23.08.2020
Redakce

Ohlédnutí za základní částí poháru s trenérem Milanem Razýmem

S dosavadním průběhem Generali Česká Cupu mohou být fanoušci Dynama zatím spokojení. Trenér Milan Razým ale úspěch v podobě postupu do čtvrtfinále nepřeceňuje. Vyhrávat chce především v extralize, která zanedlouho začíná. „Určitě nás čeká spousta další práce, pořád je co odstraňovat nebo zlepšovat,“ říká šéf pardubické lavičky v obsáhlém zhodnocení dosavadních zápasů.

Hokejisté Pardubic sehráli šest pohárových utkání, ve kterých získali 13 bodů. A jsou tak nejlepším mužstvem základních skupin, neboť oproti Spartě a Třinci mají lepší skóre. Milan Razým ale ze všeho nejvíce oceňuje, že zápasy Generali Cupu měly náboj, a že v nich mohl vyzkoušet připravenost svých hráčů.

„Byla to velmi kvalitní příprava, lepší, než když se hrála pouze přátelská utkání. Přeci jen je to organizovaná soutěž s kvalitními celky z extraligy, takže je o co hrát,“ uvedl. Jak dobře je na tom Dynamo ve skutečnosti prý podle Razýma ukáže až start extraligy, z výsledků v poháru má však radost: „Zápasy přišly hodně brzo, normálně se hraje až po dvou týdnech tréninků, letos to začalo dříve a zatím jsme rádi, že jsme takhle obstáli.“

Dynamo se slibně prezentovalo na obou koncích kluziště, Milan Klouček je jedním z nejlepších brankářů (úspěšnost zákroků 95.87%) a Radoslav Tybor dokonce lídrem bodování turnaje (6+2 v pěti zápasech). „Těší nás, že se Radovi daří v roli střelce, prosadila se i druhá lajna a obránci, a v posledním zápase nakonec i mladíci, takže pozitivem je určitě produktivita, dávali jsme průměrně 3 nebo 4 branky za zápas,“ připomněl Razým útočnou sílu celku. „Dařilo se nám i v defenzivě, ale já bych to zas tolik nepřeceňoval, týmy hrály v různých sestavách a zkoušeli se i mladí hráči,“ podotkl Razým.

Ačkoli má Dynamo nejméně obdržených branek (11) i druhé nejlepší přesilovky s úspěšností 30 %, Razým číslům nepřikládá velkou váhu, nejdůležitější je pro něj předvedená hra. „Pro nás je to pozitivní v tom, že kluci se drželi toho, co jsme trénovali. Snad pochopili, co nám může přinést úspěch,“ doufá hlavní trenér Pardubic.

Kromě první útočné formace byl v Generali Česká Cupu hodně vidět i druhý útok ve složení Poulíček – Mandát – Svačina. V neposlední řadě pak hlavnímu trenérovi udělaly radost i výkony pardubických mladíků. Matěj Blümel obstál v první formaci, Tomáš Zeman vstřelil dva góly, v posledních zápasech se prosadil i Denis Kusý. Všechna utkání pak odehráli obránci Ondřej Vála a Michal Hrádek, kteří společně se zmíněným Milanem Kloučkem odráželi útoky soupeřů.

„Milan odchytal pět zápasů, ve kterých předváděl skvělé výkony a obdržel minimum gólů, což bylo základem k našim výsledkům. S jeho výkony jsme nadmíru spokojeni,“ ocenil brankáře Kloučka Milan Razým. Oproti loňské sezoně je i nálada v týmu zcela odlišná. „Tým teď vypadá úplně jinak, hlavně sebevědomí je někde jinde,“ myslí si Razým.

A jak hodnotí posily? „Kuba (Nakládal) si na český hokej bude muset trochu zvyknout, protože byl dlouho v zahraničí a přeci jen je to pro něj změna, ale samozřejmě se hned projevil jako vůdce týmu, dostal kapitánské C a tým ho jako lídra uznává, což je také důležité,“ všiml si Razým.

Se zkušeným obráncem počítá i do přesilových her: „Samozřejmě od něj budeme očekávat také produktivitu směrem dopředu, protože má výbornou střelu. Věřím, že naplní naše očekávání.“

Razým neopomenul ani francouzského útočníka Valentina Claireauxe. „Valentin nás příjemně překvapil, je to hráč, který už jen svým přístupem k tréninku i nasazením v zápase pozitivně ovlivňuje ostatní. Je dobrý bruslař, má přehled ve hře, a i když dal zatím jen jeden gól, tak jsme s ním spokojení. Počítáme s tím, že by tvořil jádro naší třetí útočné formace,“ řekl o bývalém hráči Zlína Razým.

Právě Berany vyzve Dynamo v pondělí. „Zlín k tomu určitě přistoupí zodpovědně, čtvrtfinále bude mít svůj náboj a kvalitu. Pro nás je to možnost hrát další dvě kvalitní utkání a my se je budeme snažit také zvládnout,“ očekává odhodlaný trenér Pardubic. Zápas ve Zlíně začíná v pondělí v 17:30.