14.12.2020
Redakce

Základem vítězství byl Dan Vladař v bráně, nezastírá Vladimír Svačina

Třetí vzájemný zápas této sezony proti Liberci dopadl pro Dynamo konečně úspěšně, když rozhodující gól na 2:1 vstřelil po odrazu od brusle soupeře Vladimír Svačina. Hráči poslechli slova trenérů a využili téměř maximum možných šancí. „Trenéři nám řekli, že těch dnes příliš nebude, proto se máme o to více soustředit na to, abychom se s těmi šancemi poprali a využili je,“ řekl po zápase Vladimír Svačina.

Liberec se po několika klopýtnutích vrací do své obvyklé formy. V posledních dvou zápasech si Bílí Tygři poradili s Kometou a Mladou Boleslaví, na Dynamo si ovšem nepřišli.

„Tady moc týmů nevyhrává a já si taky nepamatuji tolik zápasů v kariéře, kdy jsme tady byli úspěšní. Pro nás jsou teď každé body nesmírně cenné a já si myslím, že i když to na střely nevypadalo, tak jsme se snažili hrát ze zabezpečené obrany a čekat na příležitosti,“ zhodnotil průběh utkání střelec rozhodujícího gólu Svačina.

Liberec se v utkání dostal k 37 střelám na brankáře Vladaře, ten za sebe pustil ale jedinou z nich. Navíc se jednalo o tvrdou střelu pod břevno od kapitána Petra Jelínka, která byla nechytatelná.

„Máme gólmana z Bostonu, tak ho musíme nechat trochu vyniknout. Nemůžeme se na něj jenom koukat, musí se trochu ukázat. (smích) Myslím si, že jsme dneska hráli koncentrovaně vzadu a ne vždy je počet střel rozhodující, kolikrát to jsou střely 'okolo', které nejsou ani ze slotu. Ale určitě základem dnešního vítězství byl Vlady v bráně, měl opravdu spoustu práce,“ vyzdvihuje talentovaného brankáře zkušenější spoluhráč.

Nejméně střel na pardubickou bránu mířilo ve třetí třetině. Domácímu týmu se v posledních minutách ve snaze za vyrovnáním ani příliš nedařilo dostávat k bráně Pardubic.

„Padl celkem brzy gól na 1:1, pak se to uklidnilo, asi nechtěli bláznit a jít si úplně za vítězstvím, protože taky potřebují každý bod. Už to spělo do prodloužení, nechodili ve třech napadat, jako když prohrávali, takže to bylo takové vyčkávání a bylo to o tom jednom gólu. Jestli ho dáme my nebo oni. Jsme strašně rádi, že se štěstí dneska přiklonilo k nám,“ řekl pětigólový střelec letošní sezony.

Dan Vladař vychytal v minulém zápase v Brně čisté konto a dnešním výkonem výrazně pomohl k dalšímu důležitému vítězství na ledě silného soupeře. Může se chlubit téměř 96% úspěšností zákroků.

„My jsme dnes doufali, že vychytá nulu. (úsměv) Doufali jsme, že to zavře i na třetí třetinu. On je v bráně strašně velký. I na tréninku je těžké mu dát gól. Teď je trend takový, že gólmani jsou obrovští. Když si ještě vezmeme to, že má menší výstroj z USA, než mají gólmani v Evropě, tak stejně tam nemá žádné místo,“ nešetří slovy chvály Svačina.

A jak se podle něho tým vyrovná s tím, až se bude muset Vladař vrátit do zámoří? „Tak my máme všechny gólmany kvalitní. Až se rozjede NHL, tak mu poděkujeme a popřejeme mu štěstí, protože tady ukazuje, že je v nejlepší lize právem.“