18.01.2024
Tisková zpráva

Zdůvodnění rozvázání spolupráce s Václavem Varaďou

Trenér Václav Varaďa není s platností od čtvrtečního večera trenérem A týmu HC Dynamo Pardubice. Pardubický klub se rozhodl odstoupit od smlouvy. “Víme dobře, že tato zpráva veřejnost překvapila. Vše jsme zvážili a věřím, že jsme se rozhodli správně. Václav Varaďa neplnil požadavky, které jsme od jeho angažování očekávali a opakovaně porušoval podmínky smlouvy s Dynamem. Nedělat nic by mělo také své následky. Celá situace si ale zaslouží hlubší vysvětlení,” okomentoval nečekané rozhodnutí majitel klubu Petr Dědek.

Václav Varaďa působil v Pardubicích od 4. května 2023. Tým dovedl k vítězství v Dolomiten Cupu, do čtvrtfinále Ligy mistrů i ke stříbru ve Spenglerově poháru. Dynamo opustil po 35 odehraných kolech Tipsport extraligy na druhém místě tabulky. Sportovní výsledky ovšem zastínilo neplnění smluvních podmínek.

Václav Varaďa se smluvně zavázal vést a metodicky řídit trenéry B týmu, mládežnické akademie a vedení mládeže, a to za účelem sjednocení herního systému celého klubu. Od nástupu pana Varadi do funkce hlavního trenéra A týmu ovšem došlo k realizaci jediné společné schůzky, a to před startem soutěžního období. Hokejový klub Dynamo Pardubice považuje podobný způsob vedení herního systému klubu za naprosto nedostačující.

Za stejně závažné porušení pracovní smlouvy panem Varaďou považuje klub odmítání řádné spolupráce s realizačním týmem a skautem klubu. Hlavní trenér mužstva má rozhodující vliv na vedení mužstva, ovšem měl by respektovat odborné rady realizačního týmu. Pro celou organizaci je nepřípustné, aby hlavní trenér činil důležitá rozhodnutí samostatně bez předchozí diskuse s trenérským štábem, potažmo realizačním týmem.

Podobný problém klub dlouhodobě řešil také v oblasti spolupráce s členy představenstva, kteří od hlavního trenéra nedostávali přesné informace.

V neposlední řadě byl klub nucen řešit bezdůvodné urážky vybraných hráčů a členů realizačního týmu. Svým jednáním pan Varaďa narušil atmosféru v kabině před nejdůležitější fází sezony.

“Víme dobře, že tato zpráva veřejnost překvapila. Vše jsme zvážili a věřím, že jsme se rozhodli dobře. Václav Varaďa neplnil požadavky, které jsme od jeho angažování očekávali a opakovaně porušoval podmínky smlouvy s Dynamem. Nedělat nic by z naší strany mělo také své následky. Celá situace si ale zaslouží hlubší vysvětlení. Včera jsme se přesvědčili o tom, že máme nejlepší fanoušky v lize. Tisíce z nich uprostřed týdne cestovali na venkovní zápas. Zaslouží si znát důvody tak zásadní změny ve vedení sportovního úseku A týmu Dynama,” okomentoval situaci majitel klubu Petr Dědek.

“Novým hlavním trenérem se stává Marek Zadina. Trpělivý pracant, který dostane velkou příležitost. Věříme, že ji chytí za pačesy a pomůže nás sportovně posunout. Věříme, že pozitivní dopad na fungování A týmu bude mít také návrat legendárního Petra Sýkory, který se na střídačku postaví v roli asistenta trenéra,” dodává Petr Dědek.