05.07.2022
Filip Matoušek

Tomáš Zohorna se vrací do Dynama! Návrat domů byl prioritou

Po odchodech Matěje Blümela a Lukáše Sedláka do NHL Dynamo doplnilo útok o známou tvář. Po roce stráveném ve švédském Oskarshamnu se do Pardubic vrací Tomáš Zohorna. Odchovanec a pamětník posledních dvou extraligových titulů klubu podepsal na východě Čech tříletý kontrakt.

Čtyřiatřicetiletý útočník oblékne pardubický dres opět po roce. „Říkal jsem to už předloni, že pokud se budu vracet do Česka, tak první s kým budu chtít jednat, budou Pardubice. Nabídky z jiných týmů byly, všichni však věděli, že když začnu jednat v Česku, Pardubice budou číslo jedna. Jsem rád, že to takhle dopadlo," popsal Zohorna.

První Zohornův návrat na východ Čech proběhl v závěru sezóny 2020/2021. Tehdy přicházel reprezentační útočník posílit pardubický útok před play off. Tentokrát bude součástí týmu od začátku sezóny. „Už tenkrát bylo od týmu velké očekávání. Teď přišlo hodně nových hráčů, tým se hodně změnil a měl by být ještě kvalitnější. Je to cítit i od ambicí pro letošní sezónu. Bude to pro mě zajímavé a jsem rád, že se tady buduje tým, který by měl patřit mezi nejlepší v lize. Bude pro mě čest hrát za takový tým a těším se na to, bude to velká výzva," říká český reprezentant.

Po Lukáši Radilovi se tak do Pardubic vrací další ze členů posledního mistrovského kádru z roku 2012. Z aktuálního týmu pamatují mistrovské tažení ještě Jan Kolář a Robert Kousal. „Také do B týmu jdou kluci, se kterými jsem v Pardubicích dřív hrával, takže se na to těším, že se z části vrací ta stará parta, která tady byla před nějakými osmi, devíti lety. Tenkrát jsme měli vybudovaný tým, který byl schopný ligu vyhrát každý rok. V roce 2010 jsme vyhráli titul, pak jsme byli třetí a další rok opět titul. Potom to šlo trošku do špatného období, kdy se nedařilo, jsem ale moc rád, že tohle období je pryč, že se podařilo udržet Dynamo v extralize a vypadá to, že to momentálně jde všechno dobrým směrem," těší Zohornu.

Do sté sezóny pardubického klubu se vrací čtyřiatřicetiletý Zohorna také v pozici, kdy bude moci rozdávat zkušenosti mladším hráčům. „Už před dvěma lety jsem viděl, že v týmu je mnoho talentovaných kluků, kteří když budou makat a vybojují si čas na ledě, tak se prosadí a budou z nich skvělí hráči. Stejně tak to bylo v loňské sezóně, kdy nakoukli do extraligy zase další hráči a ukázali, že ten talent mají. Určitě jim rád předám nějaké zkušenosti, myslím si ale, že ti kluci vidí, jak to funguje ve světě a doufám, že mají vysoké cíle, pro které budou dělat všechno," věří Zohorna, kterému při začátcích v profesionálním hokeji pomáhali například také Tomáš Rolinek a Petr Sýkora.

Stejně jako v ruském Chabarovsku, také ve Švédsku si Tomáš Zohorna zahrál v týmu se svým bratrem Hynkem. Nejstarší z trojce bratrů Zohornů přiznává, že stejná varianta připadala v úvahu i pro následující ročník. „Poslední tři sezóny jsme hráli spolu, brácha má ale podepsáno na další tři roky ve Švédsku. S manželkou jsme to hodně řešili, přemýšleli jsme nad různými variantami. Nakonec jsme se ale rozhodli vrátit se už domů. Pardubický tým pro letošní sezónu mě hodně láká a těším se na to," říká nejnovější pardubická posila.