27.11.2011
Petr Naar, Jan Hrabal

Plzeň nakoply přesilovky, Pardubice se vrací ze západu s prázdnou

PLZEŇ — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli v utkání 25. kola Tipsport extraligy v Plzni 2:5. Pardubice sice poslal do vedení Petr Koukal, pak ale Západočeši úřadovali v přesilových hrách, ve kterých třemi brankami otočili celý zápas. Východočeši tak prohráli počtvrté v řadě.

Tipsport extraliga, 25. kolo, neděle 27.11.2011, ČEZ Aréna

Plzeň

Dynamo Pardubice

5:2
0:0, 3:1, 2:1
Branky a nahrávky: 25:58 Pletka (Duda, Jeřábek), 33:12 Straka (St. Pierre), 35:52 Marušák (Straka, Kratěna), 48:24 Stránský (Straka, Kinrade), 55:13 Johnson (Pitule) – 24:23 Koukal (Píša, Kolář I), 49:21 Radil (Zohorna, Borer). Rozhodčí: Hodek, Souček – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:7, navíc Starý (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 3:1. Diváci: 5312. Střely na branku: 37:26. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2. 5:2. Nejlepší hráči: Martin Straka – Lukáš Radil.
Plzeň: Svoboda – D. Růžička, Hanzlík, Marušák, Jeřábek, Kinrade, St. Pierre, Dresler – Kratěna, Martin Straka, Vlasák – Duda, Kovář, Pletka – Dvořák, Pitule, Johnson – Stránský, Heřman, Mrňa. Trenéři: Marian Jelínek, Milan Razým a Michal Straka.
Dynamo Pardubice: Koutský – Píša, Kočí, Benák, Kolář II, Sičák, Borer – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Elkins, Buchtele – Radil, Kousal, Zohorna – Nosek, Nahodil, Semorád. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubice přijely do Plzně i s Coreym Elkinsem, který opustil marodku. Na ní stále zůstávají útočníci Daniel Rákos a Radovan Somík

Čtrnáct střel nepohnuly ukazatelem skóre

V prvním dějství musely tribuny plzeňské ČEZ Arény vzít za vděk několika šancím na obou stranách, které góly zakončeny být mohly. Hned ve 2. minutě ujeli Dvořák s Pitulem dva na jednoho. Prvně jmenovaný zvolil střelu, ale trefil jen boční síťku Koutského branky.

V téže minutě zahrozili i hosté. V plzeňské přesilovce Jan Starý zachytil Strakovu přihrávku podél plzeňské útočné modré lajny a uháněl na Adama Svobodu. Plzeňský kapitán jej sice stíhal, ale pardubický útočník se i přesto dostal ke střele, která však skončila na hrudi plzeňského brankáře Svobody.

Na přelomu 12. a 13. dostal z poza branky přihrávku Corey Elkins, ten se s pukem ocitl najednou sám před brankářem. Byl však příliš blízko, aby stihl vymyslet zakončení, po kterém by puk skončil za zády brankáře domácích.

Pět minut před koncem první části hry se po vyloučení Buchteleho prokličkoval útočným pásmem Vlasák. Dostal se k bekhendovému zakončení, které však vstřelenou brankou neskončilo. O minutu později si Buchtele obhodil plzeňského obránce a dostal se do ideální střelecké pozice. Jeho prudká střela příklepem však postrádala potřebnou přesnost a skončila na zadním mantinelu.

Petr Koukal poslal do vedení, Plzeň otočila v přesilovkách

Dle úvodu hry ve druhé třetině to vypadalo, že na první branku se už dlouho čekat nebude. Plzeňský útok ve složení Pletka – Kovář – Duda si vytvořil tlak, ze kterého mohl udeřit Pletka, když dostal puk naservírovaný od Dudy. Jeho střela bez zpracování však gólem neskončila.

Pletkův moment přišel až o chvíli později. Nejdřív přišla po vyloučení St. Pierra přesilová hra Pardubic. Při ní od modré lajny posílal puk před plzeňskou branku Píša a jeho prudkou přihrávku lehce tečoval Petr Koukal, ten tak otevřel skóre utkání – 0:1.

Na odpověď se ale čekat dlouho nemuselo. V další minutě přišla přesilová hra pro Plzeň a v ní dostal příležitost již dříve zmíněný druhý plzeňský útok, který výhodu přesilové hry využil po necelé minutě. Duda vystřelil, Koutský puk vyrazil do strany a Pletka jej z bekhendu dorazil a tím srovnal na 1:1.

Když o necelých deset minut později pykal na trestné lavici pardubický Nahodil, přišel další úder domácích. Vlasák z rohu kluziště nahodil puk směrem na branku. St. Pierre jej ještě tečoval, až nad pukem ztratili kontrolu hráči obou celků. Nejrychleji se zorientoval Martin Straka, který touš zametl do pardubické branky – 2:1.

Ještě v téže minutě přišlo další vyloučení Pardubických a Plzeň přesilovku využila za pětadvacet sekund. Straka nahrál na modrou lajnu Marušákovi, který se nerozpakoval se zakončením a z první vystřelil příklepem. Jeho dělovka se zastavila až v síti Koutského branky – 3:1.

Lukáš Radil pouze mírnil pardubickou porážku

Ve třetí třetině mohly Pardubice snížit náskok Plzeňských. V útočné třetině domácích Vlasák nedotáhl otočku, když se vyhýbal protihráči a přišel o puk, který mu vypíchl Lukáš Radil, jenž se řítil sám na Svobodu. Puk po jeho zakončení plzeňský gólman sice zachytil, ale dojíždějící Marušák ve snaze znemožnit zakončení padl pod nohy pardubického útočníka a nakonec narazil i do Svobody. Celou situaci zkoumal videorozhodčí. Hlavní sudí zápasu branku pro Pardubice neuznal, místo toho nařídil trestné střílení. Radil se rychle rozjel a v mezikruží prudce zabrzdil. Zřejmě proto, aby Svoboda více zacouval do branky a jemu se odkryl větší střelecký úhel. Jeho následnou střelu však plzeňský brankář lapil.

Nevyužitou příležitost potrestala záhy Plzeň při signalizovaném vyloučení. Strakovu střelu Koutský vyrazil před sebe, Stránský dorážel, ale puk se otřel o tyčku a poté poskakoval po brankové lajně, za kterou se dostal až po kontaktu s bruslí ležícího Koutského. Za pár desítek vteřin si Lukáš Radil napravil chuť po nepovedeném trestném střílení. Při signalizovaném vyloučení plzeňského hráče ujížděl sám k domácí brance. Se zakončením si počkal, až se Svoboda položí a poté zakončil do horní části branky a tím ještě vykřesal naději pro Pardubické.

K závěrečnému sevření se ale Pardubice dostal nemohly, neboť necelých pět minut před koncem se Johnson odlepil od zadního mantinelu za Koutského brankou a ač tísněn bránicím hráčem, vystřelil z otočky. Jeho střela si proklestila cestu až za překvapeného Koutského a Plzeň vedla 5:2.

Tříbrankový rozdíl Plzeň ubránila až do konce zápasu a tím završila úspěšnou sérii tří domácích zápasů v jednom týdnu, ve kterých si připsala devět bodů. Naopak Pardubice prohrály čtvrtý extraligový duel v řadě. Naposledy bodovaly před jedenácti dny v Mladé Boleslavi.

Ohlasy po utkání

Michal Straka (HC Plzeň 1929): „Začali špatně a Pardubice byly v první třetině jasně lepší. O přestávce jsme si řekli, že pokud nezlepšíme pohyb a agresivitu, tak nemáme šanci. Ve druhé třetině se nám podařilo splnit, co jsme chtěli a z toho vyplynuly pardubické fauly. Nám se podařilo tři přesilovky proměnit, napadalo nám to tam a vedli jsme 3:1. Ve třetí třetině měl soupeř trestné střílení a gólman Svoboda ho skvěle chytil. Navíc jsme necelé dvě minuty potom dali čtvrtý gól a to byl podle mě rozhodující moment zápasu, protože Pardubice za stavu 3:1 hrály dobře. Vykoukal chyběl kvůli problémům se zády, ve středu by ale měl zase nastoupit.“

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Odehráli jsme dobře první třetinu. Měli jsme v ní šance, ale bohužel jsme z nich nic nevytěžili. Ve druhé třetině na nás soupeř vlítl a my jsme měli štěstí, že jsme tu pětiminutovku přežili. Pak jsme šli do vedení gólem z přesilovky, ale domácí dokázali rychle odpovědět. Vlastně rozhodly přesilovky, které Plzeň tři proměnila. Ať už byly odpískané přísně... Ale já bych spíš řekl, že byla z naší strany ta vyloučení hloupá a zbytečná a soupeř nás za to dokázal potrestat. Koutský dnes chytal, protože Růžička si potřeboval odpočinout. Rozhodně mu nemůžeme nic vytýkat, když tři góly inkasoval z předbrankového prostoru, kde nás soupeř předčil. Nemělo by se nám to stávat, měli bychom tam být důraznější.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 16. 10. 2011
PCE - PLZ
4:1
25. kolo, 27. 11. 2011
PLZ - PCE
5:2
38. kolo, 13. 1. 2012
PCE - PLZ
3:4sn
51. kolo, 24. 2. 2012
PLZ - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Vladislav Koutský 60 0 32 5
Obránci G A +/- TM
Casey Borer 0 1 0 0
Aleš Píša 0 1 0 0
Václav Kočí 0 0 0 2
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -1 2
Václav Benák 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 1 0
Petr Koukal 1 0 -1 2
Tomáš Zohorna 0 1 1 2
Jan Kolář 0 1 -1 0
Corey Elkins 0 0 0 2
Lukáš Nahodil 0 0 0 2
Robert Kousal 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 -1 30
Jan Buchtele 0 0 -1 2
Martin Bartek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube