2.1.2005
Jan Hrabal

Pardubice navlékly čtvrtý korálek

Pardubičtí hokejisté dokázali počtvrté v řadě zvítězit, když na domácím ledě porazili třinecké Oceláře. Dlouho se hrálo v ‚Duhovce‘ bez branek, ale zejména střelecký apetit Jana Bulise a vynikající zákroky Lašáka rozhodly o vítězství HC Moeller Pardubice.

Tipsport extraliga, 36. kolo, neděle 2.1.2005, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

3:1
0:0, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 35:57 Čáslava (Snopek, Blažek), 41:45 Bulis (Novotný), 54:46 Bulis (Mikeska) - 43:30 Janků (Skořepa, Pavelek). Rozhodčí: Jebavý – Guth, Rittich. Vyloučení: 5:6 navíc Podhradský (Třinec) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 8 235. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, Mudroch, Vyhlídal – P. Sýkora, Dopita, Rolínek – Hejduk, Mikeska, Bulis – Průcha, Blažek, Pištek – Kolář, Koukal, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Oceláři Třinec: Biegl – Malinský, Hunkes, Mezei, Podhradský, Všetečka, Houdek – Kucharczyk, Král, Pletka – Janků, Skořepa, Pavelek – Melenovský, Peterek, Bouz – Bordowski, Polanský, Zbořil. Trenéři: Lubomír Pokovič, Pavel Marek.

Komentář

Úvodní třetina bez gólového koření

Do zápasu vstoupili lépe pardubičtí hráči. Posíleni o vyloučení Pavelka na samém začátku dostali soupeře pod tlak, ale přetavit jej v gólový úspěch se hlavně Mikeskově formaci nepovedlo. Na druhé straně poprvé vážněji zahrozila dvojice Skořepa – Janků, která v 6. minutě si nedokázala poradit s pardubickým obráncem a gólmanem Lašákem, jenž lapil jak střelu Skořepy, tak dorážku jeho kolegy. Třinec měl možnost první přesilovky při vyloučení navrátilce Korhoně ve 12. minutě, ale výhodu nesehrál vůbec dobře. Další výhodu měli hosté při vyloučení Mikesky, jenž napadl za bránou gólmana Biegla, který byl po pádu na zem ošetřován lékařem. Pardubice sehrály i toto oslabení kvalitně. Hostující tým sice většinu času pobýval v obranném pásmu Moelleru, ale ke střele, která by výrazněji ohrozila Lašáka, se nedostal. I proto po první třetině svítil na kostce bezbrankový stav.

Pomohla pátá přesilovka

První minuty druhého dějství byly ve znamení pardubické převahy. Hosté se dostali pod tlak hlavně kvůli svým vyloučením, ale obě přesilovky proti čtyřem a tu devětačtyřicetivteřinovou proti třem nedokázaly Pardubice využít. Ve 29. minutě volala po gólu šance Pištekova, který z bezprostřední blízkosti po perfektní přihrávce Průchy nedokázala trefit Bieglovu branku. Na druhé straně se proti Pletkově střele vytáhla Lašákova lapačka, která roztleskala ochozy. V čase 35:02 byl za krosček vyloučen hostující hráč Kucharczyk, jehož provinění Pardubice gólově potrestaly. V páté přesilovce Pardubic nahrál Snopek Čáslavovi, jehož střela od modré skončila za zády Biegla – 1:0. Vstřelená branka domácí borce nabudila, Pardubice se uklidnily a dopředu byly aktivnější a trpělivější.

Bulis s Lašákem zlomili třinecký odpor

Třetí dějství začalo pardubickým náporem, který korunoval hned po 105 sekundách všudybyl Bulis. Novotného střela totiž překonala Biegla ale ne brankovou čáru, za kterou jí pomohl právě hráč s číslem 38 – 2:0. Pardubická dvougólová radost netrvala dlouho – pokus Pletky sice ještě Lašák zázračně vyrazil, na akci Janků, kterému předtím přihrával do šance Skořepa ale mít nemohl – 2:1. Pardubického gólmana pak nepřekvapila Havířova teč, která jej pořádně ohrozila. Šancí Pardubic na zvýšení jednogólového vedení byla přesilovka po vyloučení Bordowského, ale domácímu pobytu v obranné třetině Třince chyběla střela, která by přímo ohrozila Biegla. Na opačné straně kluziště držel pardubické hokejisty téměř zázračné zákroky brankáře Lašáka, na jehož si nepřišel ani Pletka, který v 51. minutě měl spoustu času se pardubického mága zeptat, kam to vlastně chce… Přece jen více klidu vnesla do pardubických řad akce Mikesky, kterou baseballovým způsobem proměnil v gólovou kanonýr Bulis – 3:1. Třinecké akcie poklesly také po šanci Krále, jehož vychytal Lašák. Třinci nepomohla ani více než dvouminutová power play. Pardubičtí fanoušci v závěru aplaudovali čtvrtému vítězství v řadě, které přineslo tři veledůležité body.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (Pardubice): „Třinec hrál velmi dobře v obraně a ve středním pásmu, dobře forčekoval a především v úvodu utkání jsme se nemohli dostat do hry. Chyběla součinnost celé pětky. Od druhé třetiny jsme se zlepšili a v závěrečné třetině i po druhé brance jsme opět dělali hrubé chyby v našem obraném pásmu. Musíme poděkovat Lašákovi, protože jeho zásluhou jsme utkání vyhráli.“

Ľubomír Pokovič (Třinec): „V první třetině jsme měli několik velmi dobrých šancí, při kterých domácí podržel Lašák. Ve druhé části nás domácí zatlačili do našeho pásma a z toho také vstřelili vedoucí branku. V závěru jsme nic nevzdávali, i přes obdrženou druhou branku jsme se snažili o vyrovnání. Za stavu 3:1 jsme vsadili vše na jednu kartu a v závěrečné přesilovce jsme si dělali naděje na zdramatizování.“

Zápasy v sezóně

10. kolo, 5. 10. 2004
PCE - TRI
4:2
23. kolo, 19. 11. 2004
TRI - PCE
3:2
36. kolo, 2. 1. 2005
PCE - TRI
3:1
49. kolo, 20. 2. 2005
TRI - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 29 1
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 0 0 0
Andrej Novotný 0 1 1 0
Jan Snopek 0 1 0 0
David Havíř 0 0 1 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Michael Vyhlídal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Bulis 2 0 1 0
Michal Mikeska 0 1 1 2
Tomáš Blažek 0 1 0 0
Milan Hejduk 0 0 1 2
Petr Sýkora 0 0 0 4
Lubomír Korhoň 0 0 0 2
Jiří Dopita 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Ľubomír Pištek 0 0 0 0
Petr Průcha 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube