30.9.2018
David Záruba, Jan Picka

Znovu za dva body! Výhru Dynama v Plzni řídil Marosz

PLZEŇ — Po vítězství nad mistrem vybojovalo Dynamo cenné dva body také proti Plzni, loňskému vítězovi Prezidentského poháru. Na západě Čech Pardubice dvakrát vedly, ale domácí pokaždé srovnali a zápas dospěl do prodloužení. Nastavený čas po 52 vteřinách ukončil svou druhou brankou v utkání Rostislav Marosz. Brankář Kacetl zapsal více než čtyřicítku zákroků.

Tipsport extraliga, 6. kolo, neděle 30.9.2018, Home Monitoring Aréna

Plzeň

Dynamo Pardubice

2:3p
1:1, 1:1, 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 14:39 Kaňák (Gulaš; 5/4), 35:14 Stach (Preisinger; 5/5) – 10:46 Poulíček (Sýkora, Miromanov; 5/5), 33:49 Marosz (Kusý, Holland; 5/5), 60:52 Marosz (Treille, Hrabal; 3/3). Rozhodčí: Hribik, Veselý – Lhotský, Kis. Vyloučení: 3:5 (0:2, 1:1, 2:2). Využití: 1:0. Diváci: 5765. Střely na branku: 43:21 (22:4, 11:10, 10:5 – 0:2). Srážky: 10:13. Vhazování: 34:28. Blokované střely: 20:11. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči: Lukáš Luňák – Ondřej Kacetl.
Plzeň: Milčakov – J. Kindl, Jones, Allen, L. Kaňák, Pulpán, Čerešňák – Indrák, Nedorost, Gulaš – Stach, Preisinger, Kratěna – D. Kindl, Kracík, V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Kantner.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Wishart, Cardwell, Hrabal, Holland, Čáslava, Miromanov – Rolinek, Bubela, Vondráček – Kusý, Marosz, Treille – Perret, Poulíček, P. Sýkora – T. Svoboda, Venkrbec, Dušek – Mandát.

Komentář

Domácí indiáni do utkání proti pardubickému Dynamu vlétli, už po několika sekundách od úvodního buly se před gólmanem Ondřejem Kacetlem strhla mela, kterou chtěla v premiérovou branku duelu přetavit elitní formace Plzně. Milan Gulaš ani Václav Nedorost však hostujícího brankáře nepropálili. Ve čtvrté minutě se nejprve do střely opřel Čerešňák, slovenský bek se záhy musel bleskově vracet, neboť Východočeši vyrazili do rychlého brejku. Ten zakončoval Tomáš Vondráček z mezikruží, střelou švihem nakonec trefil horní tyčku. Poté si modrobílí zahráli přesilovku, během které dvakrát pálil z předbrankového prostoru Nedorost a z voleje Němec, ani jeden však pozorného Kacetla neprostřelil.

Kapitán Plzně Milan Gulaš se poté prezentoval bleskurychlou individuální akcí, kterou zakončil střelou, jež letěla těsně vedle levé tyče. Z další ojedinělé akce Dynamo udeřilo. Patrik Poulíček se ocitl po rychle sehrané akci mezi kruhy, odkud zamířil přesně pod ruku gólmana Dmitrije Milčakova. Domácí však i nadále na ledě dominovali, ani nečekaně inkasovaná branka je nerozhodila. V druhé přesilovce indiánů už se domácí dočkali. Lukáš Kaňák měl kousek před modrou čárou dost prostoru, obdržel přihrávku od Gulaše, napřáhl a přesně umístěnou dělovkou srovnal na 1:1. V závěr třetiny se v dalším jedovatém brejku Pardubic ocitl v palebné pozici Poulíček, toho však Milčakov vychytal. Západočeši vyhráli úvodní dějství na střely 22:4.

I ve druhé třetině měli domácí více ze hry, leč i Padubice dokázaly solidně kombinovat v útočné třetině, neohrožovaly Milčakova pouze z brejkových situací. V přesilovce se před brankovištěm dostal k puku hostující Bubela, jenž však druhý gól hostí nevstřelil, poté se před Milčakovem strhla mela, kterou vyřešil vyhozením kotouče domácí Jan Eberle. Po ubráněném oslabení předvedli obrovský tlak v útočném teritoriu indiáni. Třikrát za sebou nepříjemně pálil Peter Čerešňák od modré čáry, po něm nebezpečně střílel jeho krajan Preisinger, ale oba si vylámali zuby na hostujícím gólmanovi. Tváří v tvář Kacetlovi neuspěl ani Kracík, který si však musel složitě zpracovávat touš.

Pak opět jako blesk z čistého nebe udeřili Východočeši. Rostislav Marosz se díky šikovnému a nenápadnému manévru odpoutal od svého strážce, ocitl se na moment sám před bránou Plzně, kam mířila přihrávka Kusého. Marosz se střelou z první trefil přesně pod břevno a poslal Dynamo podruhé do vedení. Hned o minutu později mohl srovnat Indrák, kterého nezištným pasem našel Gulaš, leč domácí útočník také trefil jen beton Kacetla. Udeřilo až o malý moment déle. Kratěna s Davidem Stachem získali kotouč za bránou, Miroslav Preisinger se svým pokusem ještě neuspěl, ale rychle vrátil puk mezi kruhy, odkud Stach zamířil přesně. Po čtyřiceti minutách svítil na kostce stav 2:2.

Vypadalo to, že třetí třetina bude od začátku velká přetahovaná a tuhý boj. Což ukázaly i první minuty. Oba celky často kroužily v útočných pásmech, ale nemohly se dostat do zakončení. Jednu z větších šancí měl osamocený Václav Nedorost, jenž však nedokázal doplácnout nahození Gulaše za Kacetlova záda. Indiáni poté měli obrovskou možnost, aby se dostali do vedení, když hráli dlouhatánskou přesilovku pět na tři. Pardubičtí buldoci bránili opravdu obětavě, Kacetl pochytal několik střel Gulaše a Němce, největší šanci měl ale David Stach, jenž už střílel do prázdné brány, ale gólman Dynama kotouč zázračně vyrazil. V obrovských šancích pak neuspěli Allen ani Kodýtek, na druhé straně měl pár sekund před koncem skvělou možnost i Vondráček, ten ale branku Plzně netrefil. Duel tedy dospěl až do prodloužení. To rozhodlo Dynamo hodně rychle, už po 52 sekundách vystřelil Pardubicím druhý bod Rostislav Marosz.

Ohlasy po utkání

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Kromě zakončení vlastně nemáme hráčům moc co vytknout. Je to už však několikátý zápas v sezóně, kdy jsme opticky lepší, ale nejsme efektivní. Příliš přehráváme situace, které volají po zakončení a hrajeme až do prázdné branky, chce to důraznější a jednodušší zakončení. Potřebujeme více gólů, jako dal dnes Lukáš Kaňák, pořádná rána od modré.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Kluky musím pochválit, ve dvou dnech dva těžcí soupeři, náročná cesta a dokonce dvě prodloužení. Dnes jsme byli loupežníci z Pardubic. Plzeň nás jasně přestřílela, měli jsme problémy zejména v první třetině, ale drželi jsme se taktiky, ačkoliv to tak nevypadalo. Padali jsme do střel, podržel nás Kacetl a útočili jsme z brejků. Ve druhé části jsme už hru srovnali. Musím také hráče pochválit za skvělou defenzivu při dvojnásobném oslabení. Mohly rozhodnout oba týmy, ale šlo se do prodloužení, spadlo to z nás, kluci si věřili a vybojovali bod navíc.“

Zápasy v sezóně

6. kolo, 30. 9. 2018
PLZ - PCE
2:3p
19. kolo, 16. 11. 2018
PCE - PLZ
2:3sn
32. kolo, 4. 1. 2019
PLZ - PCE
11:1
45. kolo, 17. 2. 2019
PCE - PLZ
3:8

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 61 0 41 2
Obránci G A +/- TM
Rhett Holland 0 1 0 0
Josef Hrabal 0 1 0 0
Daniil Miromanov 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Rostislav Marosz 2 0 0 0
Patrik Poulíček 1 0 0 0
Denis Kusý 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Sacha Treille 0 1 0 0
Miloš Bubela 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Jan Mandát 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0
Matouš Venkrbec 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube