29.08.2023
Michal Jelínek

Musíme zlepšit výkony v prvních třetinách, říká dorostenec Tomáš Rolinek

V úterý večer odehrál dorost Dynama další přípravné utkání. V malé hale enteria areny hostil soupeře z Liberce. Bílí Tygři do zápasu vstoupili lépe, Východočeši však v průběhu souboje zlepšili svůj výkon a o vítězi nakonec rozhodovaly samostatné nájezdy. Z výhry se radovali domácí. Nejen tento duel zhodnotil kapitán pardubického celku Tomáš Rolinek.

Svěřencům trenéra Vojtěcha Faltyse se úvod střetnutí nevydařil, už po pěti minutách inkasovali gól z hole Stanislava Sanejstra. K němu se přesnou trefou o šest minut později přidal Matěj Bajer. Liberecký tým tak šel do šaten v lepší náladě.

S nepovedenými úvodními třetinami se dorostenci z města perníku potýkají už delší dobu. „První třetina nebyla moc dobrá, stejně jako v ostatních zápasech. Nenastoupíme do toho moc dobře, od začátku tolik nemakáme. Ale pozitivní je, že od druhé třetiny začneme hrát, otočíme skóre a vyhrajeme,“ popisuje čerstvě šestnáctiletý Rolinek.

Se svými spoluhráči skutečně dotáhl k vítězství i duel se Severočechy. Napomohla k tomu druhá perioda, během níž se dvakrát prosadil David Krčál. Ten nejprve ve 23. minutě proměnil trestné střílení, vybojované v oslabení. Následně ve 34. minutě vyrovnal Pavel Tvrdík a obrat na 3:2 dokonal deset sekund před sirénou podruhé skórující Krčál.

Rolinek příliš netuší z jakého důvodu se zmiňované první úseky hry tolik liší od zbylých fází utkání: „Těžko říct, protože v každém zápase máme první třetinu špatnou. Nevíme, co s tím. Musíme to nějak změnit a výkony v prvních třetinách zlepšit.“

Ve třetí části byl k vidění herně vyrovnaný hokej, nikoliv však výsledkově. Ve 48. minutě totiž Šimon Bělohorský srovnal na 3:3, když překonal brankáře Dominika Valáška, jenž po druhé přestávce vystřídal Davida Veřmiřovského. Pardubický gólman měl výrazný podíl na zvládnutém rozstřelu, který se odehrál po poměrně poklidném prodloužení.

Rozhodující samostatný nájezd proměnil v gól ve čtvrté sérii právě Rolinek. „Za vítězný nájezd jsem rád. Svůj výkon bych zhodnotil pozitivně, ale asi můžu hrát i lépe,“ vyjádřil se k vlastnímu vystoupení na ledě syn slavného stejnojmenného otce.

Kladně hodnotí celé dosavadní letní období, v rámci něhož zbývá odehrát ještě utkání s Jihlavou. „Jsem rád, že v přípravě vítězíme skoro v každém zápase. Vždy je lepší vstupovat do sezony po výhrách,“ říká nadějný útočník. Zároveň dodává, že je ještě co zlepšovat, především pohyb.

Týmové cíle jsou jasné – postoupit do play off Extraligy dorostu a v něm uspět. A co si před sezonou přeje Tomáš Rolinek z osobního hlediska? „Určitě se chci podívat do národního týmu do sedmnácti let. Rád bych si také zahrál nějaké zápasy za juniorku.“