16.1.2015
David Záruba

Pardubice prohrávaly 0:3, i tak vydřely proti Plzni bod

PARDUBICE — Po čtyřiceti minutách prohrávali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice v souboji s Plzní o tři branky, i tak se Východočeši nevzdali a ohromným vzepětím ve třetí třetině po brankách Radoslava Tybora, Lukáše Radila a Michaela Špačka vyrovnali na 3:3 a získali bod. Ten druhý urvala škodovka po využité přesilovce v prodloužení.

Tipsport extraliga, 38. kolo, pátek 16.1.2015, Tipsport arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Plzeň

3:4p
0:1, 0:2, 3:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 41:11 Tybor (Nahodil, Benák; 5/4), 46:40 Radil (Čáslava, Zohorna; 5/5), 56:02 Špaček (5/5) – 3:41 Kratěna (Jeřábek, Schleiss; 4/5), 24:26 Bližňák (Pletka; 5/5), 26:09 Hollweg (Bližňák; 5/4), 64:38 Johnson (Mozík, J. Sýkora; 3/4). Rozhodčí: Hodek, Polák – Jindra, Zíka. Vyloučení: 8:7 (3:2, 3:5, 1:0 – 1:0). Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 8466. Střely na branku: 36:32 (5:15, 13:7, 16:5 – 2:5). Srážky: 14:15. Vhazování: 37:35. Blokované střely: 9:11. Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči: Radoslav Tybor – Mario Bližňák.
Dynamo Pardubice: Kristan – Čáslava, Píša, Havlík, Benák, Ščotka, Čutta, Korím, Gregorc – P. Sýkora, Marcinko, Zohorna – Radil, Nahodil, Tybor – Kaut, Cetkovský, Starý – Voženílek, Špaček, Gašparovič. Trenéři: Miloš Říha st. a Miloš Říha ml.
Plzeň: Machovský – Kadlec, Jeřábek, Pulpán, Mozík, Kubka, Moravčík, Boháč – J. Sýkora, Simon, Johnson – Kratěna, Bližňák, Pletka – Indrák, Lev, Schleiss – Balej, T. Sýkora, Hollweg. Trenéři: Michal Straka, Ladislav Čihák a Jaroslav Špaček.

Komentář

Pardubice se po dvou venkovních výhrách, a třech celkově, vrátily na domácí led, kde přivítaly Plzeň. Předchozí duel na západě Čech ovládla Škoda vysoko 5:1. Do sestavy hostů se po vypršení trestu vrátil útočník Hollweg.

Brzký gól dostal Plzeň do vedení

Plzni pomohla do tempa přesilovka na začátku zápasu, takže už po dvou minutách museli domácí formovat obranné šiky. A dlouho se přesile Škody neubránili. Dva pokusy Jána Sýkory se sice neujaly, ale poté nepřesnou Jeřábkovu střelu zpracoval u zadního mantinelu Ondřej Kratěna a bleskově dovezl kotouč do branky – 0:1.

Krátce nato mohl srovnat Gašparovič, ale zblízka mířil pouze do betonu Machovského. Pardubicím se nezadařilo ani v přesilovkách. Plzeň bedlivě strážila domácího střelce Sýkoru, navíc po nedorozumění obránců ujel Kratěna, ovšem Kristan ho v klidu vystál. Náročnější šichtu měl pardubický gólman při rozsáhlém závaru ve svém brankovišti, kdy puk poskakoval kousek od brankové čáry, ale za ni se nedostal.

Hosté byli i nadále nebezpečnější, což doložili při další přesilovce, ve které tvrdě pálili Mozík a Lev. Pardubice se až k Machovskému dostávaly ztuha. Jak na to, ukázal odvážným průnikem zpoza branky Tybor, jemuž scházelo jen o něco přesnější zakončení.

Pardubice se neprosadily ani v dvojnásobné přesile, Plzeň odskočila

Domácí vstoupili do druhé části s velkou chutí a hned ve druhém střídání zamkli soupeře kolem Machovského. Dobré střelecké pozice si několikrát vypracovali Radil s Tyborem, avšak plzeňský gólman odolával. A jen co se Škoda vymanila, tak utekla do dvoubrankového náskoku. Mario Bližňák pláchl kolem mantinelu a bez chyby zvládl i zakončení – 0:2.

Za minutu a půl při oslabení si plzeňský forvard únik zopakoval, avšak tentokrát předložil perfektní pas pro Ryana Hollwega, který pohodlně zvýšil – 0:3. Pardubičtí hokejisté byli zaskočení a z přesilovky nedokázali vůbec nic vytěžit.

Ve znamení hromady vyloučení se nesly i další minuty. Oba týmy si zkusily dvojnásobnou přesilu, i když jen ve zkrácené verzi, ale ani jeden ze soků neuspěl. Největší možnost domácích měl Radil, který v gólové pozici trefil jen Machovského. Podobně neuspěl při hře v pěti Nahodil, který se ocitl osamocený mezi kruhy.

Pořádnou dávku emocí přinesly závěrečné minuty. Plzni nebyl nejprve uznán gól, neboť Johnson před dorážkou sevřel kotouč v rukavici. Místo radosti tak následoval menší trest pro hostujícího útočníka, za nesportovní chování navíc na trestnou lavici putoval další hráč Plzně. Pardubicím se díky tomu naskytla další možnost hrát v dvojnásobné přesile, jejíž podstatnou část si přenesly do třetí části.

Famózní třígólová jízda Pardubic

Pardubice dokázaly přesilovkou hru pět na tři využít osm vteřin před jejím vypršením. Radoslav Tybor dostal čas ke střele a z pravého kruhu pro vhazování prostřelil Machovského poprvé – 1:3.

Tahle branka domácí hráče pořádně nabudila a brzy to bylo už jen o gól. Lukáš Radil se probil do pásma a svou třetí šanci v zápase zužitkoval přesnou ranou k tyči – 2:3. Blízko k vyrovnání pak byl Nahodil, který tečoval nahození Benák do tyče plzeňské branky.

Nápor Pardubic ale nepolevoval, takže hosté si odpočinuli jen při přesilové hře. V té sice Škoda neudeřila, ale už při hře pět na pět uprchl do samostatného úniku Schleiss, ovšem na Kristana nevyzrál. A tak udeřilo na druhé straně. Na startu 57. minuty nahodil od mantinelu Michael Špaček a kotouč šťastně propadl až do sítě – 3:3.

Plzeň rozhodla v přesilovce

Strhující boj se musel rozseknout až v nastaveném čase. V něm už domácí hráli o poznání opatrněji, a tak se na větší šanci čekalo. Výrazně zahrozil až hostující Moravčík, který se protáhl až k zakončení, ovšem trefil jen Kristana. Rozhodnutí padlo 22 vteřin před koncem, když Nicholas Johnson využil zužitkoval přesilovou hru – 3:4. Plzeň bere bod navíc.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha st. (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Kvůli úterní dohrávce jsme měli o jeden zápas navíc a na hráčích se to projevilo, chyběla tomu nažhavenost. Plzeň byla aktivnější, agresivnější a bruslařsky nás přehrávala, my se naopak nemohli dostat do útočného pásma, navíc jsme dostali laciné góly. Za stavu 0:3 jsme udělali nějaké změny a začali Plzeň přehrávat. Bohužel jsme ale po vyrovnání od aktivní hry ustoupili a nakonec udělali nesmyslný faul. Hráči si za návrat do utkání zaslouží pochvalu.“

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Uvědomovali jsme si, že to bude těžké utkání, protože Pardubice chytily po třech výhrách výbornou formu. Povedl se nám vstup do utkání a postupně jsme se dostali do tříbrankového vedení. Bohužel jsme pak neubránili přesilovku pět na tři, ve které Pardubice snížily. To je dostalo na koně a nakonec vyrovnaly. Bohužel nám rozhodčí neuznal čtvrtou branku. I přes nadějný průběh jsme vzhledem k formě soupeře za dva body rádi.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

12. kolo, 14. 10. 2014
PCE - PLZ
3:2
25. kolo, 28. 11. 2014
PLZ - PCE
5:1
38. kolo, 16. 1. 2015
PCE - PLZ
3:4p
51. kolo, 27. 2. 2015
PLZ - PCE
2:1p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 65 0 28 4
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 1 0 0
Jakub Čutta 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 0 0
Michael Špaček 1 0 0 0
Radoslav Tybor 1 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Tomáš Zohorna 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Jakub Gašparovič 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube