8.12.2004
Vladimír Gregor

V dohrávce Pardubice body neukořistily

V dohrávce úterního etraligového kola změřili pardubičtí hráči síly s Vítkovicemi. Zápas našim hráčům příliš nevyšel, jediným střelcem, který dokázal překonat výborného Pince v brance domácího celku, byl Michal Tvrdík, což bohužel na nějaký bod z ČEZ arény nestačilo.

Tipsport extraliga, 30. kolo, středa 8.12.2004, ČEZ Arena Vítkovice

Vítkovice

Dynamo Pardubice

4:2
2:1, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 3:26 Kubina (Hulva), 14:52 Černošek (Burger), 32:17 Irgl (Šimíček, Varaďa), 55:53 Varaďa (Štefanka) – 4:13 Tvrdík (Blažek), 56:52 Tvrdík (Blažek, Hemský). Rozhodčí: Minář – Čech, Michálek. Vyloučení: 4:6, navíc Mikeska (Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 4552. Střely na branku: 41:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2.
Vítkovice: Pinc – Kubina (40:00 Chmelíř), Philipp, Černošek, Malík, Mocek, Hudec – Štefanka, Turek, Varaďa – Míka, Burger, Krayzel – Irgl, Šimíček, Hubáček – Padělek, Hulva, Krenželok. Trenéři: Vladimír Vůjtek a Miloš Holaň.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Pácal, Mudroch, Vyhlídal, Linhart, Havíř – Tvrdík, Dopita, Blažek – Hejduk, Mikeska, Pištek – P. Sýkora, Divíšek, Rolinek – Hemský, Koukal, Průcha. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Na branky se nečekalo dlouho

Úvodní oťukávání obou soupeřů ukončil po třech minutách hry domácí Hulva, který v rychlém nájezdu na pardubickou branku našel z druhé vlny útočícího kapitána Vítkovic Kubinu a Lašák byl bez šance – 1:0. Radost domácích ochozů však trvala pouze necelou minutu. Blažek poslal puk na modrou čáru Tvrdíkovi a ten překvapil Pince – 1:1. Střelecké manévry z úvodních minut pokračování neměly pokračování, do akce se naopak zapojili také trestoměřiči, když se u nich na dvě minuty zastavil Pištek a Krayzel. Vítkovičtí hráči, jak se sluší na domácí tým, byli v útočení přeci jen aktivnější, dobrými zákroky se blýskl Lašák po střelách Irgla a Turka. Na druhé straně kontroval Mikeska, ale z dobré pozice nezamířil přesně. Vrátit hostům vedení mohla coloradská hvězda Milan Hejduk, ale Pinc proti jeho ráně z bezprostřední blízkosti zasáhl bravurně. Tento zákrok jako by nabudil domácí hráče ještě k větší aktivitě a jejich úsilí bylo záhy odměněno. Burger nabil Černoškovi a projektil z jeho hole Lašákova výstroj pouze ztlumila – 2:1. šanci vyrovnat měli pardubičtí v přesilové hře při vyloučení Phillipa, ale k vážnější příležitosti se nedostali. Navíc se hned po návratu z trestné lavice zapojil vítkovický bek nebezpečně do útočné akce, ale vše zachránil včasný Snopkův obranný zákrok. Třetinu ukončila „loženka“ Irgla, ale vítkovický hráč svou šanci doslova prováhal.

Domácí Pardubicím odskočili

Se snahou rychle vyrovnat vkročili do druhé části hry aktivněji hosté, ale průnik Hejduka pokryl výborný Pinc. Poté však přišlo vyloučení Mudrocha a hra se nastěhovala zpět do obranné třetiny Pardubic. Pohnout ukazatelem mohli Burger a po něm ještě Štefanka, ale Lašák se překonat nenechal. Hned dvě velké šance přichystali hrstce svých příznivců pardubičtí hráči těsně před polovinou utkání. Nejprve se vydali do rychlého přečíslení Hemský s Koukalem, ale tomu v posledním možném okamžiku stačil přizvednout hůl obránce Malík a zachránil tak svůj tým od jisté branky. Vyrovnat mohl i Mikeska, ale z ideální pozice mezi kruhy těsně přestřelil. Domácí se nechtěli nechat zahanbit a po výpadu zdravě drzého Hulvy nebezpečně dorážel Krenželok. Převaha Pardubic vyústila ve faul Phillipa a před domácí brankou to pořádně vřelo. Gól visel doslova na vlásku, ale Pinc pochytal doslova nemožné. Naopak jen byli domácí v plném počtu, zachytil Varaďa špatně rozehraný puk, posunul ho na Šimíčka, ten vyškolil pardubickou obranu a předložil kotouč před prázdnou branku Irglovi jak na zlatém podnose – 3:1. Bouři nevole ze strany domácího publika přinesla 35. minuta hry. Mikeska podťal Kubinu, který se dlouho sbíral z ledu a nakonec utkání nedohrál. Pardubický útočník poté za následný komentář vyfasoval k menšímu trestu ještě „panenku“. Hosté však oslabení bez větších potíží ubránili a závěr druhé části patřil jim. Nejprve v těsné blízkosti pince operovalo úderné komando Hejduk – Mikeska – Pištek, ale ani jim se dostat černý kousek gumy za Pince nepodařilo. Těsně před koncem inkasoval dvouminutový trest Šimíček, tlak Pardubic gradoval, ale vítkovická obrana odolala.

Velké drama se nekonalo

Ve zbytku půlené početní výhody nevymysleli pardubičtí zhola nic a čas neutíkal hostům po vteřinách, jako spíše po minutách. O ohrožení Pince se pokoušel neúnavný Hejduk, na druhé straně toužil po pojistce Varaďa. Severomoravané se překvapivě nestáhli do obranné ulity a tak mohli diváci sledovat rušný a útočný hokej. Snížit mohl navrátilec v sestavě hostů Petr Sýkora, ale jeho příklep mířený mezi betony vítkovický brankář se štěstím zachytil. Definitivně mohli domácí rozhodnout o svém vítězství v 52. minutě. Nejprve doslova řádila před Lašákem první formace vedená Turkem, ale ani on, ani jeho křídlo Varaďa pardubického gólmana nepřelstili. Hned po vhazování se Lašákovi nepodařilo zalehnout puk v brankovišti, ten se ve skrumáži dostal až na hůl Míky, který však klubko hráčů před sebou účinně neprostřelil. Kotouč však vylétl vysoko do vzduchu a při troše smůly mohl zapadnout kuriózně za záda pardubického brankáře. Pět minut před závěrem vsadili hostující trenéři vše na útočnou kartu, Hejduk a po něm ani Pácal štěstí v koncovce neměli. Z protiútoku se naopak k puku dostal Štefanka, našlápl do úniku, ale místo zakončení posunul kotouč zadovkou na dojíždějícího Varaďu, který nadvakrát propasíroval puk do sítě – 4:1. Jiskérku naděje zažehl hostům střelec Tvrdík, jenž úspěšně zakončil rychlou souhru Hemského s Blažkem a alespoň tak trochu zmírnil smutek Pardubic - 4:2. V samotném závěru se překvapení nekonalo, domácí si vedení v poklidu pohlídali a připsali si tři body na svůj extraligový účet.

Ohlasy po utkání

Miloš Holaň (HC Vítkovice): „Po výborných výkonech venku jsme předvedli velmi dobrý hokej i před domácím publikem. K vítězství vedla naše zodpovědná hra v defenzivě, která je možná pro diváky málo atraktivní. Stínem zápasu bylo zranění Pavla Kubiny, myslím si, že Mikeskův zákrok na něj byl likvidační. Pavel okamžitě odjel do nemocnice, podrobí se magnetické rezonanci, už teď víme, že jeho start v dalších zápasech bude ohrožen.“

Vladimír Martinec (HC Moeller Pardubice): „Předvedli jsme nejhorší výkon pod mým vedením. Hráči si za předvedenou hru nezaslouží peníze. Kdybychom hráli takhle i nadále, bylo by s tím potřeba něco rázně udělat.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 19. 9. 2004
VIT - PCE
5:2
17. kolo, 24. 10. 2004
PCE - VIT
5:1
30. kolo, 8. 12. 2004
VIT - PCE
4:2
43. kolo, 28. 1. 2005
PCE - VIT
1:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 37 4
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 1 0
Petr Mudroch 0 0 -1 2
David Havíř 0 0 -1 0
Tomáš Linhart 0 0 -1 0
Andrej Novotný 0 0 -1 0
Tomáš Pácal 0 0 -1 0
Michael Vyhlídal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Tvrdík 2 0 1 0
Tomáš Blažek 0 2 1 0
Aleš Hemský 0 1 0 0
Michal Mikeska 0 0 1 12
Ľubomír Pištek 0 0 -1 2
Petr Průcha 0 0 -1 2
Tomáš Divíšek 0 0 -1 0
Milan Hejduk 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 0
Petr Sýkora 0 0 -1 0
Jiří Dopita 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube