28.01.2021
Redakce

Mladým šanci dáváme, ale musí vedle někoho růst, říká Salfický

Posledními příchody zkušených hráčů vedení klubu Dynamo Pardubice reaguje na širokou marodku a také se snaží posílit kádr o cenné zkušenosti před play-off. Mladí hráči i přesto dostávají u nás nebo v našem partnerském klubu ve Vrchlabí spoustu šancí ke svému rozvoji.

V posledních týdnech ze sestavy Dynama z různých důvodů na delší dobu vypadli Filip Koffer, Lukáš Anděl, Radoslav Tybor a Jan Mandát. Dlouhodobě zraněný je také Michal Vondrka. Andrej Kosticyn a Konstantin Barulin, nejnovější posily týmu, se začlenili do pardubické kabiny, ve které nalezneme řadu mladých hráčů a odchovanců klubu.

Nejviditelnějším z nich je v současnosti Matěj Blümel, jenž se v aktuální sezoně drží v popředí klubové produktivity. V 34 utkáních už posbíral 24 bodů. Letos stihl nejen nastřílet svůj první extraligový hattrick, připsal si také premiérový start a branku v seniorské reprezentaci.

„Jsme velmi rádi, že naši trenéři dávají šanci mladým hráčům a našim odchovancům. Nicméně ti kluci potřebují vedle někoho vyrůstat, a i v nesestupové sezoně jsme nesnížili ambice klubu a chceme úspěch. Proto se snažíme kádr vždy doplnit o kvalitní hráče, kteří mohou předat cenné zkušenosti a vedle kterých se naši nadějní mladíci mohou zlepšit,“ popsal přestupovou strategii sportovní ředitel Dušan Salfický.

Větší role Blümela a Hrádka

Matěj Blümel posílil svou pozici v pardubické sestavě po nástupu nového trenérského týmu, který jej začlenil do přesilovkových formací. Matějův ice time vzrostl na současných téměř 17 minut. Nedávno navíc s Dynamem prodloužil smlouvu o další tři roky. Dvacetiletý odchovanec klubu a účastník loňského MS hráčů do 20 let však není zdaleka jediným mladým hráčem, který se prosazuje v A-týmu Pardubic.

Michal Hrádek

Celkem od začátku letošní sezony nastoupilo v dresu Dynama 13 hráčů do 22 let, což je druhý nejvyšší počet v nejvyšší soutěži po brněnské Kometě. Slušnou porci minut a více zodpovědnosti si pro sebe uzmul třeba osmnáctiletý obránce Michal Hrádek. Ten průměrně odehraje přes 14,5 minut na zápas. Nejprve nastupoval po boku Juraje Mikuše, nyní je ve dvojici s dalším ostříleným parťákem – Janem Kolářem.

„Michal má skvělou povahu, má to v hlavě srovnané a ví co chce. Je pracovitý, v tréninku i v zápase jde vždy na 100 %. Hraje jednoduše, slušně bruslí, umí dát rychlé kotouče a je obětavý. To jsou jeho největší přednosti. Do budoucna určitě budeme pracovat na skluzu a na střelbě. Tam má ještě rezervy,“ popisuje hlavní kouč Richard Král.

Hrádek v průběhu ročníku obdržel pozvánku na kemp před MS hráčů do 20 let v Litoměřicích, kde však utrpěl menší zranění, a i kvůli tomu jej nominace na mistrovství minula. Pardubice přitom i tak měly v posledních pěti letech nejvíce vlastních odchovanců ve finální nominaci na MS juniorů.


Zdroj: Interní statistiky klubu

V dresu národního týmu se na vrcholném turnaji věkové kategorie do 20 let představilo celkem šest pardubických odchovanců – Matěj Blümel, Filip Koffer, Milan Klouček, Michael Špaček, Vojtěch Budík a Filip Zadina. Druhý nejvyšší počet vlastních odchovanců dodala Kometa – přesně polovinu našeho příspěvku – tři.

V sestavě Dynama se stabilně objevují také například dvacetiletý obránce Martin Bučko nebo o dva roky starší zadák Ondřej Vála. Oba nedávno prodloužili své kontrakty s Dynamem. V útoku se prosazují třiadvacetiletý Denis Kusý nebo o rok mladší Ondřej Machala nebo dva devatenáctiletí odchovanci Ondřej Rohlík s Tomášem Zemanem.

Martin Bučko

Koncem loňského roku se ze zámoří vrátil také devatenáctiletý odchovanec klubu Filip Koffer, jenž si však v zápase s Českými Budějovicemi nešťastně poranil ruku a čeká jej delší pauza.

Spolupráce s partnerským klubem

Mladí hráči Dynama pravidelně dostávají šanci v sestavě partnerského klubu ve Vrchlabí, v jehož dresu se už objevili Milan Klouček, Tomáš Zeman, Michal Machač, Kale Costa, František Formánek, Ondřej Machala, Ondřej Rohlík, Ondřej Vála, Martin Bučko, Michal Pochobradský, Jan Oliva, Petr Antoníček, Daniel Blažej, Michal Hrádek a Ondřej Matýs.

Ve Vrchlabí by se nově měli připravovat taktéž Tomáš Jelínek a Daniel Herčík. „Těší nás, že vidíme, jak naši mladí hráči v letošní sezoně dostávají příležitost nejen v našem A-týmu ale i v partnerském klubu ve Vrchlabí. Mnozí hráči, kteří už prošli áčkem, dostávají v Chance lize daleko více prostoru a hrají ve kvalitní soutěži. Doplnění jsou i některými z našich juniorů, kteří tak mají možnost přičuchnout k dospělému hokeji a je to pro jejich další rozvoj obrovské plus v době, kdy se juniorská soutěž ani nehraje,“ uzavřel Salfický.