Reportáž ze zápasu

Extraliga ledního hokeje, SF2, neděle 27.3.1994, Sportovní hala

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

0:1
0:1, 0:0, 0:0
Branka: 16. Bartoška. Rozhodčí: Kuba – Furmánek, Lipina. Vyloučení: 9:7, navíc Gudas (Sparta Praha) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 10 303. Průběh utkání: 0:1. Stav série: 0:2.
Sparta Praha: Čapek – Gudas, Burda, Toužimský, Šrek, Boháček, Kostka – Petrovka, Kastner, Geffert – Zelenka, Výborný, Pázler – Sup, Hrbek, Žemlička.
Dynamo Pardubice: Biegl – Měsíček, Říčař, Malinský, Kapulovskij, Jančařík, J. Filip, Střída – Pospíšil, Šejba, Lubina – Bartoška, Král, Procházka – Hejduk, M. Filip, Vršanský.

Komentář

Hokejisté Pardubic zvítězili i ve druhém utkání semifinále play off extraligy v pražské Sportovní hale nad obhájcem titulu Spartou a upravili tím stav série na 2:0 ve svůj prospěch. Třetí zápas je na programu ve středu v Pardubicích a Východočechům stačí k postupu do finále pouze jediná výhra.

Sparta vědoma si ztráty ze sobotního utkání a povinnosti využít výhody domácího ledu, měla po většinu zápasu hru ve své moci, ale nedokázala si poradit s takticky vyspělou obrannou hrou soupeře, v jehož dresu navíc znovu podal velmi dobrý výkon brankář Biegl.

Hosté spoléhali na rychlé protiútoky a jeden z nich využil v 16. min. po zaváhání domácího obránce Boháčka Bartoška, který po samostatném nájezdu nedal Čapkovi šanci – 0:1.

S neschopností Sparty prosadit se střelecky začalo na ledě narůstat napětí a v 5. minutě druhé třetiny neunesli Gudasovo vyloučení a následný osobní desetiminutový trest ani diváci a zasypali led předměty. Deset minut se nehrálo, rozhodčí Kuba nechal uklidit hrací plochu, ale znovu se muselo předčasně do kabin, když si fanoušci 22 sekund před koncem druhé části hry při dvojnásobném vyloučení domácích hokejistů svoje extempore zopakovali.

Ani v závěrečné dvacetiminutovce nedokázal žádný z hokejistů Sparty překonat brankáře hostí a ti svoje vítězství fotbalovým výsledkem udrželi. Domácím nepomohla k vyrovnání ani více než minutová power play.

Poprvé do play off zasáhl obránce Sparty Leo Gudas, který nahradil Vykoukala, jenž dostal za pěstní souboj s pardubickým Slabým v sobotním zápase od disciplinární komise hokejového svazu trest zákazu startu na jedno utkání. Také Gudas si vykoledoval desetiminutový osobní trest.

Ohlasy po utkání

Josef Horešovský (HC Sparta Praha): „Museli jsme změnit sestavu, ze které vypadli zraněný Táborský a Jelínek, navíc chyběl i distancovaný Vykoukal. Celé utkání jsme se potýkali s úpornou obrannou hrou, znovu jsme neuspěli a k předvedenému stylu soupeře se nechci vyjadřovat, protože bych o něm asi těžko mohl říci něco pozitivního. I když prohráváme 0:2 na zápasy, neházíme flintu do žita a o titul chceme ještě bojovat. Pardubice na domácím ledě budou zřejmě muset pozměnit svoji taktiku.“

Marek Sýkora (HC Pardubice): „Asi jsou všichni znechuceni naší hrou, musím se za to omluvit, ale s touto taktikou jsme uspěli proti Vítkovicím a máme pro ni prostě vhodné hráče. Po zápasech s Vítkovicemi a po prvním utkání na Spartě jsem se obával únavy mých svěřenců, ale byl jsem dnes jejich výkonem překvapen. Osobně se přiznám, že jsem v Praze nepočítal ani s jedním vítězstvím. Síla obou mužstev je nesrovnatelná, a proto, ač je mi to líto, naši taktiku nemůžeme změnit ani na domácím ledě.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 5. 10. 1993
PCE - SPA
2:1
19. kolo, 9. 11. 1993
SPA - PCE
4:2
30. kolo, 7. 12. 1993
PCE - SPA
2:13
41. kolo, 4. 3. 1994
SPA - PCE
5:2
SF1, 26. 3. 1994
SPA - PCE
2:3sn
SF2, 27. 3. 1994
SPA - PCE
0:1
SF3, 30. 3. 1994
PCE - SPA
2:1sn

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube