26.12.2010
Jan Hrabal

Pardubice ztratily výhru v závěru, s Plzní tak berou pouze bod

PARDUBICE — Hokejisté HC Eaton Pardubice prohráli v utkání 33. kola Tipsport extraligy doma s Plzní 1:2 v prodloužení. Nejvyšší návštěva v ČEZ Areně v této sezoně sice viděla vedení domácích, Západočeši však dokázali zápas otočit v nastavení. Jediný gól Eatonu vstřelil Martin Bartek.

Tipsport extraliga, 33. kolo, neděle 26.12.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Plzeň

1:2p
0:0, 1:0, 0:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 35:28 Bartek (Jillson) – 57:38 Duda (Straka, Benák), 61:23 Vlasák (Kovář, Modrý). Rozhodčí: Hodek, Pešina – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:11, navíc Duda (Plzeň) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 10 055. Střely na branku: 36:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči: Adam Svoboda – Radek Duda.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Kolář II, Mezei, Jillson – Kolář I, Kousal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Radil, Rákos, Buchtele – Pineault, Semorád, Nahodil. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.
Plzeň: Hanuljak – Benák, Jiří Hanzlík, Modrý, Dresler, Frolo, Slaney – Vostřák, Kovář, Vlasák – Stránský, Straka, Duda – Plášek, Haman, Lev – Lammers, Dvořák, Heřman. Trenéři: Marian Jelínek a Milan Razým.

Komentář

Na vánoční zápas dorazila do pardubické ČEZ Areny desetitisícová návštěva, hodně fanoušků přijelo i ze západočeské metropole. První zápas v plzeňském dresu odchytal gólman Miroslav Hanuljak, na pardubické straně se po zdravotní odmlce objevil Adam Pineault.

Přesilové hry nepomohly

Nástup do zápasu byl oboustranně poměrně opatrný, Pardubice se nedostávaly do velkých šancí, protože Plzeň zvládala zastavovat akce domácích v jejich zárodcích. Brejky Západočechů zase končily na modré čáře Eatonu.

Oběma týmům nepomohly ani přesilové hry v úvodním dějství, Eaton nepotrestal Hamanovu vysokou hůl zkraje utkání, neuspěl ani při Frolově držení a Dudovo držení se také nesetkalo s gólovým vyjádřením.

Plzeňané měli možnosti první dvouminutovky proti čtyřem až v 17. minutě, kdy hákoval Rákos, ale i ten strávil na trestné lavici celé časové období. Poměr střel 7:8 jasně hovořil o vyrovnané a nepříliš ofenzivní první třetině…

Bartekův brejk přinesl Eaton vedení

Druhá dvacetiminutovka přinesla oboustranně svižnější hokej, ve kterém byli mírně aktivnější domácí hokejisté. Ti dostali hosty pod tlak ve 23. minutě po Dvořákově hákování, ale obrana Západočechů odolala jejich nápaditým kombinacím. Na opačné straně Plzeň nepotrestala Píšovo sekání, kterým pardubický bek zastavil Vlasákovu akci.

V polovině zápasu hrály Pardubice devět sekund proti třem, hosté však dokázali spojená oslabení ubránit. Naopak oni sami v následné hře pěti proti pěti měli největší šanci, John Slaney dvakrát nebezpečně zakončoval, ale pardubická obrana v čele se Svobodou se štěstím odolala.

Východočeši přečkali krizovou chvíli a sami gólově udeřili. Do rychlého brejku ujel Martin Bartek s Tomášem Zohornou a prvně jmenovaný akci dvou na jednoho střelou mezi betony poslal Eaton do vedení – 1:0.

Plzeň dokonala obrat v prodloužení

O těsný náskok mohli Východočeši přijít hned na začátku, kdy Plzeň měla výhodu trestného střílení. Aleš Píša musel faulovat unikajícího Jana Kováře. Plzeňský junior se snažil rozhýbat pardubického brankáře, ale prostor mezi jeho betony nenašel.

Plzeň se jen těžko dostávala do útočných příležitostí, aktivní hra Pardubic dělala hostům velké problémy. V 50. minutě měl velkou šanci domácí mladík Buchtele, nahozený kotouč ale tečoval nad Hanuljakovu klec. Chvíli na to měl Eaton výhodu přesilové hry po Slaneyho hákování, Západočeši se však v pohodě ubránili.

V 58. minutě se Plzeň dočkala vyrovnání. Radek Duda si najel ke střele a puk poslal přímo do rohu nad Svobodovu lapačku. Kotouč se sice odrazil z branky, rozhodčí však po krátké konzultaci se svým kolegou u videa branku uznali – 1:1.

Prodloužení netrvalo dlouho, hned první útočná akce skončila gólem. V 62. minutě se po zaváhání pardubické obrany trefil Tomáš Vlasák a Plzeň tak stejně jako v prvním vzájemném utkání na východě Čech si odvezla dva body – 1:2.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „V zápase nepadalo mnoho branek. Když jsme se ujali vedení, tak jsme měli příležitosti odskočit do dvoubrankového rozdílu. To se nám ale nepodařilo. Závěry tady jsou podobné, nejsme schopni ho odehrát bez chyby. Soupeř vyrovná, na nás padne deka a přijde prodloužení. To jsme dnes viděli, my si nerozebrali puk pod nohami, hráč neměl přehled a Tomáš Vlasák takové šance proměňuje. Naše bilance nastavení je citelná v náš neprospěch a nám pak tyto body chybí. Na druhou stranu já nemohu mužstvu takřka nic vytknout, bojujeme a sbíráme body. Máme hodně zraněných hráčů a dnes nám situaci navíc komplikoval velmi špatný led.“

Milan Razým (HC Plzeň 1929): „Viděli jsme bojovné utkání, v němž dominovali oba brankáři. Svědčí o tom ostatně konečný stav. Inkasovali jsme paradoxně v době, kdy jsme přežili sérii vyloučení a zvedali hlavu. Do poslední části jsme šli s tím, že chceme vyrovnat a nechceme odjet s nulou. Neproměnili jsme trestné střílení, ale v závěru třetiny jsme zaslouženě vyrovnali. Za druhý bod v prodloužení jsme samozřejmě rádi.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 3. 10. 2010
PCE - PLZ
2:3sn
20. kolo, 7. 11. 2010
PLZ - PCE
3:4
33. kolo, 26. 12. 2010
PCE - PLZ
1:2p
46. kolo, 30. 1. 2011
PLZ - PCE
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 62 0 25 2
Obránci G A +/- TM
Jeff Jillson 0 1 1 0
František Kaberle 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 4
Václav Kočí 0 0 -1 0
Branislav Mezei 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 1 2
Daniel Rákos 0 0 0 4
Jan Buchtele 0 0 0 2
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Adam Pineault 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube