25.04.2023
Redakce

Nejvíce bodů nasbíral v sezóně Lukáš Radil. Kdo další vládl statistikám?

Hned deset hráčů Dynama se v sezóně 2022/2023 přehouplo přes metu dvaceti kanadských bodů. Nejvíce jich posbíral Lukáš Radil, který se v základní části do statistik zapsal hned čtyřicetkrát, v play off pak přidal další čtyři body. Kdo další ovládl klubové statistiky?

Základní části vévodil Zohornův útok

Na začátku sezóny nastavil útok pardubických odchovanců neskutečné tempo. Robert Kousal, Tomáš Zohorna a Lukáš Radil rozhodovali zápasy a sbírali jeden kanadský bod za druhým. Tomáš Zohorna zapsal dva hattricky v prvních třech utkáních sezóny a nakonec se zastavil na patnácti brankách, což stačilo na dělené první místo mezi klubovými střelci a druhé místo v celkovém bodování. To ovládl Lukáš Radil, který ve 49 utkáních zapsal 40 bodů (14+26), na třetím místě byl se ziskem 33 bodů (12+21) Robert Kousal.

Skvěle se dařilo také Lukáši Sedlákovi, který přibyl do kádru Dynama až v průběhu rozběhlé sezóny. V základní části stihl třicetiletý útočník nasbírat 27 kanadských bodů v 25 utkáních. S patnácti vstřelenými góly byl navíc spolu s Tomášem Zohornou nejlepším střelcem Východočechů. Deset branek vstřelil Sedlák při rovnovážném počtu hráčů na ledě, dalších pět gólů přidal v přesilových hrách. Hned třikrát pak odcházel ze zápasu s více něž jednou brankou. Skvělých 24 bodů ve 31 zápasech zapsal také Sedlákův parťák Tomáš Hyka.

Největší čas pro obránce

Nejvíce času na ledě strávil v sezóně Peter Čerešňák. Slovenský obránce byl na ledě v průměru 22 minut a 32 vteřin. Možná i díky tomu přidal v kariéře další bodově úspěšnou sezónu, když ve 48 duelech posbíral 29 bodů. Ještě o bod více si připsal další ofenzivní bek v týmu Radima Rulíka, Jan Košťálek, který tak byl nejproduktivnějším obráncem klubu.

Druhá největší porce času na ledě patřila Tomáši Dvořákovi, který si díky 18 získaným bodům stanovil nové kariérní maximum. Momentálně navíc sedmadvacetiletý obránce bojuje po boku Lukáše Sedláka, Tomáše Hyky a Jana Košťálka o premiérovou účast na mistrovství světa.

Hráčem utkání nejčastěji Lukáš Sedlák

Po každém ohraném utkání je vyhlášen nejlepší hráč z každého týmu. Nejvíce ocenění si v základní části odnesl útočník Lukáš Sedlák, který byl hráčem utkání zvolen hned devětkrát. O jednu cenu méně si odnesl Roman Will.

Nejlepší vhazování v lize

Pardubickým centrům se v sezóně na vhazování dařilo nejlépe v celé lize! Nejvyšší procento vyhraných vhazování si připsal Tomáš Zohorna (63,27%), druhý byl Adam Musil (60,42%) a třetí Lukáš Sedlák (57,22%).

Brankáři mezi extraligovou elitou

Do sezóny šlo Dynamo s jednou z nejsilnějších brankářských dvojic v lize a Roman Will i Dominik Frodl potvrdili, že patří k extraligové špičce. Třicetiletý Roman Will odchytal v základní části 39 utkání, ze kterých odcházel ve dvaceti šesti případech vítězně, čímž stanovil letošní extraligové maximum. Průměrně inkasoval 1,96 branky na zápas a úspěšně kryl 92,08% střel soupeře.

Sezónu Dominika Frodla zabrzdilo zranění, ještě před ním však dokázal vychytat deset výher z dvanácti zápasů, ve kterých si připsal skvělou úspěšnost zákroků 94,61% a inkasoval v průměru pouze 1,37 gólu na zápas.

Statistiky play off ovládl David Cienciala

Ve vyřazovacích bojích se pak nejlépe bodově dařilo Davidu Ciencialovi, který v deseti utkáních nastřádal hned devět asistencí, ke kterým přidal jednu branku. Na druhém místě se s osmi body umístil Lukáš Sedlák, sedm bodů pak dokázali nasbírat Peter Čeřešňák a Robert Kousal.

Stejně jako v základní části, také v play off měli nejvyšší průměrný ice time obránci. Téměř 22 minut za zápas strávil na ledě Peter Čerešňák, lehce přes 21 minut se v průměru dostali také Tomáš Dvořák a Jan Košťálek. Z útočníků byl nejvytěžovanější Lukáš Radil.

Všech jedenáct zápasů ve vyřazovacích bojích odchytal Roman Will. Stejně jako v základní části průměrně inkasoval 1,96 gólu na zápas a skvělými zákroky pomohl Dynamu k zisku medaile po jedenácti letech.