20.3.2011
Jan Hrabal

Druhý zápas semifinále lépe pro Pardubice, ty tak vyrovnaly sérii

OSTRAVA — Hokejisté HC Eaton Pardubice dokázali zvítězit ve druhém semifinálovém utkání na ledě Vítkovic 3:2 a vyrovnali stav semifinále na 1:1. Pardubičtí se oproti prvnímu utkání zlepšili v produktivitě, vítězný gól vstřelil Jan Starý.

Tipsport extraliga, SF2, neděle 20.3.2011, ČEZ Aréna Ostrava

Vítkovice

Dynamo Pardubice

2:3
0:1, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 27:10 Ujčík (Burger, Malík), 59:33 Ujčík – 19:31 Koukal (Nakládal), 21:15 Píša (Zohorna), 49:20 Starý (Koukal, Kaberle). Rozhodčí: Fraňo, Homola – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 8325. Střely na branku: 39:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3. Nejlepší hráči: Jan Káňa – Petr Koukal. Stav série: 1:1.
Vítkovice: Málek – Vosátko, Malík, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Voráček, Bartoň, Rehák – Ujčík, Burger, Káňa – Huna, Húževka, Strapáč – Pohl, Vrána, Klimek – Szturc, J. Sýkora, Tomas. Trenéři: Mojmír Trličík a Zdeněk Moták.
Dynamo Pardubice: Růžička – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, Mocek – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Pineault, Rákos, Špirko – Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

Pardubičtí trenéři před druhým zápasem lehce pozměnili sestavu. Ta vítkovická se z pochopitelných důvodů neměnila. Nebyl důvod…

Roman Málek inkasoval po 171 minutách

Nástup do zápasu se povedl Vítkovicím. Ty byly v první třetině aktivnější, svého soupeře přestřílely 15:8, ale všechny střely na svou branku Martin Růžička pochytal. Ve 2. minutě likvidoval Burgerův pokus z voleje po Káňově příhře, pak se zapotil po Húževkově střele.

Pardubice hrozily z rychlých brejků, do jednoho z nich se dostal útočník Kolář. Ten ujel v 7. minutě, ale Romana Málka v ostravské brance nepřekonal. Na druhé straně pak domácí celek zahrozil přečíslením tří na jednoho, to ale zlikvidoval skvěle pozičně Aleš Píša.

Velkou šanci v červeném dresu měl Radovan Somík v oslabení (za hákování pykal Branislav Mezei), pardubický útočník si rukou sklepl nastřelený kotouč, blafák do bekhendu se mu sice povedl, ale gólman Málek rychlým přesunem vytěsnil kotouč nad.

V 18. minutě došlo k zajímavé situaci za pardubickou brankou. Tam se srazili Martin Růžička a Lukáš Klimek, z toho rezultovala nebezpečná situace před pardubickou brankou, kam se odrazil puk, ale nikdo z vítkovických hráčů se ke kotouči nedostal.

Pardubice se prosadily v poslední minutě prvního dějství. Nebezpečně vypálil Jakub Nakládal, jeho střelu vyrazil Roman Málek k Petru Koukalovi a ten se nerozpakoval a devětadvacet sekund před první sirénou poslal puk do sítě – 1:0.

Aleš Píša zvýšil, pak kontrovaly Vítkovice v přesilovce

Pardubičtí hokejisté se prosadili hned v první šanci ve druhé třetině. Tomáš Zohorna vyhrál buly v útočném pásmu, posunul kotouč na Aleše Píšu a ten propálil od modré všechno včetně brankáře Málka. Puk se odrazil rychlé od prostřední tyčky v brance – 0:2.

I nadále ale platilo, že střelecky aktivnější byl domácí celek. Dvakrát se neprosadil při Buchtelově trestu za nedovolené bránění Viktor Ujčík od modré, další své oslabení ale Pardubice neubránily.

Adam Pineault byl vyloučen za vysokou hůl, Vítkovice zamkly svého protivníka v obraně a pět sekund před plánovaným návratem amerického forvarda mezi mantinely skórovaly. Puk letěl svižně po ose Marek Malík – Jiří Burger – Viktor Ujčík. Poslední jmenovaný jej z voleje poslal do kasy – 1:2.

Další krizový moment přišel pro Pardubice v polovině základní hrací doby. V krátkém sledu byli Adam Pineault a František Kaberle vyloučeni za vyhození puku mimo hrací plochu, Ostravané hráli čtyřiadevadesát sekund proti třem, ostřelovali pardubickou branku ze všech pozic, ale neprosadili se. Hlavně proti Malíkově střelám od modré se zaskvěl gólman Růžička.

Závěr druhé třetiny ale patřil Pardubicím. Ty se nastěhovaly do pásma domácích v poslední minutě, během které si Roman Málek možná připsal většinu ze svých pěti zákroků ve druhém dějství. Největší šanci zvýšit měl Jan Kolář ale z prostoru mezi kruhy přestřelil.

Eaton odolal závěrečnému tlaku Vítkovic

Pardubice zaktivizovaly svou hru ve třetím dějství. Věděly, že zatáhnutí se do obrany za jednogólového vedení, by nemuselo dopadnout dobře. Eaton vyrážel do rychlých akcí, ty vítkovické se snažil zastavovat v jejich zárodcích.

Ve 44. minutě měl zajímavou příležitost Tomáš Kůrka. Pardubický forvard ostře vypáli, proti puku ale neméně pomalu vystartovala Málkova lapačka. Gólman Vítkovic pak o chvíli později chytil Špirkovu akci.

Na druhé straně se zaskvěl gólman Růžička proti dvojici Ujčík – Káňa. Ostravské duo však proti pardubické obraně neprosadilo, prvně jmenovaný poté selhal při dorážce z úhlu, která minula hostující branku.

Důležitý moment přišel v 50. minutě. Jan Starý dostal od Petra Koukala rychlý kotouč do jízdy, pardubický snajpr se dostal do zakončení a prosadil se. Jeho první střelu domácí brankář kryl, útočník Eaton ale dorazil puk do brány Vítkovic – 1:3.

Ostrava mohla snížit po Mezeiově sekání, neprosadila se však. Podobně dopadl hostující celek po Voráčkově napadení.

Vítkovice v závěru zápasu vrhly všechny síly do útoku, uzamkly Pardubice a sedmadvacet sekund před koncem třetí třetiny snížil Viktor Ujčík na 2:3. Na vyrovnání však Ostravanům nezbyl čas.

Eaton dokázal vyhrát ve druhém semifinále v ostravské ČEZ Aréně 3:2, série pokračuje ve středu a čtvrtek v Pardubicích za rovnovážného stavu 1:1 na zápasy.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): „Sehráli jsme výkonem velice dobrý zápas, možná jeden z nejlepších, které jsme tady hráli. Bohužel nás srazil konec první třetiny a začátek druhé třetiny. Výborné bylo, že jsme se z toho dokázali dostat a dali jsme kontaktní gól na 1:2. Měli jsme spoustu šancí a velkou převahu, ale bohužel jsme druhý kontaktní gól dokázali dát až 27 sekund před koncem zápasu a to už nestačilo.“

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Měli špatný začátek a postupně se naše hra nijak nezlepšovala. Jako jsme měli v sobotu šance a neproměnili je, pak Vítkovice daly gól, tak nám se to povedlo dneska přesně obráceně. Byla to pro nás klíčová situace. Druhý takový moment byl, že jsme ustáli dlouhé oslabení tři proti pěti. Když jsme ve třetí třetině odskočili na dva góly, tak jsme se snažili výsledek držet a pak jsme to ubránili. Soupeř naštěstí dal druhý gól pozdě. Vítězství jsme hodně ubojovali, v porovnání se sobotou jsme zlepšili nasazení. Ve druhé třetině jsme měli zbytečně moc vyloučení.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 5. 10. 2010
VIT - PCE
1:2
21. kolo, 17. 11. 2010
PCE - VIT
4:3
34. kolo, 28. 12. 2010
VIT - PCE
2:1sn
47. kolo, 1. 2. 2011
PCE - VIT
4:0
SF1, 19. 3. 2011
VIT - PCE
4:0
SF2, 20. 3. 2011
VIT - PCE
2:3
SF3, 23. 3. 2011
PCE - VIT
0:3
SF4, 24. 3. 2011
PCE - VIT
2:3p
SF5, 27. 3. 2011
VIT - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 34 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 1 0
František Kaberle 0 1 1 2
Jakub Nakládal 0 1 1 0
Václav Kočí 0 0 1 0
Branislav Mezei 0 0 0 4
Jeff Jillson 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 1 2 0
Jan Starý 1 0 2 0
Tomáš Zohorna 0 1 0 0
Jan Kolář 0 0 2 0
Martin Bartek 0 0 1 0
Jan Buchtele 0 0 0 2
Robert Kousal 0 0 0 0
Tomáš Kůrka 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Adam Pineault 0 0 -1 4
HC Dynamo YouTube