9.12.2011
Jan Hrabal

Demolice v závěru! Pardubice rozdrtily Spartu ve třetí třetině

PARDUBICE — Tak na tento zápas se bude dlouho vzpomínat. Pardubičtí hokejisté dokázali porazit v utkání 30. kola Tipsport extraligy pražskou Spartu vysoko 8:2. Východočeši rozhodli o vysoké výhře ve třetí třetině, kdy vstřelili šest branek! Dvě z nich zaznamenal nejlepší střelec v sezoně Jan Buchtele a kapitán Petr Koukal.

Tipsport extraliga, 30. kolo, pátek 9.12.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

8:2
1:1, 1:1, 6:0
Branky a nahrávky: 12:08 Koukal (Píša, Kolář I), 39:59 Kolář I (Koukal), 51:47 Buchtele (Borer), 52:12 Bartek, 53:12 Buchtele (Kousal, Sičák), 53:53 Koukal (Píša, Starý), 54:32 Zohorna (Bartek, Nahodil), 58:10 Píša (Starý) – 2:55 Foster (Y. Treille, Philipp), 38:35 Y. Treille (T. Rachůnek). Rozhodčí: Husička, Polák – Jindra, Kis. Vyloučení: 8:11, navíc Kočí (Sparta Praha) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9685. Střely na branku: 33:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 8:2. Nejlepší hráči: Martin Bartek – Yorick Treille.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Nahodil, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Nosek. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Sparta Praha: Pöpperle – Milam, Sersen, Phillip, D. Kočí, Hanzlík, Kasík, Kučný – Jánský, Broš, I. Rachůnek – Ton, Bližnák, Tenkrát – Y. Treille, Foster, T. Rachůnek – Žálčík, Pacovský, Forman. Trenéři: Josef Jandač, Richard Žemlička a Patrik Martinec.

Komentář

Zatímco poslední vzájemný zápas v Pardubicích rozhodla Sparta hned na začátku, tak druhý duel pod Kunětickou horou nabídl vyrovnanou podívanou, kterou Východočeši rozhodli v závěrečné desetiminutovce ve svůj prospěch a získali rekordní výhru nad svým rivalem.

Sparta se prosadila hned na začátku, Pardubice srovnaly v přesilovce

Zápas v solidně zaplněné ČEZ Areně začal pěkně zhurta, Sparta dokázala využít hned svou první příležitost ke skórování. Neutekly ani tři minuty a Pražany poslal do vedení Alex Foster. Ten si najel mezi dva pardubické beky na přihrávku Yoricka Treilleho, nastavil hůl do trajektorie puku a tu změnil tak, že brankář Růžička nestačil reagovat – 0:1.

Pardubice mohly vyrovnat skóre následnou hrou pět na tři, vyloučeni byli Petr Tenkrát a Radek Philipp. Oslabená sparťanská defenzíva ale potvrdila svoje kvality, pardubické útočníky nepustila do bezprostředního zakončení. Hosté pak mohli udeřit po Kousalově hákování, ale ani oni si s obranným valem soupeře neporadili.

V polovině úvodní části hry měla Sparta dvě velké šance, nejprve Jiří Kučný pálil do ležícího gólmana domácích, ten pak sledoval únik Petra Tona, jenž poslal puk ostrým příklepem nad branku.

Pardubicím pomohla přesilová hra ke srovnání skóre. Radek Philipp nešťastně vyhodil prudký puk na střídačku, na trestné lavici ale pobyl pouze čtyřiatřicet sekund. Aleš Píša totiž od modré nahodil puk a ten umně z prostoru mezi kruhy tečoval Petr Koukal – 1:1.

Domácí byli od této chvíle trošinku aktivnější, Sparta si ale hlídala své pozice, a tak poměrně v klidu držela remízový stav i přesto, že v první dvacetiminutovce zinkasovala pět menších trestů.

Pardubické vyrovnání přišlo v oslabení v čase 39:59

Sparta mohla umlčet pardubickou arénu hned na začátku druhé části hry. Opět za to mohl nedůraz domácí defenzívy, která pustila do zakončení Ivana Rachůnka. Ten se natahoval po rychlé přihrávce, bohužel pro hosty ji ale poslal mimo tři pardubické tyče.

Oproti první třetině oboustranně útočné tempo opadlo, diváci sledovali oboustrannou snahu neudělat chybu, šancí tedy moc nepřicházelo. I když ve 28. minutě byl domácí celek pár centimentrů od vedení! Do úniku se dostal Martin Bartek, jeho zakončení Tomáš Pöpperle ztlumil, puk skončil přesně na brankové čáře a tam také zůstal.

Sparťané pak zahrozili dvojicí Petrů Tona a Tenkrát, druhý jmenovaný se ale k takřka gólovému puku nedostal, neboť se o něj postaral Vladimír Sičák. Další nebezpečná situace před pardubickou brankou už ale skončila gólem! Yorick Treille prokázal svůj důraz u levé tyčky, kde dorazil předchozí střelu Tomáše Rachůnka – 1:2.

Hostům pak hrálo do karet vyloučení Václava Kočího za podražení, trumfové eso v tento moment ale vytáhla domácí útočná „dvojčata“ Petr Koukal – Jan Kolář. Pardubický kapitán získal kotouč ve středním pásmu, a protože zbývalo pár momentů, tak spěšně ujel do pásma, z kruhu nabil svému parťákovi a ten takřka se zazněním druhé sirény ostrým příklepem srovnal na 2:2.

6:0!

Blízko vstřelení branky byl hned na začátku třetí třetiny Robert Kousal. Pardubický šikula se proháčkoval do pásma a zakončoval bekhendem, puk však poslal mimo. Pardubice pak nevyužily následnou přesilovku, když za katrem si celé dvě minuty odseděl Dominik Pacovský za podražení.

Sparťanům pak patřila další pasáž, hosté zapnuli na vyšší rychlostní stupeň a dostali Pardubice pod tlak. Miroslav Forman byl ve 48. minutě blizoučko vstřelení v nepřehledné situace trefil tyčku pardubické branky. Sparťané nevyužili přes veliký tlak po Koukalově nedovoleném bránění, což se jim stalo osudným.

Závěrečná desetiminutovka totiž patřila nadrženým Pardubicím. Ty dokázaly týmu s nejlepší defenzívou vstřelit pět branek během chvíle! V čase 51:47 zavezl ve hře čtyři na čtyři kotouč do nebezpečí Casey Borer, bekhendem vystřelil a dorážkou z ostrého úhlu poslal Pardubice do vedení Jan Buchtele – 3:2.

O pětadvacet sekund později získal po nedůrazu sparťanské defenzívy, kdy se svou rozehrávkou mýlil Jan Hanzlík, kotouč Martin Bartek a svým desátým gólem v sezoně poslal Pardubice do vedení 4:2 a domácí fanoušky do extáze.

Další dávkou pro ně byla druhá trefa Jana Buchteleho. Pardubický mladík vstřelil v přesilovce svůj druhý gól v zápase po Sičákově střele od modré – 5:2.

Domácí uragán pokračoval nadále, Pardubice vstřelily další gól v početní výhodě, celkem v pátečním produktivním večeru proměnily čtyři. Gól na 6:2 vsítil Petr Koukal. Ten dorazil Píšovu střelu od modré.

To nebylo všechno! Sedmou branku rozjetých Pardubic přidal Tomáš Zohorna. Rodák z Chotěboře dorazil Bartekovu střelu po vyhraném vhazování. Pardubice vstřelily pět branek za dvě minuty a pětačtyřicet vteřin!

Nervy na uzdě neudržel v čase 57:16 sparťanský bijec David Kočí. Ten napadl brankovištěm projíždějícího Lukáše Nahodila, jenž nevyniká boxerskými parametry. Třebíčský odchovanec se před pěstmi nazlobeného soupeře ukryl, hostující bek si vysloužil vyšší trest za shození rukavic a nuceně ujel do kabin.

Pardubický gólový festival zakončil Aleš Píša. Pardubický zadák se trefil ostrou ranou od modré v přesilovce pět na tři, když dalším potrestaným byl Troy Milam. 8:2!

Hokejisté Pardubic vstřelili doma Spartě osm branek naposledy v roce 1982, šest gólů ve třetí třetině vzájemných soubojů nikdy nevstřelili. Výhra o šest gólů je jejich rekordním domácím počinem v historii zápasů tradičních rivalů.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Dvě třetiny to byl úporný boj, obě mužstva se střídala v aktivitě. Ve třetí třetině jsme dali dva rychlé góly a pak se to spustilo. Jsme rádi, že jsme poprvé v sezoně Spartu porazili. Teď v poslední době hrajeme na tři pětky a jsem překvapen, že se pořád držíme, Semklo nás to a za to bych hráčům rád poděkoval.“

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání. První dvě třetiny byly velice vyrovnané. Z stavu 1:0 jsme měli dvě šance, ale soupeř srovnal, pak jsme znovu vedli a soupeř znovu srovnal vteřinu před koncem druhé třetiny. Ve třetí třetině to byla deset minut vyrovnaná hra, ale po třetí brance jsme se sesypali. V dosavadním průběhu extraligy jsme neprohráli žádné utkání o víc gólů, ale dneska nám to tam napadalo. Z toho jsme zklamaní.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 27. 9. 2011
PCE - SPA
2:6
17. kolo, 30. 10. 2011
SPA - PCE
4:1
30. kolo, 9. 12. 2011
PCE - SPA
8:2
43. kolo, 27. 1. 2012
SPA - PCE
4:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 20 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 2 -1 4
Casey Borer 0 1 3 0
Vladimír Sičák 0 1 3 0
Václav Benák 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 2 1 0 6
Jan Buchtele 2 0 0 0
Martin Bartek 1 1 2 0
Jan Kolář 1 1 0 0
Tomáš Zohorna 1 0 2 0
Jan Starý 0 2 -1 0
Lukáš Nahodil 0 1 1 2
Robert Kousal 0 1 0 2
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube