27.1.2012
Tereza Velikovská, Jan Hrabal

Pardubice se na Spartě neprosadily

PRAHA — Nepříjemnou porážku o čtyři branky museli skousnout hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši prohráli v utkání 43. extraligového kola na ledě Sparty Praha 0:4. Pardubice tak nestačily na svého soupeře ve třetím zápase v řadě.

Tipsport extraliga, 43. kolo, pátek 27.1.2012, Tipsport arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

4:0
1:0, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 16:45 Broš (Milam, Pacovský), 22:31 Sersen (Ton, Bližňák), 37:09 Ton (Bližňák, Tenkrát), 51:08 Bližňák (Tenkrát, Ton). Rozhodčí: Hodek, Homola – Bejček, Charvát. Vyloučení: 7:8, navíc Žovinec – Kočí, oba 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 7247. Střely na branku: 33:30. Průběh utkání: 4:0. Nejlepší hráči: Mário Bližňák – Martin Růžička.
Sparta Praha: Pöpperle – Košťálek, Sersen, Milam, Kučný, Philipp, Husák – Pacovský, Broš, I. Rachůnek – Ton, Bližňák, Tenkrát – Y. Treille, Foster, T. Rachůnek – Jánský, Lapšanský, S. Treille. Trenéři: Josef Jandač, Richard Žemlička a Patrik Martinec.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Kolář II, Benák, Borer, Sičák – Kolář I, Koukal, Starý – Šagát, Zohorna, Somík – Radil, Kousal, Buchtele – Půhoný, Nahodil, Nosek. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubičtí hokejisté přijeli do Prahy bez Petera Jánského, který se vrátil z měsíčního hostování zpět do Sparty. Ta toužila oplatit svému soupeři vysokou porážku z východu Čech. To se jí povedlo.

Pardubice neudržely bezbrankový stav

V první nadějnější šanci se prezentoval sparťanský kanonýr Petr Ton, který tak předznamenal svou sérii soubojů s hostujícím gólmanem. Dostal se do samostatného úniku, který zkoušel zakončit klasickou kličkou do backhandu, ale neuspěl. Ve vlastním oslabení se už už do podobné příležitosti dral Buchtele, ale puk mu přeskočil a domácí obrana ho dostihla.

Ani jednomu týmu se nevedlo v přesilových hrách, těsně po návratu vyloučeného Kučného ale ujížděli na Růžičku Ivan Rachůnek s Brošem. První jmenovaný střílel pouze do pardubického gólmana, který puk vyrazil mimo dosah dojíždějícího Broše.

Po kličce Yoricka Treilleho už někteří diváci jásali, ale puk skončil pouze na boční síťce. Na druhé straně zkoušel Pöpperleho pozornost Zohorna, ale sparťanský brankář si s jeho dělovkou od modré poradil. Prvního gólu se diváci dočkali v 17. minutě, kdy Milam nahrál čerstvému šestatřicátníkovi Michalovi Brošovi, který procpal puk za Růžičku pouhé čtyři vteřiny po návratu vyloučeného Starého – 1:0.

Sparta zvýšila náskok

I druhá dvacetiminutovka začala Tonovým samostatným únikem. Nejproduktivnější hráč Holešovických tentokrát zkoušel střelu nad lapačku, ale Růžička stihl zareagovat. Na přesilovkovou dělovku Michala Sersena z horní hranice kruhu už ale neměl nárok – 2:0.

V polovině zápasu přišel už třetí díl ze seriálu Petr Ton versus Martin Růžička. Při třetím samostatném úniku zkoušel třetí způsob zakončení, ale ani střelou mezi betony pardubického gólmana nepřekonal.

Krátce nato se ovšem pořádně zapotil i Pöpperle. Po obrovském závaru před jeho klecí trefil obránce Kolář tvrdou střelou z kruhu břevno. Odraz puku nakonec přezkoumal i videorozhodčí, který Pardubicím snížení nepřisoudil.

Blízko mu hosté byli i při šanci Benáka, kdy puk uvízl Pöpperlemu ve výstroji. Těsně před koncem druhého dějství se přece jen prosadil Petr Ton. Po krásné kombinaci prvního útoku na jeden dotek zůstal sám u pravé Růžičkovy tyče a zametl puk za jeho záda – 3:0.

Východočeši se neprosadili

I ve třetí části se do výraznějších šancí dostávali domácí hokejisté. Přibyl vykoupal bezmocného pardubického obránce, ale na Růžičku už si nepřišel, neuspěl ani Sacha Treille po návratu z trestné lavice.

Čtvrtá branka ale nakonec přišla, a opět se o ni postaral první útok Holešovických. Jeho centr Mario Bližňák zakončil akci kličkou do bekhendu – 4:0.

Závěr zápasu už rozkouskovala častá vyloučení a tempo opadlo, přesto mohl ještě přidal pátý zásah Ton, který ale svůj další minisouboj s brankářem Růžičkou prohrál. Celkově nicméně Sparta s přehledem získala tři body za jasnou výhru.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Hráli jsme dobře, ale měli jsme tam určité pasáže ve druhé třetině, kdy soupeř za stavu 2:0 mohl dát branky a ještě utkání zdramatizovat. Při jedné tam puk ještě nepřešel brankovou čáru. Poslední třetinu jsme už potom dohráli v klidu a kontrolovali dobře rozehrané utkání.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Sparta dneska potvrdila svou vynikající formu. Předčila nás ve všech parametrech. My jsme si za předvedený výkon v žádném případě body nezasloužili a také to tak dopadlo.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 27. 9. 2011
PCE - SPA
2:6
17. kolo, 30. 10. 2011
SPA - PCE
4:1
30. kolo, 9. 12. 2011
PCE - SPA
8:2
43. kolo, 27. 1. 2012
SPA - PCE
4:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 29 4
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 0 0 2
Marek Drtina 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 -1 10
Václav Benák 0 0 -1 2
Casey Borer 0 0 -2 0
Vladimír Sičák 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 -1 4
Robert Kousal 0 0 -1 2
Martin Šagát 0 0 -1 2
Jan Buchtele 0 0 -1 0
Lukáš Radil 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -2 2
Tomáš Zohorna 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube