25.08.2024
Redakce

Rozhovor: Trenér Jan Oliva po výhře ročníku 2016 na turnaji

Hokejisté ročníku 2016 v minulém týdnu zvládli turnaj v Hradci Králové. Z města hlavního rivala si odvezli zlaté medaile. "Základem je, aby si kluci a holky hokej užívali a měli z něj radost. A tento přístup jsme přesně na turnaji měli," říká po turnaji hlavní trenér Jan Oliva

Jak hodnotíte herní projev týmu na turnaji?

⁠Herní projev se v této kategorii hodnotí ještě velice těžko. Neřešíme ještě žádné taktické povely, nebo nějaké rozestavení. Základem je, aby si kluci a holky hokej užívali a měli z něj radost. A tento přístup jsme přesně na turnaji měli. Byla vidět veliká bojovnost a chuť vyhrát každý zápas. Díky tomu jsme nakonec dokázali celý turnaj vyhrát. Za to klukům patří velká pochvala, udělali mi velkou radost.

Na jak velkém hřišti a jakým herním systémem děti ročníku 2016 hraji?

Jsou dvě možnosti. Buď se hraje je na jedno pásmo kde se hraje 3 na 3, nebo je druhá možnost, kterou jsme si vyzkoušeli teď na turnaji, a to je hra na půlku hřiště, kde se buď nastupuje 3 na 3, nebo 4 na 4. Vždy je to o domluvě mezi trenéry. V krajské lize, což je naše primární soutěž, se navíc nehraje na výsledky a neexistuje žádná tabulka. Takže hru na skóre známe pouze z turnajů.

Co vás čeká v následující sezóně, jak po tréninkové, tak i zápasové stránce?

Po tréninkové stránce nás čeká podobný rok, jako ten minulý. Jediná změna bude v obtížnosti prvků, na kterých budeme pracovat. Teď se zaměřujeme hlavně na techniku bruslení, která je pro nás v začátcích nejdůležitější a postupně na to nabalujeme další prvky, jako je vedení kotouče, zakončení a přihrávka. Hráči už tyhle prvky všechny znají, jak říkám bude to o přidávání obtížnosti. Zápasově nás v nejbližších dnech čekají ještě v září dva turnaje a snad stihneme ještě nějaké přátelské utkání s nějakým kvalitním týmem z okolí. Od října nás čeká začátek krajské ligy, která se hraje každý druhý víkend v měsíci, každý měsíc bych pak chtěl doplnit ještě jedním přátelským utkáním.

Jsou již v ročníku 2016 hráči, kteří jsou výkonnostně napřed a jsou tahouny týmu, nebo jsou výkony hráčů zatím srovnatelné?

Určitě jsou jako v každé kategorii, ale rozdíly nejsou nijak velké. Často to u těchto děti bývá tím, že třeba začali dřív, nebo že jsou vyspělejší a dokážou lépe vnímat co jim říkáme. Někdo víc vyroste, někdo je zas geneticky silnější než ostatní. Rozdíly tam určitě jsou, ale postupem času si myslím, že se kluci vyrovnají. Pozitivní je určitě, že v této kategorii je spoustu hráčů, kteří mají dobré předpoklady hokejově růst.