23.04.2021
Redakce

Po stopách Pardubáků: Netradiční národnosti

V dresu Dynama se vystřídalo nespočet hráčů z celého světa. Za Pardubice nastoupila velká řada hokejistů ze zámoří, ze Skandinávského poloostrova, ale také z Ruska. Na východě Čech se ale představilo i několik hráčů ze zemí, které nemají v české lize příliš velké zastoupení. A právě na tyto bývalé Pardubáky se dnes zaměříme a připomeneme si jejich působení v našem klubu.

Sacha Treille

Na konci května roku 2017 se vedení Dynama rozhodlo přivést francouzskou posilu Sachu Treilleho, který už dříve působil v České republice. Do Pardubic ale tehdy mířil z francouzského Rouenu, kde se mu střelecky dařilo. Předtím si forvard ze země galského kohouta zahrál také v německé DEL lize, či švédské SHL.

„Chtěli jsme sehnat kvalitní levé křídlo. Bohužel na našem trhu nebyl žádný český hráč, který by splňoval naše požadavky. Jakmile jsme narazili na možnost angažovat Sachu, tak jsme si zjistili aktuální informace. Kromě hokejových kvalit pro něj rozhodl fakt, že nemá status cizince, neboť v České republice dříve působil,“ řekl po angažování francouzského reprezentanta Dušan Salfický.

Hned po příchodu ukazoval Treille, že může být pro Dynamo velice platným hráčem. Během prvního ročníku v dresu Pardubic se dokonce stal jednou z důležitých opor týmu. V úvodní sezoně nastřílel osmnáct branek, ke kterým přidal osm asistencí.

Oblíbenec fanoušků si tak na začátku roku 2018 řekl o podepsání nové smlouvy. Defenzivní levé křídlo ke skvělé obraně přidalo překvapivě vysoký počet bodů a kontrakt na další sezónu byl rázem na stole.

V novém ročníku ale už stihl Sacha Treille pouze pětadvacet utkání, na začátku nového roku se vedení Dynama rozhodlo o ukončení spolupráce s Ty Wishartem a právě Sachou Treillem.

Sympatický forvard po konci v Pardubicích zamířil zpátky do rodné země. Tentokrát však do Grenoblu, v němž válčí už třetí sezónu v řadě. V uplynulém ročníku ve dvaadvaceti kláních nasbíral třiadvacet bodů a umístil se na osmém místě v tabulce produktivity francouzské ligy.

Brian Stephen Ihnačák

Zatímco Sasha Treille z Dynama na začátku roku 2019 odešel, italský forvard Brian Stephen Ihnačák do Pardubic společně s Oscarem Eklundem přišel. Po angažmá v Hradci, Litvínově a Spartě si Ihnačák vyzkoušel extraligu v dresu Dynama, kam přestoupil ze švýcarského Oltenu.

„Prozatím jsme se dohodli na Brianově působení do konce sezony s tím, že obě strany si nechaly prostor pro další pokračování. Angažujeme jej pro jeho hokejové kvality, je bodujícím centrem, a povahové vlastnosti. Dokáže si zjednat prostor na ledě i v kabině. Očekáváme od něj přesně tento ‚drajv‘ do našeho týmu a že nám také v tomto pomůže,“ prohlásil po příchodu italského centra Dušan Salfický.

Ihnačák však v Pardubicích nevydržel příliš dlouho. Nastoupil za Pardubice do třiatřiceti soubojů, v nichž nasbíral třiadvacet bodů, dohrál v Pardubicích zbytek sezóny, po které došlo v kádru Dynama k několika změnám. Italský útočník tak na východě Čech neodehrál mnoho, přesto zde zanechal svoji stopu.

„O Pardubicích jsem věděl, že mají výborné fanoušky. Oni jsou ale fakt neskuteční a dokázali to i tady. Jakmile jsme vstoupili na led, okamžitě jsme je slyšeli, stáli za námi a fandili nám. S jejich podporou se nám hned hrálo lépe,“ prohlásil Ihnačák po jednom ze střetnutí v dresu Dynama.

Po konci v české soutěži směřovaly jeho kroky do sousedního Slovenska. Tam v ročníku 2019/20 hájil barvy Banské Bystrice, kde odehrál rovněž tuto sezónu. V té pomohl k postupu do osmifinále, když se třiceti body patřil mezi tahouny mužstva.

Blaž Gregorc

Nakonec se vrátíme do sezóny 2013/14. Dynamo získává novou akvizici do zadních řad. Do Pardubic přichází slovinský obránce Blaž Gregorc. Hokejista, který okusil dánskou i švédskou ligu, přichází do České republiky právě z Dánska.

„Tohoto obránce jsme sledovali, získali jsme na něj pozitivní reference i od našeho bývalého hráče Tomaže Razingara. Potvrdil je na mistrovství světa v dresu slovinské reprezentace, kde získal tři asistence v sedmi zápasech. Jsme rádi, že se nám podařilo jej získat a vyztužit tak naši defenzívu,“ komentoval jeho příchod tehdejší generální manažer klubu Ondřej Šebek.

Slovinský zadák nakonec v Dynamu vydržel nejdéle z hráčů v našem dnešním přehledu. V Pardubicích strávil tři sezóny, dohromady nasbíral pětapadesát bodů a stal se stabilním hráčem pardubického týmu.

Během působení v Pardubicích Gregorc odehrál nespočet utkání za reprezentaci Slovinska, které se poprvé kvalifikovalo na Olympijské hry v Soči, kde tehdy pardubický obránce zaznamenal v sedmi zápasech skvělých šest bodů.

Společné cesty Gregorce s Pardubicemi se rozešly až po třech letech. Po více něž 150 zápasech v dresu s koněm na hrudi zkušený bek v Dynamu skončil. Nadále ale pokračoval v české soutěži.

Do následujícího ročníku už naskočil jako hráč hradeckých Lvů. V kádru Mountfieldu vydržel dva roky, po kterých se stěhoval do Sparty. Tam odehrál pouze dvacet soutěžních zápasů, přesunul se následně do Vítkovic.

Po sedmi letech v Tipsport extralize působení Gregorce v Česku skončilo. Odtud odešel do Rakouska, konkrétně do Klagentfurtu, se kterým v letošním ročníku získal titul pro mistra rakouské nejvyšší soutěže.