2.2.2018
David Záruba

Dynamo čistou hrou skolilo lídra 2:0!

PARDUBICE — Fantazie! Hokejisté Pardubic dokázali vyhrát na prvním týmem extraligové tabulky 2:0, v úvodu druhé třetiny se prosadil Tomáš Svoboda v přesilovce, druhou branku při soupeřově power play přidal Petr Sýkora. Ondřej Kacetl ozdobil pracovitý výkon celého mančaftu čistým kontem, pochytal všech 29 střel Západočechů.

Tipsport extraliga, 46. kolo, pátek 2.2.2018, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Plzeň

2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 25:32 Svoboda (P. Sýkora, Trončinský; 5/4), 58:05,1 P. Sýkora (Rolinek; 5/6). Rozhodčí: Hribik, Lacina – Frodl, Komárek. Vyloučení: 4:7 (2:3, 1:4, 1:0), navíc Schleiss (Plzeň) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 8122. Střely na branku: 28:29 (12:8, 11:12, 5:9). Srážky: 13:5. Vhazování: 25:30. Blokované střely: 10:7. Průběh utkání: 1:0. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Alexandr Hylák.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Hrabal, Mojžíš, Holland – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – Kaut, Poulíček, Perret – Beran, Dušek, Starý.
Plzeň: Hylák – Jones, Moravčík, Kvasnička, J. Kindl, L. Kaňák, Sklenička – Gulaš, Mertl, T. Kubalík – D. Kindl, Kratěna, Schleiss – Indrák, Kracík, Kantner – Hollweg, Kodýtek, Rubner.

Komentář

Hned šest týmů bylo v extraligové tabulce namáčknuto na čtyřech bodech. Dynamo nutně potřebuje bodovat, aby se udrželo na pozicích zajišťujících play off, v cestě ale stál lídr z Plzně.

Kupa šancí, gól žádný

Od začátku zápasu se ukazovalo, že na sebe narazily dva ofenzivní týmy. Dlouho se hrálo bez přerušení, ovšem s šancemi na obou stranách. Kacetlovi nadělala starosti Kindlova tečovaná střela, plzeňský Hylák se zase zahřál při Tomáškově dorážce. Až před plzeňskou branku se protáhl i Cadrwell, ale také neuspěl.

Velké šance mělo následně Dynamo při přesilovce, kdy se do čisté gólovky natlačil nejprve Sýkora a poté Kaut, slušnou palebnou pozici měl také Trončinský. Bezbrankový stav však trval, a tak mohli otevřít skóre hosté, ale Mertl při přesilovce ranou z první trefil jen boční síť. Krátce nato musel další přečíslení v režii Svobody vyřešit Hylák.

Plzeň měla v obraně vůbec velké díry. Dalšího zaváhání mohl využít Petr Sýkora, jenže na střelu bekhendem už nezbyl dostatek sil. V závěru třetiny domácí znovu zahrozili při oslabení, když pláchli Poulíček s Rolinkem, a kapitánovi Dynama nechybělo moc, aby otevřel skóre.

Svoboda otevřel skóre v přesilovce

Gólová radost přišla až po pauze a Pardubicím do vedení pomohla přesilová hra. Kotouč se dostal na levou stranu, kde byl zaparkovaný Tomáš Svoboda a jeho střela z první propadla Hylákovi do branky – 1:0.

Plzeň se snažila rychle odpovědět a vzala Kacetlovu branku útokem. V dobré šanci byl Tomáš Kubalík, ale rychlou dorážku do odkryté klece nezvládl natlačit mezi tři tyče. Chvíli poté Škodovka promarnila nadějné přečíslení tří proti jednomu, Jones se snažil situaci možná až moc vyšperkovat. Dynamo odpovědělo šancí Treille, který v krátkém samostatném úniku přestřelil.

Francouzský útočník měl ještě lepší šanci při přesilovce ve 35. minutě, kdy dorážel Kautovu střelu, ale trefil jen tyč za ležícím Hylákem. Hezký slalom následně předvedl Ondřej Kratěna, který po několika kličkách zakončil jen do Kacetla a nesedla mu poté ani rána z voleje.

Kacetl vynuloval Plzeň

Plzeň začala třetí třetinu velkou šancí a brzo mohlo být vyrovnáno. Moravčík svou střelu schoval za klubko hráčů a kotouč nenápadně zazvonil na tyč. Oproti předchozímu průběhu už se nehrálo tak otevřeně, Pardubice se přece jen důsledněji zaměřily na defenzívu.

Další horké chvilky přinesla plzeňská přesilovka, ve které dvakrát zblízka zakončoval Kindl a rozhozený Kacetl uhájil čistý štít jen se štěstím. Bez šance nebyla ani ukrytá střela Gulaše, která prosvištěla kolem tyčky pardubické branky.

Dynamo se hlavně bránilo, ale na útok tak úplně nerezignovalo. Důkazem byla šance Rolinka, který sedm minut před koncem z ideální pozice trefil jen Hyláka. V další šanci o chvíli později napálil pardubický kapitán břevno.

Minutu a půl před koncem odmítl prodloužení Kacetl, který máchnutím lapačkou zneškodnil ránu Denise Kindla. Za chvíli se domácí hráči vymanili z obranného pásma a Petr Sýkora neomylně trefil prázdnou branku – 2:0. Ondřej Kacetl skvělým výkonem vynuloval nejlepší útok extraligy.

Ohlasy po utkání

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Odehráli jsme asi náš nejlepší zápas v sezoně. Chtěl bych hráčům poděkovat, a to i za čisté konto, které jsme pro Ondru Kacetla uhráli, dík patří také fantastickým fanouškům. Od začátku zápasu jsme byli lepší, udávali jsme tempo, byli jsme silní na puku a měli jsme neskutečné množství šancí a nájezdů, ze kterých se nám sice povedlo proměnit jen jednu přesilovku, ale vítězství jsme si určitě zasloužili, protože jsme si pro něj šli od první minuty.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Předvedli jsme jeden z našich nejhorších výkonů v sezoně, výsledek je pro nás ještě milosrdný, jen díky brankáři jsme se výsledkově drželi až do konce. Výkon nebyl dobrý, ale nevím, z jakého důvodu. Procházíme si nějakou horší fázi, možná čekáme na přestávku, prostě nemáme dobré období.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 24. 9. 2017
PLZ - PCE
10:2
20. kolo, 5. 11. 2017
PCE - PLZ
0:4
33. kolo, 26. 12. 2017
PLZ - PCE
2:3sn
46. kolo, 2. 2. 2018
PCE - PLZ
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 29 0
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 1 0 0
Tomáš Svoboda 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube