31.10.2023
Tisková zpráva

Vyjádření společnosti HOCKEY CLUB DYNAMO PARDUBICE a.s. ke článku uveřejněnému portálem Blesk.cz

Společnost HOCKEY CLUB DYNAMO PARDUBICE a.s. se důrazně vymezuje proti pracovním postupům bulvárně zpravodajského portálu Blesk.cz, který dne 31. 10. 2023 uveřejnil článek s titulkem „Hokejista Johnson zemřel po zásahu bruslí do krku: Viník je z Pardubic!“.

Předně bychom tímto chtěli vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým Adama Johnsona.

Současně si dovolujeme uvést, že přístup portálu Blesk.cz ke tvorbě výše uvedeného titulku, který o této nesmírné tragédii informuje, považujeme za rozporný se základními morálními a etickými pravidly.

Portál Blesk.cz v rámci honby za senzací, která by podpořila dosah jím publikovaných článků, nedůvodně spojuje Statutární město Pardubice a klub HC Dynamo Pardubice s tragédií, která se stala v rámci zápasu The Nottingham Panthers a Sheffield Steelers.

Uvedení textu „Viník je z Pardubic!“ v rámci předmětného titulku nelze považovat za nic jiného než za zavrženíhodnou snahu o bulvarizaci tragédie jejím spojením se Statutárním městem Pardubice a s hokejovým klubem HC Dynamo Pardubice, který je pro čtenáře portálu bližší než kluby, které se utkání účastnily.

Matt Petgrave, který byl bohužel účastníkem této velmi nešťastné události, odehrál v klubu HC Dynamo Pardubice v sezoně 2021/22 celkem 9 utkání, ovšem narodil se a vyrostl v Kanadě. Tvrzení portálu Blesk.cz je tedy zcela zjevně nepravdivé. Současně je přinejmenším předčasné označovat Matta Petgrava za viníka, jelikož je celá záležitost stále vyšetřována.

Společnost HOCKEY CLUB DYNAMO PARDUBICE a.s. nesouhlasí s jakoukoliv bulvarizací tragických událostí v rámci honby za navýšením čtenářské základny. Je nezbytné uvést, že se v tomto případě jednalo již o druhý článek publikovaný portálem Blesk.cz k výše uvedené tragédii, přičemž je i v prvním z článků zmíněno působení Matta Petgrava v hokejovém klubu HC Dynamo Pardubice.

Publikaci druhého článku s titulkem „Hokejista Johnson zemřel po zásahu bruslí do krku: Viník je z Pardubic!“ tak nelze považovat za nic jiného než snahu portálu Blesk.cz o nalezení senzací a finančního vytěžování lidského neštěstí, které považujeme za nemorální, nedůstojné a rozporné se základní novinářskou etikou.

Společnost HOCKEY CLUB DYNAMO PARDUBICE a.s. se bude přístupem portálu Blesk.cz nadále zabývat, přičemž zváží možnost neudělovat pracovníkům Blesk a Blesk.cz novinářské akreditace.