Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 9. kolo, úterý 8.10.1996, Sportovní hala

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

9:1
3:0, 3:1, 3:0
Branky: 4. Hlaváč, 13. Nedvěd, 20. Horák, 25. Potajčuk, 25. Hlaváč, 26. Hamr, 44. Zelenka, 50. Hlaváč, 54. Výborný – 24. Cypljakov. Rozhodčí: Homola – Brunclík, Rouspetr. Vyloučení: 7:3 navíc Burda (Sparta) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 5804. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 9:1.
Sparta Praha: Schistad (50. Cinibulk) – Hamr, Burda, Nedvěd, Ptáček, Vykoukal, Kročák – Potajčuk, Hosták, Výborný – Zelenka, Horák, Hlaváč – Geffert, P. Martinec, M. Hlinka – Benda, J. Hlinka.
Dynamo Pardubice: Salfický (25. Barta) – Pácal, Augusta, Malinský, Mudroch, Píša, Cypljakov, Kříž, Brázda – Lubina, Blažek, Jantovský – Pospíšil, T. Martinec, Hejduk – S. Procházka, Plášek, M. Procházka – Koudelka, Sýkora, Kastner.

Komentář

Očekávaný souboj o první příčku tabulky proměnila Sparta v naprosto jednoznačnou záležitost a udržela si vedoucí postavení v tabulce i stoprocentní bodovou bilanci na domácím ledě. Pardubičtí se po prohře v Opavě podruhé v letošní sezóně vracejí domů s prázdnou.

Domácí uklidnil rychlý Hlaváčův gól, tentýž hráč měl krátce poté dokonce možnost zvýšit, ale tváří v tvář Salfickému podruhé neuspěl. Sparta produkovala nátlakovou agresivní hru, proti níž se Východočeši nedokázali zejména při zakončení prosadit. Tři přesilové hry hokejisté Pardubic nevyužili, Spartě naopak stačila jediná možnost a vyloučení Brázdy trestal přesnou střelou obránce Nedvěd. Převahu v úvodní třetině korunoval třiadvacet sekund před jejím vypršením za přispění jednoho z pardubických hráčů, který tečoval puk bruslí, Horák.

Čisté konto domácímu gólmanovi Schistadovi sice pokazil při vyloučení domácího Patrika Martince běloruský obránce v pardubických službách Cypljakov, ale veškeré naděje hostí ihned uhasil po skvělé individuální akci přes polovinu hřiště sparťanský útočník Potajčuk. Když ho o devatenáct sekund později napodobil Zelenka a diváci se začali dožadovat desítky, přepustil Salfický raději své místo v brance Bartovi. Ten se však nestačil ani pořádně rozkoukat a lovil ze své sítě kotouč po tvrdé střele obránce Hamra.

V závěrečném dějství pečetili domácí skvělý výkon dalšími třemi úspěchy a spokojení diváci se téměř dočkali dvouciferného výsledku.

V polovině utkání narazil na hrazení domácí Burda útočníka Milana Procházku, který musel opustit led na nosítkách. Sparťanský útočník dostal za tento zákrok trest pět minut a do konce zápasu.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Sparta Praha): „Sehráli jsme vydařené utkání, chtěli jsme od začátku dát v měření sil vedoucích celků tabulky najevo, že jdeme za vítězstvím. Naší předností byly dobrý pohyb, jednoduchá koncovka četnost střelby. Skóre vyjadřuje naši převahu. Rozhodčí Homola nepískal dobře, ale to je obecný problém extraligy. Chceme po hráčích, aby hráli tvrdě, protože jen tak lze uspět na mezinárodní scéně, ale domácí metr je zcela jiný.“

Miloš Říha (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Propadli jsme v obraně, útoku i herní disciplíně. Na ledě byl jen jeden tým – Sparta. Nevíme, jak výsledek naše mladé mužstvo poznamená, nechceme dělat velké přestavby, hráči potřebují spíše podpořit.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 8. 10. 1996
SPA - PCE
9:1
22. kolo, 21. 11. 1996
PCE - SPA
2:4
35. kolo, 17. 1. 1997
SPA - PCE
6:1
48. kolo, 28. 2. 1997
PCE - SPA
5:2
U3M1, 2. 4. 1997
PCE - SPA
5:6p
U3M2, 5. 4. 1997
SPA - PCE
4:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube