31.10.2010
Vladimír Gregor

Zlaté dva body! Eaton vydřel výhru nad Litvínovem mohutným finišem

PARDUBICE — Hodně špatně to vypadalo v utkání 17. kola Tipsport extraligy s hokejisty HC Eaton Pardubice. Ti prohrávali s Litvínovem ve třetí třetině o dvě branky, ale nakonec urvali dva body. Obrovský tlak Eatonu v samotném závěru korunoval Adam Pineault, který pět minut před koncem vyrovnal a v prodloužení i rozhodl.

Tipsport extraliga, 17. kolo, neděle 31.10.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

4:3p
0:1, 1:1, 2:1 – 1:0
Branky a nahrávky: 22:36 Rákos (Špirko, Nakládal), 54:19 Pivko (Kolář I, Koukal), 55:03 Pineault (Mezei), 63:42 Pineault (Špirko) – 19:14 Kracík (Jánský), 28:43 Černošek (Kracík), 49:10 Lukeš. Rozhodčí: Minář, Smitka – Jílek, Jindra. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 8852. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3. Nejlepší hráči: Petr Koukal – Jaroslav Kracík.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Nakládal, Kaberle, Mezei, Jillson, Kolář II – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Radil, Pivko – Pineault, Špirko, Somík – Rákos, Zohorna (40:00 Kousal), Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Jan Votruba.
Litvínov: J. Hübl – Černošek, Jareš, Kroupa, Kubát, Skuhrovec, Kousalík, Gula – Lukeš, V. Hübl, Černý – Kubinčák, Jenáček, Ručinský – Trávníček, Kracík, Jánský – Majdan, Gerhát, Rindoš. Trenéři: Robert Reichel a Jiří Kučera.

Komentář

Pardubická ČEZ Arena a v ní téměř 9000 diváků zhlédlo jubilejní 100. vzájemný zápas na východě Čech. Eaton si v něm připsal 60. výhru v domácím prostředí.

Litvínov Růžičku nepřekonal, přesto slavil vedoucí branku

Oba tradiční soupeři se do sebe pustili od samého začátku a bez zbytečného oťukávání, a tak na sebe první šance nedaly dlouho čekat. Jako první vážněji zahrozil Špirko, o chvíli později ve dvou nadějných pozicích nepřekonal Hübla slovenský snajpr Bartek. Hosté se nejprve připomněli ranou Majdana na lapačku, ale hokejová srdce rozehřála až pohledná kličkovaná jeho spoluhráče Kracíka, ze které ale Litvínov vytěžit nic nedokázal.

Takřka v polovině úvodní třetiny se prohřešil proti pravidlům pardubický Rákos a Chemici mohli jít do vedení. Po drobném nedorozumění zůstal na modré čáře mezi obránci zapomenutý Lukeš, jenže jeho rána z mezikruží mířila jen do oblasti krku dobře postaveného Růžičky. Domácí Eaton dostal přesilovou možnost po háčku matadora Ručínského, po hříchu v ní ale nevyprodukoval nic, co by stálo za řeč.

Tempo z úvodu utkání poněkud opadlo a když Pardubice přečkaly druhé vyloučení Rákose, tak se zdálo, že nejpamátnějším okamžikem této třetiny zůstane ukázkový Kolářův bodyček na Jakuba Černého. Jenže Litvínov si své žihadlo schoval až do poslední minuty. V ní se před Růžičku natlačil Kracík a v jasné pozici nechal vyniknout domácího brankáře. Celý stadión očekával hvizd sudího a přerušení hry, jenže to nikdo netušil, že se po několika vteřinách vykulí kotouč za zády dezorientovaného Růžičky a ten si jej nešťastně sám srazí betonem za brankovou čáru – 0:1.

Hosté drželi těsné vedení i po čtyřiceti minutách

Druhou část nastartoval Eaton přesilovou hrou a ta už měla narozdíl od té první i hokejovou kvalitu. Po dlouhém zámku sice zahrozili hosté v přečíslení střelou Gerháta, ale hned po vhazování ujel podél mantinelu Špirko, předložil puk před branku nekrytému Rákosovi a ten mohl odčinit svá vyloučení – 1:1. Pardubice mohly jít brzy na to i do vedení, po rychlém kontru se dostal k vyraženému puku Špirko a sám před ležícím brankářem měl jediný úkol – zvednout puk nad ležící beton. Bohužel pro domácí celek zůstalo pouze u přání.

Severočechy ubráněná gólová situace příjemně naladila a na další stupeň pohody přeřadila povedená početní výhoda při vyloučení Jillsona. Dvě vteřiny před jejím vypršením poslal Kracík střílenou přihrávku mezi kruhy a tam tečoval Černošek kotouč mimo dosah Růžičky – 1:2. Litvínov ucítil šanci a najednou byl žlutočerných dresů plný led. Přesně v polovině základní hrací doby sevřela hostující klepeta Pardubice před jejich brankovištěm a třetí branka visela doslova na vlásku.

Domácí se přeci jenom postupně vymanili z defenzívy a hnáni věrnými tribunami postupně nastěhovali hru také před Jaroslava Hübla. Vyrovnání mohl zajistit nejzkušenější hráč na ledě František Kaberle, jenž si ze svého postu vtipně sjel na Pivkovu přihrávku až před brankoviště, z těžkého úhlu ale mezi tyče netrefil. Nevedlo se ani Starému, jenž ve vyložené střelecké pozici ještě šperkoval akci na Koukala, toho ale takové řešení překvapilo možná více, než hostujícího brankáře.

Slepené góly v závěru přinesly Eatonu alespoň bod

Pardubice nastoupily do třetího dějství s viditelnou snahou smazat gólové manko, ale ani dohrávaná přesilová hra vážnější příležitost ke skórování nepřinesla. Tu měl až v té následné americký křídelník Pineault, jenže i v tomto případě měl v souboji s pardubickým útočníkem navrch hostující Hübl. Tlak Eatonu narůstal geometrickou řadou, ale jakoby to vše bylo na úkor přesnosti a potřebného stěstí při zakončení.

V okamžiku největšího náporu přišla ale na domácí hodně ledová sprcha. Jillson chybnou rozehrávkou předal puk do jízdy Lukešovi a ten zblízka mezi betony upravil na 1:3. Domácím nezbylo nic jiného než zkusit hru vabank a za další dvě minuty mohl po rychlém brejku přidat pojistku znovu dobře hrající Lukeš. Když už se skoro zdálo, že překonat Hübla je pro domácí střelce úděl vpravdě nadlidský, stalo se, v co už téměř nikdo nedoufal.

Po Kolářově pasu zpoza branky totiž nejprve v čase 54:19 snížil Libor Pivko na 2:3, aby jen 44 vteřin na to vypálil z levé strany Pineault a našel skulinku v postoji poprvé chybujícího Hübla – 3:3. Trenéři Litvínova reagovali zákonitým oddechovým časem, aby alespoň trochu otupili tlak domácích, neboť ti ještě vycítili možnost na senzační obrat. Na ten už ale chyběl potřebný čas.

Bod navíc vystřelil hrdina Pineault

O tom, kdo půjde do prodloužení v psychické výhodě nemohlo být pochyb. Pardubice výborným závěrem utekly na poslední chvíli hrobníkovi z lopaty a i v prodloužení tahaly za delší konec provazu. Akce Koláře ještě brankou neskončily, pak ovšem předal Špirko kotouč za branku Pineaultovi a ten z nemožného úhlu procedil kousek černé gumy za Hübla, jenž si tak notně pošramotil reputaci z předchozích minut – 4:3.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Dostali jsme gól v posledních vteřinách první třetiny, což bylo podobné předchozím zápasům. Za stavu 1:1 jsme tam měli vyloženou šanci, ale gólman to zázračně vytáhnul. Ve druhé třetině nás Litvínov přitlačil, my jsme měli problém hlavně v obranném pásmu. Ve třetí třetiny, kdy jsme dostali na 3:1 jsme začali hrát vabank, stáhli jsme to na tři pětky, podařilo se nám vytvořit tlak a vyrovnat. Poslední dva góly padly z téměř nemožných pozic, ale zaplaťpánbůh za ně. V prodloužení jsme chtěli hrát tak, abychom se vyhnuli samostatným nájezdům.“

Jiří Kučera (HC Benzina Litvínov): „Přestáli jsme úvodní tlak domácích, pak se hra vyrovnala a byli jsme to my, kteří jsme vedli už 3:1. Bohužel posledních šest sedm minut nás soupeř dostal pod tlak. Kluci dvakrát nevyhodili puk, byli už dost unavení a dostali jsme dva slepené góly. V prodloužení to byla škoda.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 24. 9. 2010
LIT - PCE
3:1
17. kolo, 31. 10. 2010
PCE - LIT
4:3p
30. kolo, 10. 12. 2010
LIT - PCE
3:1
43. kolo, 21. 1. 2011
PCE - LIT
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 64 0 27 3
Obránci G A +/- TM
Branislav Mezei 0 1 1 0
Jakub Nakládal 0 1 0 0
Jeff Jillson 0 0 1 2
Václav Kočí 0 0 1 0
František Kaberle 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Adam Pineault 2 0 2 0
Daniel Rákos 1 0 0 4
Libor Pivko 1 0 0 0
Rastislav Špirko 0 2 2 0
Jan Kolář 0 1 1 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Radovan Somík 0 0 1 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
Martin Bartek 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube