24.3.2010
Michal Vilím, Jan Hrabal

Drahé semifinále, vítej! Pardubice zdolaly Třinec počtvrté v řadě!

PARDUBICE — Ovace vestoje a mexické vlny! Hokejisté HC Eaton Pardubice porazili v pátém čtvrtfinálovém utkání Třinec 3:2 a postoupili do semifinále play off. Oceláři sice v Pardubicích vedli, třemi góly v rozmezí necelých šesti minut dokázali zápas otočit a dovést do vítězství.

O2 extraliga, ČF5, středa 24.3.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

3:2
0:1, 3:0, 0:1
Branky a nahrávky: 20:42 Sýkora (Koukal), 24:41 Somík (Píša, Špirko), 26:45 Somík (Jillson, Pineault) – 16:12 Růžička (Kohn, Zíb), 52:37 Malec (Polák, Polanský). Rozhodčí: Minář, Šír – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:8, navíc Malec (Třinec) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 10 020 (vyprodáno). Střely na branku: 39:26. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči: Dominik Hašek – Martin Růžička. Konečný stav série: 4:1.
Dynamo Pardubice: Hašek – Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, Mitchell – Kolář, Koukal I, Starý – Pineault, Špirko, Somík – Sýkora, Zohorna, Pivko – Cetkovský, Kousal, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Oceláři Třinec: Hamerlík – Zíb, Hrabal, Lojek, Malec, Platil, Seman, od 31. navíc Andersons – Růžička, Bonk, Kohn – Kvě oň, Peterek, Martynek – Polanský, Pospíšil, Kanko – Polák, Tomas, Balej. Trenéři: Pavel Marek a Břetislav Kopřiva.

Komentář

Misku vah strhl na svou stranu Třinec brankou Růžičky

Možný poslední zápas čtvrtfinále rozehrály Pardubice přesně týden po úvodní prohře v play off. Od té doby se ale série zcela obrátila a Eaton držel v rukou nadějné vedení 3:1 na utkání. Sestava domácích zůstala nezměněna. Naopak v třinecké došlo k jistým korekturám. Hosté tedy měli první ze tří možností odvrátit vyřazení.

V utkání, kterému přihlížela zaplněná aréna, mohli diváci vidět první nebezpečnou situaci ve druhé minutě. Hašek se sice nijak nerozpakoval s rozehrávkou po zásahu, ale přihrál nepřesně a obrana Eatonu měla co dělat, aby se Třinečtí nedostali do vedení. Na druhé straně si najel do volného prostoru Koukal, ale na místo střely volil přihrávku na obsazeného spoluhráče.

Hašek se následně vyznamenal v deváté minutě, kdy Polanský obdržel přihrávku z rohu do ideální pozice mezi kruhy. Domácí legenda se ale vyznamenala hbitým zákrokem. Parádní příležitost měly poté Pardubice. Somík s Pineaultem se dostali do přečíslení a druhému jmenovanému chyběly k přesnému zakončení centimetry.

První vyloučení nařídil sudí Šír a to v jedenácté minutě. Za katr putoval rváč Malec. Třinečtí ovšem vsadili na rychlý přístup a tím zablokování snažení domácích. Ti tak mohli inkasovat. Květoň využil volného prostoru a pelášil na Haška. Ten ale neotálel a vyjel si několik metrů před brankoviště, kde se následně rozložil na ledě. Květoň jej již přehodit nedokázal, ač za ním byla už jenom prázdná klec.

Oceláři poté dostali také přesilovkovou výhodu a byli v ní o mnoho úspěšnější. V rozestavěném vzorci napřáhl na modré čáře Martin Růžička a propálil celé útočné pásmo až do sítě za přesouvajícím se Haškem – 0:1. 40 vteřin před koncem hra dospěla do varianty 4 na 3 ve prospěch Eatonu. Útočníci v bílém ovšem se střelbou příliš otáleli.

Bravurní Somík poslal Eaton do vedení o dva góly

Tento stav trval i druhých dvacet vteřin z oné převahy čtyři na tři. Avšak dále pokračovala dvojnásobná převaha. V té si vzal slovo Petr Sýkora. Koukal přihrál z pravého kruhu na modrou Sýkorovi, jenž excelentní ranou srovnal na 1:1. O minutku později uháněl do přečíslení kapitán Ocelářů Peterek. Svou přihrávku nasměroval na na druhé straně čekajícího Lojka, jehož pumelici si ovšem Hašek vychutnal semaforem.

Poté byl vyloučen hostující Pospíšil a domácí útočníci fatálně chybovali při výměně míst v rozestavení. Do dvojitého samostatného nájezdu dva na nikoho, či dva na Haška, se dostal Růžička. Třinecký útočník ovšem svému spoluhráči nepřihrál a navíc svou obrovskou příležitost vysloveně „zazdil“. Šanci mu zmařil Hašek rozložením na brankové čáře.

