6.12.2013
Jan Hrabal

Pardubice vybojovanou výhrou odrazily vzestup Litvínova

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice zdolali nepříjemný celek Litvínova i ve druhém domácím utkání v této sezoně. Východočeši přerušili litvínovskou sérii a v extraligové tabulce poskočili na sedmou pozici. Vydřenou výhru jistil Július Hudáček, vepředu se gólově prosadili Tomášové Nosek a Zohorna, na konci třetí třetiny videorozhodčí potvrdil trefu Robertu Kousalovi.

Tipsport extraliga, 28. kolo, pátek 6.12.2013, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

3:2
1:0, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 2:39 Nosek (Benák, Radil; 5/5), 30:36 Zohorna (Vašíček; 5/5), 38:55 Kousal (Nosek; 5/5) – 32:11 Posmyk (Černý, Hanzl; 4/5), 48:00 Hübl (Jánský, Ručinský; 5/5). Rozhodčí: Čech, Polák – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:8 (1:3, 2:3, 3:2). Využití: 0:1. Diváci: 6676. Střely na branku: 37:28 (14:7, 16:11, 7:10). Srážky: 22:19 (6:8, 8:6, 8:5). Vhazování: 37:38 (11:13, 11:16, 15:9). Blokované střely: 9:8 (6:2, 2:2, 1:4). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči: Tomáš Nosek – Kamil Piroš.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Benák, Ďaloga, Píša, Kočí, Gregorc, Vašíček, Čáp – Radil, Kousal, Nosek – Sýkora, Zohorna, Somík – Semorád, Moučka, Endál. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Litvínov: Francouz – Stříteský, Zeman, Gula, Chaloupka, Posmyk, Kousalík – Jánský, Hübl, Ručinský – Martynek, Hanzl, Trávníček – Majdan, Piroš, Černý – Písařík, Jurčík, Pšurný. Trenéři: Radim Rulík a Miloslav Hořava.

Komentář

V pátek večer se do sebe pustili soupeři, kteří si výrazně podrželi domácí vzájemné zápasy. Pardubice vyhrály v září v ČEZ Areně 5:0, Litvínov triumfoval na svém stadionu 5:1. Proti sobě navíc nastoupili brankáři s reprezentačními zkušenostmi chytající v opačných gardech.

Tomáš Nosek jedenáctým gólem poslal Pardubice do vedení

Nástup do zápasu vyšel hokejistům HC ČSOB Pojišťovna Pardubice na výbornou. Nejprve se v čase 0:18 málem do stoprocentního zakončení dostal Lukáš Radil, o chvíli později udeřil střelec posledních kol Tomáš Nosek. Pardubický útočník hrající v reprezentační formě zpracoval přesnou přihrávku, projel mezi dvěma litvínovskými obránci a střelou po zemi mezi betony nedal Francouzovi šanci – 1:0.

O chvíli později měl domácí celek velikou možnost navýšit své vedení, když byli vyloučeni po sobě Martin Ručinsky a Rostislav Martynek. Dlouhou výhodu vylepšenou čtrnáctivteřinovou hrou proti třem ale Východočeši nevyužili.

I v dalších minutách byli aktivnější hráči v bílých dresů. Po Zemanově podražení Tomáše Zohorny měli k dispozici další přesilovku a v ní se do finálního zakončení po pohledné kombinaci dostal Radovan Somík. V obrovské šanci sám před bránou ale neuspěl.

V závěru první části hry se Litvínov dostal do akcí, šestadvacet vteřin před prvním zazněním sirény dostal dvě minuty za držení Jiří Vašíček.

Tomáš Zohorna a Robert Kousal navýšili náskok

V úvodu druhého dějství zachránil Pardubice před inkasováním Július Hudáček. Od zadního mantinelu se puk odrazil přímo na hůl Petera Jánského, jenž už zakončoval do prázdné branky, ale pardubický brankář nádherně kotouč zastavil svou lapačkou!

Tento výstražný moment nezastavil pardubickou snahu směrem vpřed. Ve 23. minutě měl velikou šanci navýšit vedení Robert Kousal. Nejprve Lukáš Radil elegantním pohybem setřásl dva litvínovské beky a předložil kotouč svému spoluhráči přímo před Francouze, Kousal ale nestihl zakončit, protože litvínovský gólman se mu vrhl pod nohy.

Ve 28. minutě byl blízko dvanácté branky jubilant Petr Sýkora, ve svém 600. utkání v naší nejvyšší soutěži doslova prolétl středním i útočným pásmem a dostal se až před Francouze, blafák do bekhendu se mu ale nepovedl a pardubický expres zakončil mimo tři tyče.

Pardubická snaha vstřelit druhý gól kulminovala v následné přesilové hře. Tu ale ještě obrana Vervy ustála. O dvacet vteřin však kapitulovala. Tomáš Zohorna si před litvínovskou brankou rychle vyměnil kotouč s Jiřím Vašíčkem, jenž mu černou pryž předložil přímo před prázdnou klec a pro pardubického útočníka nebyl problém zakončit – 2:0.

Tento stav ale netrval dlouho… Noskovo vyloučení potrestal využitou přesilovou hrou Marek Posmyk. Bývalý zadák Pardubic modré čáry tvrdě vypálil a kotouč trefil Hudáčka do ramena přes které se převalil do pardubické branky.

Pardubice se nadále tlačily dopředu. Východočeši vytrvale dobývali litvínovské panství, to ve 37. minutě nedovoleně bránil Marek Posmyk. Obléhání v přesilové sice branku nepřineslo, v následné hře ale po potvrzení videem rozjuchaná aréna opět slavila. Tomáš Nosek objel branku a předložil kotouč na tísněného Roberta Kousala. Tvořivý centr se trefil podeváté v sezoně – 3:1.

Pardubice sice inkasovaly, cennou výhru udržely

Velké šance navýšit vedení měly Pardubice na začátku třetího dějství. Ve 45. minutě pálil z mezikruží Robert Kousal, trefil však dobře postaveného Francouze. V dalším střídání ujel Petr Sýkora, ale litvínovský gólman mu chytil blafák do bekhendu.

A tak udeřilo na druhé straně… Přesně ve 48. minutě na rozdíl jediné branky! Peter Jánský přesným pasem našel před brankou stojícího Viktora Hübla a ten doklepl kotouč za Hudáčka – 3:2.

Třetí třetina byla pro všechny dlouho pořádný nervák. Pardubice se v ní musely bránit třem přesilovkám soupeře, ale odolaly náporu protivníka. Ten ale v závěru nemohl vlastní nedisciplinovaností po faulech Jánského a Hanzla pomýšlet na power play. Východočeši si důležitou výhru nenechali ujít.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Dobře jsme začali, měli jsme tlak a mohli jsme dát více gólů. Příležitosti jsme měli i celkově v utkání. V přesilových hrách jsme měli poměrně velký tlak kolem branky, měli jsme i nějaké samostatné nájezdy, ale bohužel jsme moc gólů nedali. I proto jsme chybami ve třetí třetině utkání zdramatizovali, dostali jsme se pod tlak. Celkově jsme ale byli vzhledem k příležitostem lepším týmem a zaslouženě získali tři body.“

Radim Rulík (HC Verva Litvínov): „Nezachytili jsme začátek, prvních deset minut byli domácí lepší. Pak se hra srovnala. Bohužel jsme inkasovali první branku, přičemž jsme chtěli první třetinu neinkasovat. Od druhé třetiny to byl vyrovnaný hokej, rozhodly přesilové situace. Ve třetí části jsme měli více ze hry, soupeř ale měl náskok a nedokázali jsme to dotáhnout do takového konce, abychom získali alespoň bod. Byli jsme tomu blízko, v závěru jsme se ale bohužel nedostali do power play, což asi taky rozhodlo.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 17. 9. 2013
PCE - LIT
5:0
15. kolo, 25. 10. 2013
LIT - PCE
5:1
28. kolo, 6. 12. 2013
PCE - LIT
3:2
41. kolo, 24. 1. 2014
LIT - PCE
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 60 0 26 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 1 0 0
Jiří Vašíček 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Nosek 1 1 0 0
Robert Kousal 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 1 0 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube