26.11.2019
Redakce

Pardubice vezou z Liberce bod

Liberec - Pardubice po ne zcela povedených zápasech vyjely v rámci 22. kola netradičně v úterý na led čtvrtého Liberce, který chtěl podeváté za sebou zvítězit. V prvním vzájemném zápase však Bílé Tygry dokázalo Dynamo porazit 3:2. Poprvé se v pardubickém dresu představil Pavel Kantor, který držel liberecké střelce na uzdě až do začátku třetí třetiny. Pardubice dvakrát vedly, ale Liberec v obou případech srovnal. Zápas tak dospěl do samostatných nájezdů, ve kterých byli úspěšnější domácí Bílí Tygři, Dynamo veze od Ještědu bod.

Tipsport extraliga, 22. kolo, úterý 26.11.2019, Home Credit arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

3:2sn
0:0, 0:1, 2:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 42:30 Hudáček (Filippi, Šmíd; 5/4), 57:14 Lenc (Birner, Hudáček; 5/4), rozhodující nájezd Jelínek - Beran (Zdráhal; 5/5), 53:20 Mandát (Kusý, Kolář; 5/4). Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:2. Diváci: 5 120. Střely na branku: 36:17. Zblokované střely: 11:6. Hity: 5:10. Vhazování: 43:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Ladislav Šmíd - Jan Mandát.
Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Knot, Šmíd, Graborenko, Derner, Kolmann, Hanousek, Havlín – Birner, Hudáček, Ordoš – Lenc, Filippi, Marosz – Zachar, Jelínek, Krenželok – Rychlovský, Musil, Vlach.
Dynamo Pardubice: Kantor – Eklund, Holland, Kolář, Voráček, Mikuš, Zdráhal, Ivan – Mandát, Kousal, Tybor – Machala, Harju, Blümel – Kusý, Knotek, Kindl - Beran, Pochobradský, Matýs.

Komentář

Utkání se rozjíždělo pomaleji, první šanci si po chybě pardubické obrany vypracoval Zachar, který se snažil najít Jelínka. Ten však jeho přihrávku nezachytil. Krátce poté skvělým zákrokem vychytal Kantor Ordoše. V páté minutě se do brejku dostala dvojice Kousal – Tybor, ale druhý jmenovaný nedokázal přesně přihrát. Na začátku dvanácté minuty se dostal do slibné pozice Tomáš Knotek, který ale nezamířil přesně. Následovala znovu klidnější pasáž hry, ve které diváky ze sedadel zvedl pouze tvrdý hit Rhetta Hollanda. Šest minut před koncem první periody vystrašil Hrachovinu Johan Harju, který trefil horní tyč.

Minutu poté ukázal své umění Ladislav Šmíd, který se dostal až před Kantora. Zakončit se mu ale nepovedlo. Hned po buly pálil znovu Šmíd, tentokrát od modré čáry. Pavel Kantor střelu pokryl. Krátce před první sirénou rozkmital své rychlé nohy Ondřej Machala, dostal se do úniku, ale tísněn nedokázal prostřelit Hrachovinu. Do velké šance se na druhé straně dostal Marosz, ale jeho střelu zablokoval Zdráhal. Přestože Liberec v poslední minutě úvodní části hry zavřel Pardubice v obranné třetině, do kabin se odcházelo za stavu 0:0.

Úvod druhé části patřil libereckým hokejistům. Ordoš těsně před brankou tečoval lehce mimo tři tyče. Další teč před brankou Pavla Kantora přišla z hole Jelínka. Kantor však vytrčil beton a teč zneškodnil. Následně Kantor ještě zneškodnil pokus Lence. Slušnou pasáž hry poté převzaly Pardubice, což vyústilo v pokusy Matýse, Pochobradského a Koláře. V čase 32:27 podrazil Šmíd Tybora a Pardubice dostaly možnost přesilové hry. Dynamo v ní ale nedokázalo vystřelit. Pár vteřin po konci přesilovky vytáhl skvělý zákrok Pavel Kantor, který vychytal Hudáčka, jehož našel Šmíd.

Pardubický brankář se vytáhl také proti střele Tomáše Filippiho. Šest minut před koncem druhé třetiny upadl Jelínek a Beran obdržel dvouminutový trest za držení. Liberec zatlačil hostující, ale po vypršení trestu dokázal ve skoku Jan Zdráhal vyhodit tak přesně, že našel z trestné lavice naskočivšího Matěje Berana, který v úniku skóroval! Pardubice se ujaly vedení. Výborně se poté zorientoval Harju, který šikovně vyhodil a Machala tak mohl dojet kotouč, který předal Blümelovi. Ten však Hrachovinu neprostřelil. V poslední minutě prostřední části Hudáček ještě trefil tyč. Do kabin šli tak spokojenější hosté.

Dvě minuty po třetím vstupu obou týmů na led fauloval Eklund a Liberec dostal šanci druhé přesilové hry. Tu Tygři využili díky nešťastné teči Voráčka, který lehal do přihrávky Libora Hudáčka a srazil ji Kantorovi mezi nohy. Následovala další přesilovka Liberce už za stavu 1:1. Tu Liberec neproměnil zejména díky Pavlu Kantorovi. Přesilovku si poté vyzkoušeli podruhé v zápase i červení. Kusý ani Kolář branku však netrefili, takže stav utkání deset minut před koncem základní hrací doby zůstával vyrovnaný. S tím se snažil něco udělat Blümel, který si pohrál s obranou domácích, ale byl seknutý při střele, což nenechalo chladného hlavního arbitra.

Diváci v liberecké aréně ze třetí přesilovky Dynama viděli pouze 35 vteřin, ale i to stačilo, aby viděli nejhezčí akci zápasu. Kousal na modré přenechal Kolářovi, ten našel Kusého, který předal mezi kruhy Janu Mandátovi, který se nemýlil, a tak Pardubice šly znovu do vedení. Liberec se snažil vyrovnat, ale narážel na vynikajícího Kantora. Tři a půl minuty před koncem fauloval Blümel a dal libereckým velkou šanci vyrovnat. To se domácím povedlo. Birner z pokleku vystřelil a Radan Lenc tečoval střelu za záda bezmocného Kantora. Poté týmy nechtěly udělat chybu a utkání dospělo do prodloužení.

V nastaveném čase gól nepadl a na řadu přišla samostatná střílení. V těch byli úspěšní pouze Jelínek a Marosz a Pardubice tak odjely z Liberce s jedním bodem.

Ohlasy po utkání

Patrik Augusta (trenér Bílí Tygři Liberec): „Zápas nás stál hodně sil, protože přes tu urputnou obranu Pardubic bylo těžké se prosadit. Speciálně ve hře pět na pět jsme s ní měli hodně problémů. Nějaké šance jsme si vytvořili, ale díky skvělému brankáři jsme je neproměnili. Chybělo trochu asi i štěstíčko, dali jsme pár tyček. Ale nakonec je z toho vítězství a jsme za něj rádi."

Radek Bělohlav (trenér HC Dynamo Pardubice): „Dnešní zápas rozhodly přesilovky a oslabení. Udělali jsme víc faulů a někdy jsme byli i pod tlakem. Z toho ty fauly vyplynuly. Bohužel jsme to dnes neurvali. Škoda. Potřebujeme body, ale těch faulů bylo moc. Navíc nám nešla vhazování, a tak jsme museli často o puky bojovat. To nás stálo síly, které nám pak chyběly v klíčových situacích. Jeden bod je pro nás málo."

Zápasy v sezóně

9. kolo, 11. 10. 2019
PCE - LIB
3:2
22. kolo, 26. 11. 2019
LIB - PCE
3:2sn
35. kolo, 10. 1. 2020
LIB - PCE
5:2
48. kolo, 23. 2. 2020
PCE - LIB
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Pavel Kantor 65 37 35 2
Obránci G A +/- TM
Jan Zdráhal 0 1 1 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Juraj Mikuš 0 0 1 0
Oscar Eklund 0 0 0 2
Rhett Holland 0 0 0 0
Michal Ivan 0 0 0 0
Tomáš Voráček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Matěj Beran 1 0 1 2
Jan Mandát 1 0 1 0
Denis Kusý 0 1 0 0
Radoslav Tybor 0 0 1 0
Matěj Blümel 0 0 0 2
Robert Kousal 0 0 0 2
Johan Harju 0 0 0 0
Denis Kindl 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0
Ondřej Machala 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0
Michal Pochobradský 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube