Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 39. kolo, čtvrtek 15.1.1998, Zimní stadion města Plzně

Plzeň

Dynamo Pardubice

5:3
1:2, 1:0, 3:1
Branky: 8. Bednář, 33. Vostřák, 45. Bednář, 46. Volák, 60. Straka – 17. Procházka, 20. Pýcha, 41. Blažek. Rozhodčí: Vokurka – Brázdil, Halas. Vyloučení: 5:3, navíc Píša (Pardubice) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 4956. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 5:3.
Plzeň: Salfický – Řezníček, Kříž, Vlček, Zetek, Jindřich, Hanzlík – Bednář, Straka, Geffert – Volák, Leška, Pospíšil – Vostřák, Porák, Navrátil.
Dynamo Pardubice: Barta – Pácal, Píša (31. Pospíšil), Malinský, Kříž, Cypjakov, Hrubeš – Hejduk, Blažek, Paleček – Pýcha, Martinec, Plášek – Procházka, Sýkora, Kábrt.

Komentář

S dvouhodinovým zpožděním, které způsobil anonymní telefonát oznamující, že na stadionu je bomba, začalo v Plzni předehrávané utkání 39. kola extraligy, v němž domácí zásluhou vzepjetí v poslední třetině zvítězili nad Pardubicemi 5:3.

Hosté se po oznámení o bombě převlékli a byli připraveni k odjezdu, ale nakonec se přece zápas uskutečnil. Po opatrném úvodu se domácí dostali dříve do hry a jako první zahrozil před Bartovou brankou Geffert, ale bezúspěšně. Prosadit se dokázal až v přesilové hře Bednář, který od modré Bartu prostřelil. Hostům se dlouho nedařilo a probudili se až po gólu Procházky, kterého ideálně našel Sýkora. Své zlepšení potvrdili ještě sedm sekund před koncem úvodní třetiny, kdy zcela osamocený Pýcha překonal zblízka Salfického podruhé.

Po přestávce se hra opět vyrovnala a oba celky prověřovaly brankáře většinou jen ze střední vzdálenosti. V největší šanci se ocitl Straka, který jel sám na Bartu, ale nepřekonal jej. Keramikům pomohla nedisciplinovanost Píši, který za píchání holí dostal trest na pět minut plus do konce utkání. V přesilovce se po ukázkové kombinaci trefil Vostřák a srovnal skóre. Nedlouho poté měli ještě déle než minutu výhodu přesilovky pět na tři, ale v gól ji neproměnili.

Pouhých dvanáct sekund stačilo v závěrečné třetině hostům k tomu, aby se opět ujali zásluhou Blažka vedení. Radost jim ale brzy překazil s chutí hrající Bednář a vzápětí po samostatné akci Volák, kteří dvěma góly otočili skóre. Pardubičtí sice bojovali a měli i několik slibných příležitostí, ale v cestě jim stáli obětavě hrající domácí v čele s vynikajícím brankářem Salfickým. Vítězství domácích potvrdil ještě při závěrečné power play střelou do prázdné branky Straka.

Ohlasy po utkání

Marek Sýkora (HC Keramika Plzeň): „Dnešní utkání jsem velice prožíval, protože jsem cítil, že se zápas pro nás nevyvíjí dobře a že jsme stále tahali za kratší konec. Třetí branka v naší síti nám paradoxně pomohla, protože jsme zmobilizovali síly a potom dali šťastný čtvrtý gól, který nám přinesl vítězství. K odloženému úvodu utkání se odmítám vyjadřovat, budeme to probírat na vedení později.“

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Na tu dvouhodinovou pauzu si myslím, že to bylo hodně dramatické utkání. Opět jsme si jej prohráli vlastními chybami ve třetí třetině. Dostali jsme pokyn od pořadatelské služby, abychom opustili kabiny a nastoupili do autobusu. Byli jsme rozhodnuti, že pokud se začne hrát do půl osmé, tak nastoupíme, což se také stalo.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 10. 10. 1997
PLZ - PCE
4:1
26. kolo, 23. 11. 1997
PCE - PLZ
4:1
39. kolo, 15. 1. 1998
PLZ - PCE
5:3
52. kolo, 17. 3. 1998
PCE - PLZ
5:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube