05.08.2023
Redakce

Junioři ovládli domácí Turnaj O pohár primátora!

Pardubičtí junioři zvítězili v domácím Turnaji O pohár primátora! Svěřenci Davida Havíře a Martina Koudelky v sobotu porazili rivala z Hradce Králové a následně si připsali jedinou porážku v turnaji s Kometou Brno. V neděli poté přehráli Litvínov a v přímém souboji o prvenství porazili v posledním zápase turnaje také Plzeň. Třetí místo obsadil Mountfield HK.

Sobota 5. srpna

HC Dynamo Pardubice 5:4 Mountfield HK

Branky a nahrávky: 16. Švec, 31. Pavlata (Rájek), 34. Pavlata (Rájek, Jaša), 43. Helikar (Burda, Kubíček), 44. Hebek (Švec, Yevtheikhov) – 23. Bezpalec (Aschenbrenner), 28. Prášek, 41. Horák

Pořádné drama nabídl hned první zápas turnaje. Domácí Dynamo se v něm postavilo rivalovi z Hradce Králové, který v utkání vždy vedl. Do třetí třetiny vstupoval dokonce s dvoubrankovým vedením. Třetí část však patřila jasně Pardubicím, které nejprve po brankách Pavlaty a Helikara dokázaly vyrovnat a minutu a půl před koncem utkání stav zásluhou přesné trefy Tomáše Hebka otočit.

HC Škoda Plzeň 4:2 HC Kometa Brno

Branky a nahrávky: 2. Kaiser (Matějka), 28. Hodinář (Pešek), 34. Šiler (Dolhý, Pešek), 45. Matějka (Kaiser) – 18. Zduba (Sladký, Halačka), 39. Ekrt (Bárta, Rakus)

Také během druhého turnajového zápasu byla k vidění vyrovnaná bitva, ve které se přetahovala Plzeň s Kometou Brno. Radovali se nakonec plzeňští junioři, jimž vystřelil výhru ve 34. minutě Šiler. Výhru následně ještě trefou do prázdné brány pojistil osm vteřin před koncem Matějka.

Mountfield HK 5:1 HC VERVA Litvínov

Branky a nahrávky: 17. Hála (Vencl, Matašovský), 25. Matašovský (Jon, Pavič), 34. Práček (Dommes), 35. Jon (Matašovský, Vencl), 42. Hora (Aschenbrenner) – 32. Vaverčák (Špaček)

Na úvodní porážku s domácím Dynamem dal Hradec Králové rychle zapomenout. Po krátkém odpočinku si totiž pohodlně poradil s litvínovskou Vervou. Tu sestřelil pěti góly, které postupně vstřelili Hála, Matašovský, Práček, Jon a Hora.

HC Kometa Brno 4:0 HC Dynamo Pardubice

Branky a nahrávky: 18. Nekvapil (Halačka), 24. Sladký (Svoboda, Otava), 33. Ekrt (Rakus), 35. Šantora (Nekvapil, Jurný)

Druhý zápas na turnaji Dynamu nevyšel. Proti Kometě se nedokázali prosadit ani jednou, naopak čtyřikrát inkasovali. Šanci na nápravu budou mít už zítra, kdy nejprve vyzvou od 12:00 Litvínov a následně v 16:00 zakončí turnaj proti Plzni.

HC VERVA Litvínov 2:6 HC Škoda Plzeň

Branky a nahrávky: 2. Tůma (Perotka), 30. Bednařík (Čech, Dohnal) – 8. Šiler (Hodinář, Dolhý), 15. Sabiniok (TS), 20. Sabiniok (Hodinář), 30. Sabiniok (Šiler, Fábera), 34. Pittr (Sabiniok, Hnát), 36. Sabiniok (Hodinář, Dolhý)

V posledním sobotním zápase Turnaje O pohár primátora se Litvínov rychle ujal vedení brankou Tůmy. Plzeň krátce před koncem první třetiny srovnala a ve druhé části třemi góly otočila vývoj utkání. Litvínov před druhou sirénou snížil na rozdíl dvou branek, ale drama se nekonalo. Západočeši ve třetí třetině přidali další dvě branky a rozhodli tak o výhře 6:2.

Neděle 6. srpna

HC VERVA Litvínov 0:3 HC Kometa Brno

Branky a nahrávky: 29. Bárta (Nekvapil, Otava), 36. Otava (Veselský), 45. Ulbricht

Nedělní program v enteria areně zahájil Litvínov s Kometou Brno. V první třetině se hrál vyrovnaný hokej, příliš šancí k vidění nebylo, a tak skóre zůstalo beze změn. První gól utkání vstřelila Kometa, dvě minuty před koncem druhé části dorazil Bárta střelu Nekvapila. Ve třetí třetině chtěl Litvínov srovnat krok, ale ve 36. minutě naopak utekli brněnští na rozdíl dvou branek. Chemikům se nedařilo vypracovat si gólové šance, v závěru zkusili hru v šesti, ale místo snížení přišel gól do prázdné brány. Kometa získala další body po výhře 3:0.

Mountfield HK 1:2 sn HC Škoda Plzeň

Branky a nahrávky: 41. Pavelka (Hora) – 1. Houdek (Mazanec), rozh. náj. Matějka

Hned v první minutě utkání se rozjetá Plzeň ujala díky trefě Houdka vedení. Dlouhou dobu se poté hrál vyrovnaný hokej plný šancí na obou stranách, ale další góly nepřicházely. Až ve 41. minutě se Hradec Králové dočkal vyrovnání na 1:1 a zápas tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Také v nich byl průběh vyrovnaný, rozuzlení přinesla až sedmá série. Posledním exekutorem se stal plzeňský Matějka, který rozhodl o další výhře svého týmu. Plzeň na turnaji ještě neprohrála a má slušnou šanci na prvenství v turnaji.

HC Dynamo Pardubice 4:2 HC VERVA Litvínov

Branky a nahrávky: 6. Švec (Kubánek), 26. Kalužík (Fiala), 27. Kaštánek (Kotalík), 27. Yevtiekhov (Jaša) – 9. Peroutka (Tůma), 38. Scafari (Dudáček)

Domácí začali utkání velice aktivně a v 6. minutě se po gólu Ševce ujali vedení. I nadále se tlačili do útoku, ale místo navýšení náskoku přišlo vyrovnání z hole Peroutky. Dynamo se snažilo ihned získat vedení zpět, ale dlouho se nedařilo proměňovat vyložené šance. Poté ale přišla smrtící minuta pardubických hráčů. Ve 26. minutě se po brance Kalužíka v přesilovce vrátili do vedení a vzápětí přidali další dvě branky. Do třetí třetiny tak domácí šli s pohodlným tříbrankovým náskokem. Ten sice Verva ve 38. minutě snížila, ale k většímu dramatu nedošlo. Pardubice porazily Litvínov 4:2.

HC Kometa Brno 2:6 Mountfield HK

Branky a nahrávky: 23. Nekvapil (Otava, Veselský), 38. Halačka (Bárta) – 8. Prášek (Samek, Hora), 8. Jón (Vencl, Matašovský), 14. Dommers (Prášek), 26. Novotný (Bezpalec), 33. Zámečník, 42. Mach

Hradec zažil výbornou první třetinu, která v podstatě rozhodla o osudu utkání. V osmé minutě vstřelili Východočeši dva slepené góly, o šest minut později přidali třetí a ovládli první periodu jasně 3:0. Kometa poté ve 23. minutě snížila na rozdíl dvou branek, ale hradečtí o pár chvil později zareagovali a vzali si vedení zpět. V úvodu třetího dějství pak přidal Zámečník další branku a bylo to již 5:1 pro Hradec. Brno zvládlo ještě jednou snížit gólem Halačky, ale to bylo vše. Naopak, Hradec přidal ještě jednu trefu a zvítězil jednoznačně 6:2.

HC Dynamo Pardubice 2:0 HC Škoda Plzeň

Branky a nahrávky: 10. Kalužík, 44. Švec (Kovář)

Závěrečný zápas turnaje ve znamení přímého souboje o prvenství. Oba týmy hrály velice aktivně a bylo znát, že chtějí turnaj vyhrát. Vedení se ujalo v 10. minutě Dynamo po krásném úniku Tadeáše Kalužíka. Poté se hrál dlouho vyrovnaný hokej, šance se střídaly na obou stranách, ale brankáři neinkasovali a drama pokračovalo. Plzeň si ve třetí třetině vytvořila tlak a získala také početní výhodu pár minut před koncem. Využít se ji ale Západočechům nepodařilo. Naopak, minutu před koncem trefil prázdnou branku Švec a bylo rozhodnuto. Dynamo porazilo Plzeň 2:0 a vyhrálo Turnaj O pohár primátora 2023!

Konečné pořadí:

1. HC Dynamo Pardubice

2. HC Škoda Plzeň

3. Mountfield HK

4. HC Kometa Brno

5. HC VERVA Litvínov

Fotogalerie