12.04.2021
Redakce

Jiří Crha slaví 71. narozeniny!

Jiří Crha byl vůbec prvním československým brankářem, který si zachytal v zámořské NHL. Odchovanec pardubického hokeje se tak výrazně zapsal do dění nejen ve slavné NHL. Důležitá součást pardubické historie dnes, 13. dubna, slaví 71. narozeniny, ke kterým mu jménem celého klubu HC Dynamo Pardubice přejeme jen to nejlepší!

Jiří Crha začal svoji kariéru v dresu pardubické Tesly. Již ve svých osmnácti letech si připsal debut v mužské nejvyšší soutěži. Poté na dva roky oblékl dres Dukly Jihlava, kde plnil základní vojenskou službu a dvakrát získal mistrovský titul. Následně se vrátil zpět do rodných Pardubic, se kterými v roce 1973 vybojoval historicky první československý titul pro pardubický hokej a díky předváděným výkonům získal nominaci do silného reprezentačního výběru. S československým národním týmem získal celkem čtyři medaile (tři stříbrné a jednu bronzovou) v letech 1973, 1974, 1975 a 1978. Startoval také na Zimních olympijských hrách v Innsbrucku v roce 1976, kde vybojoval stříbro.

Po návratu z Jihlavy hájil Jiří Crha branku Tesly celkem osm sezon (mezi lety 1971 – 1979). Před začátkem ročníku 1979-1980 emigroval do zámoří, kde nastoupil jako první československý brankář v NHL. Crha nejprve odchytal úvodní zápasy na farmě za New Brunswick Hawks, zde strávil jen sedm zápasů a než si jej vytáhlo do NHL Toronto Maple Leafs. V jejich dresu debutoval 16. února 1980 v zápase s Hartford Whalers, když se zranil Curt Ridley. Během dvou sezon za kanadský celek odchytal 69 utkání. V sezoně 1980-1981 byl jedničkou mužstva.

Jednalo se tak o velký milník v dějinách hokeje, protože byl Jiří Crha první evropským brankářem v NHL, který se stal jedničkou. Další český brankář, který se v nejlepší lize světa dlouhodobě uchytil, byl až další pardubický brankář Dominik Hašek o deset let později.

Po dvou letech v nižších zámořských soutěžích se rozhodl tehdy třiatřicetiletý Crha pro návrat do Evropy. Zakotvil v Německu, kde chytal dalších devět let za týmy Bayreuth a Freiburg a zakončil zde obdivuhodnou kariéru v roce 1993 ve 43 letech. Po konci profesionální kariéry se stal hráčským agentem.