17.12.2021
Redakce

Musíme táhnout za jeden provaz, shodují se reprezentanti Hrádek s Urbanem

Dvojice mladých pardubických hráčů, obránce Michal Hrádek a útočník Tomáš Urban, je v nominaci české hokejové reprezentace do 20 let na nadcházející mistrovství světa v Kanadě. Juniorská reprezentace čeká na medaili už 17 let. Oba mladí Pardubáci věří, že tým letos může čekání ukončit.

Nejstarší mládežnická reprezentace už je v místě konání světového šampionátu. Hráče čeká přípravný kemp před samotným turnajem, v plánu jsou ještě dva přípravné zápasy. Po nich přijde poslední škrtání, týkat se bude spíše útočníků. „Je potřeba zůstat svůj. Makat co nejvíc to půjde a hrát na maximum,“ je si vědom Tomáš Urban, co musí pro setrvání v týmu udělat.

Tým je nyní po příletu v dvoudenní karanténě. Hráči ji tráví různým způsobem, obránce Dynama studiem. „Určitě se budu učit na maturitu, která mě letos čeká. Školu teď docela zanedbávám,“ přiznal Michal Hrádek.

Účast na MS je vykoupena Vánoci mimo domov. „O svátcích vždycky chodíme hrát takové vánoční hokeje, takže mě trochu mrzí, že tady nebudu. I u toho stromečku s rodinou, ale myslím, že to mistrovství za to určitě stojí,“ říká mladý pardubický útočník.

Svěřenci Karla Mlejnka se na turnaji střetnou také s Kanadou, která by měla do turnaje nastoupit i s loňskou jedničkou draftu, obráncem Owenem Powerem. Pardubický zadák Michal Hrádek ale sleduje úplně jiné beky. „Owena nesleduju, z obránců mě zajímá jenom Honza Kolář.“ Právě od zkušeného bývalého reprezentanta totiž získává v Dynamu spoustu cenných rad.

Každý rok se mluví o potenciálních lídrech týmu. Podle Tomáše Urbana ale rozhoduje hlavně výkon celého kolektivu. „Především bude rozhodovat týmový výkon. Jak si budeme pomáhat na ledě a jaká budeme parta.“

Dlouhé čekání na juniorskou medaili hráče nesvazuje. „V hlavách to nemáme. Jdeme za svůj ročník odehrát co nejlepší turnaj a pokusit se o co nejlepší výsledek,“ avizuje Hrádek.

Tomáš Urban věří, že by mu výkony na MS mohly přinést větší prostor v Dynamu. „Byl bych jedině rád, kdyby se to stalo, ale nejdřív musím něco předvést na ledě,“ uvědomuje si.

Mistrovství světa juniorů začne v kanadském Edmontonu a Red Deeru v neděli 26. prosince. Český výběr vstoupí do šampionátu o den později, v pondělí 27. prosince se postaví Finsku. Zápas začne v 1:00 českého času. Všechny české duely odvysílá živě ČT sport.