Ve 25. minutě se radovali opět domácí. Píša nastřelil puk na Hamerlíka, jenž vyrazil kotouč pouze před sebe. Na tomto místě hlídkoval obránce Platil, jenž neuhlídal slovenského legionáře ve službách Pardubic Radovana Somíka, který bekhendem poslal svůj tým do vedení – 2:1. Uběhly snad přesně dvě minuty a Radovan Somík potvrdil vynikající formu druhou brankou. Somík si znovu našel Hamerlíkem odražený puk před brankovištěm a expresní střelou zaznamenal svou druhou branku – 3:1.

Ve 35. minutě se znovu ozval Somík, kdy zajímavou kličkou mohl dovršit čistý hattrick. Ještě před tímto okamžikem v oslabení domácího celku ukázal vynikající napadání Pineault, jenž skvěle vybojoval puk pro své spoluhráče. Ve 36. minutě zaplatil za vysokou hůl Platil dvěma minutami. Eaton se ovšem mimo střel Sýkory neprosadil.

Eaton vybojoval semifinále

Třinec vletěl do třetí třetiny jako uragán. Ihned v první minutě se snažil překvapit Haška střelou do protipohybu Květoň. Domácí Eaton nechtěl připustit drama, ale přesto nezalezl do ochranné ulity a snažil se navýšit své vedení zápasu. Ve 45. minutě najížděl na Haška ze strany Peterek, ale s jeho rychlým zakončením si domácí gólman hladce poradil.

Ve 48. minutě byla k vidění hra čtyři na čtyři. V té se jako první prodral to útočného pásma Koukal. Ze své pozice pak přihrál do druhé vlny obránci Havířovi. Jeho střelu Hamerlík neviděl, ale přesto ji jistě lapil do své lapačky. Po uběhnutí další minutky se dostali do přečíslení dva na jednoho Kohn s Růžičkou. Kohnův nájezd ale Hašek výborně lapil.

V čase 51:13 byl vyloučen Květoň, Eaton se ale v první minutě neprosadil vinou zákroků, které rozhodčí neposoudil jako ty za hranou. Další přesilovková formace si počínala ještě hůře a dokonce inkasovala. Polák přihrál na modrou čáru Tomáši Malcovi, jenž bez rozpaků propálil vše co mu stálo v cestě a snížil na rozdíl jediné branky – 3:2.

Pardubice se začaly bát o výsledek. Ač poctivě bránily v 57. minutě zvonila tyč za Haškem po bekhendové ráně Kohna. V té době již domácí trenér Václav Sýkora stáhl hru na tři formace. To už tleskala a povzbuzovala celá aréna. Následně si hosté a jejich kouč Pavel Marek vyžádali oddechový čas. Vývoj byl ovšem nezvratný a hosté se již k odvolání brankáře v podstatě nedostali. Eaton tak postoupil mezi nejlepší čtyři celky letošní sezony.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Třinec měl výborný vstup do zápasu, na nás bylo možná trošičku vidět, že jsme svázaní nervozitou, přeci jen jsme byli jen krok od kýženého vítězství v sérii. K tomu ještě přispěla inkasovaná branka. Dostali jsme se z toho až ve druhé třetině, kdy jsme podali vynikající výkon a dokázali jsme výsledek otočit. Třinec vyvinul ve třetí třetině enormní úsilí a bylo to jasně nejtěžší vítězství v sérii pro nás. Musím vyzdvihnout výkon Dominika Haška, který v sérii dnes vyvrcholil a pochytal neskutečné šance Třince.“

Pavel Marek (HC Oceláři Třinec): „Dneska jsme se vypnuli k vynikajícímu výkonu. Vstup do zápasu jsme měli výborný. Byla škoda, že nám Pardubice odskočily na 3:1. Pak jsme se dotahovali, měli jsme řadu šancí, ale neměli jsme štěstí a nepodařilo se nám vyrovnat. Musím mužstvu poděkovat, protože dneska kluci dřeli jak koně, ale chyběl nám kousek štěstí.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 6. 10. 2009
TRI - PCE
1:5
26. kolo, 22. 11. 2009
TRI - PCE
0:6
39. kolo, 10. 1. 2010
PCE - TRI
4:5
52. kolo, 5. 3. 2010
PCE - TRI
6:1
ČF1, 16. 3. 2010
PCE - TRI
1:3
ČF2, 17. 3. 2010
PCE - TRI
5:3
ČF3, 20. 3. 2010
TRI - PCE
4:5p
ČF4, 21. 3. 2010
TRI - PCE
0:5
ČF5, 24. 3. 2010
PCE - TRI
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 60 0 24 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 2 1 0
Jeff Jillson 0 1 0 0
Václav Kočí 0 0 1 0
Jakub Nakládal 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Kevin Mitchell 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 2 0 2 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Rastislav Špirko 0 1 2 2
Petr Koukal 0 1 0 0
Adam Pineault 0 1 0 0
Libor Pivko 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 2
Tomáš Zohorna 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube