30.10.2011
Tereza Velikovská, Jan Hrabal

Špatný začátek stál zápas na Spartě

PRAHA — Po šestnácti dnech odcházejí hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice bez bodu z extraligového utkání. Východočeši totiž podlehli Spartě Praha v její aréně 1:4. O osudu utkání rozhodla již první třetina, kterou domácí vyhráli 3:0. Jediný gól hostí vstřelil Robert Kousal, to však na v dobré formě hrající Spartu bylo málo.

Tipsport extraliga, 17. kolo, neděle 30.10.2011, Tesla arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

4:1
3:0, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 5:49 Ton (Tenkrát, Bližňák), 17:17 Tenkrát (Broš, Ton), 19:54 Foster (Treille), 56:29 T. Rachůnek – 20:51 Kousal (Buchtele). Rozhodčí: Minář (ČR), Bauer (Něm.) – Pešek, Jelínek (oba ČR). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 5563. Střely na branku: 32:21. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. Nejlepší hráči: Petr Tenkrát – Robert Kousal.
Sparta Praha: Falter – Milam, Sersen, Jan Hanzlík, D. Kočí, Philipp, Husák, Kučný – Jánský, Broš, I. Rachůnek – Ton, Bližňák, Tenkrát – Y. Treille, Foster, T. Rachůnek – Pacovský, Forman, Žálčík. Trenéři: Josef Jandač, Patrik Žemlička a Patrik Martinec.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, V. Kočí, Kolář II, Sičák, Benák, M. Drtina, Borer – Kolář I, Koukal, Starý – Kousal, T. Nosek, Buchtele – Sim, Elkins, Rákos – Radil, Semorád, Nahodil. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubice přijely do Praha s touhou odčinit Spartě domácí porážku 2:6, Martin Růžička nastoupil ke svému stému utkání za Pardubice. Jenže Východočechům se duel v Tesla Areně nepovedl.

Sparta na začátku utekla

V první třetině Sparta navázala na dobrý výkon z předchozího vzájemného utkání v Pardubicích. Nejdříve bez problémů přečkala přesilovou hru, poté ujel všem soupeřům Petr Ton a svůj únik zakončil precizní kličkou do bekhendu – 1:0.

I třetí a čtvrtá útočná formace se dostala do dobrých příležitostí. Nápor Sparty ovšem přerušila přesilovka hostů. V té od modré dobře střílel Borer a ve skrumáži před Falterem si Pardubice vynutily další faul.

Holešovičtí čtyřicet sekund ve třech přežili a vzápětí se do tří dostali při dvojnásobném vyloučení i hosté. Ale ani Sparta se proti třem bránícím hráčům nedokázala prosadit. O chvíli později se jí to už povedlo v klasické přesilové hře. Petr Tenkrát dorazil pod víko Růžičkovy branky puk, který se k němu dostal po střele Broše z opačné strany – 2:0.

A snovou třetinu v podání domácích stylově zakončil šest vteřin před sirénou Alex Foster, který se rychle zorientoval ve skrumáži před Růžičkou – 3:0.

Na Kousalovo snížení nikdo nereagoval

Jak dobře sparťané skončili, tak špatně začali druhou dvacetiminutovku. Po necelé minutě snížil Robert Kousal, který zůstal před Falterem zcela neobtěžován domácí obranou – 3:1.

A Kousal zaměstnával sparťanského gólmana i v dalších minutách. Nejprve ujel obráncům, poté hrozil i v přesilové hře.

Až ve druhé polovině druhého dějství začala kousat i Sparta. Z levé strany ohrozil Růžičku Tenkrát, u tyčky si počíhal na dlouhou přihrávku Bližňák, ale napálil puk pouze do betonu pardubického brankáře.

Pardubice se k závěrečnému náporu nedostaly

Zatímco hlavním hrdinou druhé části byl Kousal, tu třetí opanoval z pohledu šancí Tomáš Rachůnek, který hned zkraje zkoušel Růžičkovu pozornost backhandem. Po vyloučení Ivana Rachůnka za vyhození puku mimo hřiště měly Pardubice slušné příležitosti ke snížení, Falter však domácí podržel.

V samém závěru zápasu se opět připomněl Tomáš Rachůnek. První šance ujet na gólmana ho trošku překvapila a nedokázal nabrat potřebnou rychlost, podruhé už své zaváhání napravil. U mantinelu dobře vybojoval puk, najel si do volného prostoru a umístil kotouč pod betonem padajícího Růžičky do branky – 4:1.

I ve druhém vzájemném utkání tak brala tři body pražská Sparta. Pardubice tak po deseti střídavých zápasech v řadě prohrály druhé utkání v řadě.

Ohlasy po utkání

Patrik Martinec (HC Sparta Praha): „Rozhodlo se v první třetině, kterou jsme vyhráli 3:0. Chtěl bych ale vyzdvihnout výkon našeho brankáře (Martina Faltera), který nás tam podržel ve dvou samostatných nájezdech Pardubic. Ve druhé třetině jsme dostali rychlý gól a trochu na nás dolehla obava, aby se utkání nevyvíjelo stejně jako v Liberci, kde jsme vyhraný zápas ztratili. Naši hráči to ale proti soupeři, který v posledních zápasech pravidelně otáčel skóre v posledních minutách, nepřipustili a nedali mu vůbec šanci.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Utkání se určitě rozhodlo v první třetině, kterou jsme prohráli 0:3, i když si myslím, že jsme v ní paradoxně nepředvedli špatný výkon. Byli jsme ale potrestáni za individuální chyby, kterých jsme se dopustili. V dalším průběhu utkání jsme se zvedli a dostali se i do gólových šancí, ty jsme ovšem neproměnili a proto ten výsledek je takový, jaký je. Střídáme dlouhodobě výhry a porážky, což svědčí o tom, že naše forma není stabilní. Je potřeba nad tím přemýšlet, zabýváme se tím, ale zatím to nevede k vytčenému cíli v podobě delší vítězné šňůry.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 27. 9. 2011
PCE - SPA
2:6
17. kolo, 30. 10. 2011
SPA - PCE
4:1
30. kolo, 9. 12. 2011
PCE - SPA
8:2
43. kolo, 27. 1. 2012
SPA - PCE
4:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 28 4
Obránci G A +/- TM
Casey Borer 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 -1 0
Marek Drtina 0 0 -1 0
Václav Kočí 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Robert Kousal 1 0 0 0
Jan Buchtele 0 1 0 0
Petr Koukal 0 0 0 2
Jan Semorád 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 -1 2
Lukáš Radil 0 0 -1 0
Jonathan Sim 0 0 -2 6
Corey Elkins 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube