1.12.2013
David Záruba

Chybělo málo. Pardubice stíhací jízdu se Spartou nedotáhly

PARDUBICE — Dlouho se utkání s lídrem extraligy vyvíjelo jednoznačně ve prospěch hostů, ale Pardubice přesto nic nevzdaly. Za stavu 0:4 se vrhly do útoku a třemi góly zadělaly na pořádné drama. K tomu však nedošlo, Sparta pečetila tříbodovou výhru do prázdné branky.

Tipsport extraliga, 26. kolo, neděle 1.12.2013, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

3:5
0:2, 2:2, 1:1
Branky a nahrávky: 26:35 Tybor (Ďaloga, Gregorc; 5/5), 29:04 Zohorna (Cetkovský; 5/4), 55:58 Radil (Nosek; 5/4) – 4:31 Hrbas (Hlinka; 5/5), 18:29 Rolinek (Hlinka, Švrček; 5/5), 21:32 Pech (4/5), 26:22 Ton (Hlinka, T. Rachůnek; 5/5), 58:31 Ton (6/5). Rozhodčí: Jeřábek, Polák – Pouzar, Bádal. Vyloučení: 5:5 (2:0, 2:5, 2:0), navíc Zohorna a Kousal (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:1. Diváci: 10 023. Střely na branku: 29:38 (4:19, 13:11, 12:8). Srážky: 31:20. Vhazování: 47:31. Blokované střely: 8:12. Průběh utkání: 0:4, 3:4, 3:5. Nejlepší hráči: Radoslav Tybor – Jaroslav Hlinka.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Píša, Kočí, Benák, Zdráhal, Gregorc, Ďaloga – Sýkora, Cetkovský, Zohorna – Radil, Kousal, Nosek – Tybor, Somík, Endál – Rys, Moučka, Semorád. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Sparta Praha: Pöpperle – Pilař, Hrbas, Švrček, Krejčík, Gřegořek, Philipp – Ton, Hlinka, Rolinek – Kumstát, Pech, Buchtele – Klimek, I. Rachůnek, T. Rachůnek – Bahenský, Simon, Forman. Trenéři: Josef Jandač a Zdeněk Moták.

Komentář

Slavnostní ceremoniál věnovaný Dominiku Haškovi se protáhl téměř na celou hodinu, plánovaný start zápasu se tak posunul přibližně o třicet minut.

Do pardubické sestavy se vrátil útočník Jiří Cetkovký. V elitní formaci nastupoval se Sýkorou a Zohornou. Pardubice toužily natáhnout úspěšné období, během kterého vyhrály čtyři z pěti zápasů, a zároveň vrátit Spartě porážku 0:3 z prvního vzájemného duelu.

Sparta byla střelecky aktivnější a dvakrát mířila přesně

Pražané sice v minulém kole přišli o dlouhou sérii bez porážky, ale od úvodu prokazovali velikou útočnou chuť. Dvakrát se nebezpečně prezentoval Jaroslav Hlinka. Nejprve sice nedokázal dostat puk nad Hudáčkův beton, ale pak parádně vymyslel gólovou akci. Na jeho přesný pas před branku si sjel obránce Marek Hrbas a lehkou tečí načal skóre utkání – 0:1.

Snad kvůli posunutému začátku se hrálo poměrně svižně. Většinu času diktovali tempo hosté, kteří během první části nastřádali celkem 19 střeleckých pokusů. Pardubice se k ohrožení Pöpperleho dostávaly zřídka, ale i tak si připravily dvě nadějné možnosti. Sýkora se Zohornou nedotáhli brejk dva na jednoho, osamocený Endál pak netrefil v dobré pozici puk.

Sparta si převahu uchovávala i díky dvěma přesilovkám. Kotouč po ráně Krejčíka prosvištěl nad horní tyčí Hudáčkovy branky. V závěru prvního dějství se hosté dostali do dvoubrankového vedení. Po dalším ideálním pasu Hlinky zamířil pod břevno Rolinek – 0:2.

Pardubice stáhly hrozivou ztrátu a bylo o co hrát

I úvod druhé části patřil Pražanům. Ti vzali Hudáčkovu branku útokem a opuštěný kotouč doklepl do odkryté horní poloviny branky Lukáš Pech – 0:3. Pardubičtí byli viditelně dole, navíc při přesilovce za faul Kočího se z prostoru před brankovištěm trefil Petr Ton – 0:4. Třetí asistenci v zápase si připsal Hlinka.

Hrozivou ztrátu Pardubice zmírnily prakticky hned po buly ve středu hřiště. Mezi sparťanské beky se vyřítil Radoslav Tybor, a přestože byl faulován, dokázal zasunout kotouč mezi Pöpperleho betony – 1:4.

Až pak se domácí oklepali a dokázali Spartu zatlačit. A stejně jako soupeř si pomohli přesilovou hrou. Na trestné lavici seděl zrovna Krejčík, když od modré čáry prudce vypálil Tomáš Zohorna a puk se zastavil až v horním rohu branky – 2:4.

Druhá branka Pardubic trochu rozdmýchala emoce na hřišti. Vrcholem byla rozmíška po siréně za sparťanskou brankou. Ještě předtím slušně našlápl Rolinek, avšak vracející se obránce mu stihl v poslední chvíli vypíchnout kotouč, takže kapitán hostů ani nezakončil.

Scházel jeden gól. Pardubice stíhačku nedotáhly

Rozložení trestů za již zmíněnou potyčku přihrálo domácím 11 vteřin početní výhody pět na tři. Pardubice během té chvíle získaly pásmo a už při klasické přesilovce měl dobrou možnost Marek Ďaloga. Dorážka slovenského obránce skončila po odrazu nad brankou Sparty.

Pražané se nikam nehnali, byli to domácí, kdo se musel snažit. Přesto pátý gól mohl přidat Klimek, který se zjevil za obranou, ale na Hudáčka nevyzrál. Sparta pak navíc dvakrát hrála v početní výhodě a kolem pardubické branky bylo živo. Nicméně žádnou nebezpečnou šanci si hosté nenachystali.

Pardubice tak pořád cítily šanci a svou aktivitu vyšroubovaly na maximum. Při hře čtyři na čtyři se před Pöpperleho dostal Ďaloga, ale ránu poslal přímo do brankáře. Ten kapituloval za pár okamžiků. Při přesilovce si Lukáš Radil vyměnil kotouč s Noskem a pak zblízka zavěsil – 3:4.

Závěrečný nápor domácí podpořili odvoláním brankáře, ale v převaze jednoho muže hráli jen krátce. Pak totiž kotouč uloupil Petr Ton a dovezl ho až do branky – 3:5.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Odehráli jsme dvě rozdílné poloviny zápasu. V té první nás Sparta přehrávala, dostávala se do šancí, byla lepší a vytvořila si čtyřgólový náskok. Druhou půlku jsme měli převahu my. V závěru chyběl kousek k vyrovnání. V předchozích utkáních se nám to dvakrát podařilo, potřetí už ne. Ale aspoň můžeme mít dobrý pocit z naší hry ve druhé půlce. Pokud se nám podaří takto hrát s dalšími soupeři, nemuselo by to být špatné. Sparta prokázala kvalitu. Nakonec byla o ten jeden gól - plus druhý do prázdné branky – lepší.“

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Hráli jsme celkem dobře první třetinu a začátek druhé. Vedení jsme ale měli déle držet. Bohužel jsme laciným prvním gólem a následným v oslabení dostali soupeře do hry. Pak jsme se dostávali pod tlak. Samozřejmě, že Pardubice chtěly něco s výsledkem udělat a vysunuly hru k nám. V závěru jsme měli štěstí, kdy domácí netrefili prázdnou bránu a vzápětí jsme dali rozhodující gól. Jsme rádi za vítězství, které si odvážíme. I z toho důvodu, že jsme v pátek ztratili vedení ve Zlíně a dnes se málem ten samý scénář opakoval.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 18. 10. 2013
SPA - PCE
3:0
26. kolo, 1. 12. 2013
PCE - SPA
3:5
39. kolo, 17. 1. 2014
PCE - SPA
2:6
52. kolo, 6. 3. 2014
SPA - PCE
0:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 59 0 33 4
Obránci G A +/- TM
Marek Ďaloga 0 1 0 0
Blaž Gregorc 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 0 0
Radoslav Tybor 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 1 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 1 0 0
Tomáš Nosek 0 1 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Jiří Rys 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube