11.12.2011
Jan Hrabal

Pardubice jedou, smetly i Zlín!

ZLÍN — Čtvrtou výhru v řadě si připsali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši dokázali v utkání 31. kola Tipsport extraligy vyhrát 6:2 ve Zlíně. Základ dalšímu vysokému vítězství položili ve druhé třetině, kdy pětkrát skórovali. Dvě branky v utkání zaznamenal útočník Jan Starý.

Tipsport extraliga, 31. kolo, neděle 11.12.2011, Zimní stadion Luďka Čajky

Berani Zlín

Dynamo Pardubice

2:6
0:0, 2:5, 0:1
Branky a nahrávky: 27:29 Hamrlík (Čajánek), 29:45 Kubiš (Leška) – 21:56 Kočí (Sičák, Kousal), 31:18 Koukal (Píša), 31:58 Bartek (Nosek, Kolář II), 32:26 Nahodil (Bartek), 36:06 Starý (Koukal, Benák), 52:15 Starý (Kolář II). Rozhodčí: Blecha, Trombík – Čech, Dřínovský. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4588. Střely na branku: 33:39. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:6. Nejlepší hráči: Petr Holík – Martin Bartek.
Berani Zlín: Sedláček (32:26 Horčička) – Hamrlík, Linhart, Tesařík, Galvas, Zámorský, Lučka – Důras, Leška, Čajánek – Ondráček, Melenovský, Köhler – Kubiš, Holík, Veselý – Finsterle, Honejsek, Čech. Trenéři: Rostislav Vlach a Josef Turek.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Nahodil, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Elkins, Nosek, Šagát. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubice přijely do Zlína s novou akvizicí v útoku Martinem Šagátem. Po pauze zaviněné zraněním se do sestavy Východočechů vrátil Corey Elkins. Oba nastoupili spolu ve čtvrté formaci.

Klid před bouří

První třetina přinesla sice pohledný hokej, ale gólu se diváci na Zimním stadionu Luďka Čajky nedočkali. I když třeba nejlepší střelec Jan Buchtele ve 4. minutě byl velmi blízko ke svému třináctému gólovému zásahu, když trefil tyč zlínské klece.

V 7. minutě se zase ve větší šanci zjevil Martin Bartek. Slovenský útočník ale neprostřelil Sedláčkův beton. Poté se hrál opatrný hokej s minimem vážných střeleckých příležitostí.

První přesilovku si zahrály Pardubice na konci prvního dějství. V čase 19:51 byl vyloučen Ondřej Veselý za držení. Východočeši stihli během chvíle zamknout soupeře, vytvořili před zlínskou brankou tlak, který ale neproměnili ve vedoucí branku. Nejblíže ní byl Lukáš Radil, trefil však pouze tyč.

Střeleckou explozi řídili hosté

V úvodu prostřední dvacetiminutovky měli hosté k dispozici více než minutovou výhodu hry proti třem. Tu sice nevyužili, ale i tak se radovali z vedení. V klasické přesilovce se prosadil obránce Václav Kočí a svým prvním gólem poslal Východočechy do vedení 0:1.

To ale trvalo ale pět a půl minuty. Po faulech obránců Jana Koláře a Aleše Píšu měl k dispozici dvojnásobnou přesilovku a tu využil. Na modré se napřáhl Martin Hamrlík a na plný výkon trefil přesně víko pardubické branky. Martin Růžička byl bez šancí – 1:1.

Zlín se pak dostal do vedení, navíc v oslabení! Bedřich Köhler z trestné lavice sledoval, kterak Martina Růžičku v pásmu obral o puk Petr Leška, ten ihned přihrál Pavlu Kubišovi a pro něj nebyl problém trefit prázdnou kasu – 2:1.

Další minuty byly ale v jednoznačné pardubické režii. V rozmezí osmašedesáti sekund dokázali Východočeši vstřelit tři branky a zcela otočit vývoj utkání. Nejprve proměnil svůj rychlý průnik do pásma Petr Koukal. Pardubický kapitán se trefil přesně nad Sedláčkovu lapačku – 2:2.

O čtyřicet sekund později se blýskl Martin Bartek. Tenhle pistolník zamířil přesně mezi betony zlínského gólmana, kam poslal puk po parádním Píšově pasu – 2:3. Pardubice překvapily Zlín a to nebylo všechno!

Hosté byli při chuti, to potvrdil Lukáš Nahodil. Tenhle šikula si najel před branku na Bartekovu nahrávku zpoza branky. Třebíčský odchovanec se trefil přesně pod víko – 2:4. Zlín pak střídal gólmany, Jakuba Sedláčka nahradil Luboš Horčička.

Zlín pak měl obrovskou šanci poté, co Martin Růžička podrazil Michala Důrase ve velké šanci. Zlínský forvard měl výhodu trestného střílení, ale pardubický gólman si pohlídal prostor mezi betony a nepřipustil snížení.

To Jan Starý na opačné straně prokázal své střelecké schopnosti ve 37. minutě. Pardubice ujely do brejku tři na jednoho, Petr Koukal si vybral na levém křídle najetého hráče s číslem 23 a pardubický odchovanec střelou švihem našel skulinku v Horčičkově postavení – 2:5.

Pardubice dovedly zápas do klidného vítězství

Východočeši utekli pěti brankami do rozhodujícího náskoku a ten si nenechali zodpovědnou hrou vzít. Zlín se sice snažil se zápasem něco udělat, ale propracovaná hra hostů jim toho moc nedovolila.

V 53. minutě vstřelil svůj druhý gól v utkání Jan Starý. Pardubický křídelník prokázal svou mistrovskou disciplínu ve střelbě na přesnost, trefil se totiž naprosto tam, kam chtěl: k Horčičkově tyči, aby na puk gólman Zlína nedosáhl – 2:6.

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice díky výhře ve Zlíně poskočili na páté místo, kde vystřídali svého nedělního soupeře. Se 103 vstřelenými brankami při skóre 23:5 z posledních čtyřech utkání si upevnili pozici nejproduktivnějšího mužstva Tipsport extraligy ledního hokeje.

Ohlasy po utkání

Rostislav Vlach (PSG Zlín): „Ve druhé třetině jsme měli zápas dobře rozehraný. Z naší strany se utkání rozlomilo, když jsme inkasovali tři góly po tom, co jsme se v oslabení dostali do vedení. Náskok soupeře byl pak už velký a nezvládli jsme zápas otočit. Hráči měli snahu, ale nevyšlo to. Pardubice potvrdily svoji střeleckou formu z posledních zápasů.“

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Po našem pátečním vysokém vítězství 8:2 nad Spartou jsem měl z utkání obavy, abychom nelétali v oblacích a v euforii. Připravovali jsme se na první třetinu, kterou jsme zvládli. Za zlomový okamžik považuji, že když jsme inkasovali ve vlastní přesilovce na 1:2, tak jsme dokázali rychle odpovědět a vývoj zápasu otočit. Za tříbodový zisk jsme rádi.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 25. 9. 2011
ZLN - PCE
2:1
18. kolo, 2. 11. 2011
PCE - ZLN
6:1
31. kolo, 11. 12. 2011
ZLN - PCE
2:6
44. kolo, 29. 1. 2012
PCE - ZLN
4:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 31 2
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 1 0 0 0
Jan Kolář 0 2 3 2
Václav Benák 0 1 3 0
Vladimír Sičák 0 1 1 0
Aleš Píša 0 1 0 2
Casey Borer 0 0 2 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 2 0 2 0
Petr Koukal 1 1 2 0
Martin Bartek 1 1 1 0
Lukáš Nahodil 1 0 1 0
Tomáš Nosek 0 1 1 0
Robert Kousal 0 1 -1 0
Jan Kolář 0 0 3 0
Corey Elkins 0 0 1 0
Tomáš Zohorna 0 0 1 0
Lukáš Radil 0 0 0 2
Jan Buchtele 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube