28.06.2020
Redakce

Valentin Claireaux: Přišel jsem do Dynama vítězit!

Valentin Claireaux je jednou z nových tváří v HC Dynamo Pardubice. Devětadvacetiletý útočník přišel na východ Čech v půlce května. Ještě se však kvůli omezenému cestování nemohl připojit k týmové přípravě. „Individuální příprava mi nevadí, jsem na ni zvyklý. Jde jen o to najít ten správný rytmus,“ říká v našem rozhovoru rodák ze Saint Pierre a Miquelon, ostrova poblíž východního pobřeží Kanady.

Loni jsi do Pardubic jezdil jako soupeř v dresu Zlína. Jak na tebe tehdejší mužstvo působilo a co si z těch zápasů pamatuješ?

Vybavuji si obrovský rozdíl mezi Dynamem na začátku soutěže a Dynamem na jejím konci. S postupujícím časem hrálo mužstvo mnohem aktivněji, ofenzivněji. Drželo puk a bylo výrazně silnější v defenzivě, než když jsme na něj narazili začátkem sezony. Nevybavuji si nic vyloženě konkrétního, jen tu obrovskou změnu, když jsem ke konci ročníku nedostal od obránců Dynama příliš prostoru ani času něco vymyslet.

Měl jsi možnost projít si město, když jste loni v Pardubicích hráli? Viděl jsi víc než jen šatnu a arénu z našeho města?

Bohužel ne. Ale jak jsem mohl vidět z okna, tak na mě Pardubice působily příjemným dojmem. Vypadají krásně a moc se těším, až budu mít čas a Pardubice si pořádně projdu.

Valentin se svým psem Falcem. Zdroj: Archiv Valentina Claireauxe

Co víš o Pardubicích a HC Dynamo Pardubice?

Popravdě nepříliš mnoho. Ale pár mých kamarádů za Dynamo hrálo a mám od nich jen pozitivní reference. Vím, že Pardubice jsou prestižní tým a samozřejmě jsem nadšený, že mohu hrát za bývalý tým Dominika Haška!

Jsi ve spojení s někým z nových spoluhráčů? Sešel jsi se s někým z nich v nějakém týmu už v minulosti?

Nehrál jsem s nikým ze současného kádru a zatím jsem se s nikým neviděl. Ale trochu jsme pokecali s Janem Mandátem.

Oblíbenou kratochvílí Valentina Claireauxe je potápění a lovení humrů. Zdroj: Archiv Valentina Claireauxe

Jaké máš cíle pro nadcházející ročník?

Pravidelná vítězství. Postupovat od zápasu k zápasu a každé utkání podat ten nejlepší výkon. Doufám, že budeme nepříjemným soupeřem pro každého, s kým budeme hrát a že budeme dupat do plných celých šedesát minut.

Jak vypadá tvoje současná příprava, když musíš kvůli koronaviru trénovat doma na ostrově Saint Pierre a Miquelon?

Trénuji tvrdě každý den. Mám namixovaný program, dělám některá cvičení, která jsem se naučil při působení ve Finsku. Stará se o mě také kondiční trenér našeho reprezentačního mužstva, se kterým v létě trénuji už několik let. Jinak mi individuální příprava nevadí, jsem na ni zvyklý. Jde jen o to najít ten správný rytmus. Příjemnou změnou je, že mám posilovnu celou pro sebe. (úsměv)

Nová posila HC Dynamo se chlubí svým úlovkem. Zdroj: Archiv Valentina Claireauxe

Svoji cestu ze Zlína domů na ostrov si měl docela divokou, že? Mohl bys nám ji trochu popsat?

Ano, bylo to trochu bláznivé. Slyšeli jsme, že nejspíše Česká republika zavře hranice a lety mimo ni byly postupně rušeny. Uprostřed noci jsme se rozhodli, že opustíme zem. Jeden taxík nás odvezl k rakouským hranicím a druhý až k hotelu u vídeňského letiště. Tam jsme zůstali dva dny, pak se nám podařilo získat místo v letu do Kanady. Nebylo jednoduché letenku získat, ale měl jsem štěstí, že jsem se den předtím potkal pilota. Poté jsme jeli autem z Toronta do Montrealu, kde jsme zůstali další dva dny. Odtud jsme se už konečně dostali domů na ostrov Saint Pierre a Miquelon.

Valentin se poctivě připravuje na nový ročník Tipsport extraligy. Zdroj: Archiv Valentina Claireauxe