15.03.2021
Redakce

Jaké bylo předkolo? Rozjetý Kosticyn, rekordní výhra a vypjatý závěr

Dynamo potvrdilo v předkole play-off roli favorita. Východočeši porazili Karlovy Vary 3:1 na zápasy a ve čtvrtfinále si zahrají proti Mladé Boleslavi. Ještě před začátkem série proti Bruslařům se ohlédneme za souboji proti Energetikům, ve kterých bylo k vidění několik kuriózních a zajímavých situací.

Čtyři zápasy trvající sérii proti Karlovým Varům začali pardubičtí hokejisté na domácím kluzišti těsnou výhrou 2:1, o vítězství rozhodly dvě branky v prostřední části. Druhé měření sil nabídlo odlišný průběh hry, hned v první dvacetiminutovce domácí nastříleli pět branek a o vítězi bylo rozhodnuto.

Série se přesunula na západ Čech – do Karlových Varů. Už se zdálo, že i třetí vzájemné střetnutí vyzní lépe pro Východočechy, když ještě tři minuty před koncem základní hrací doby vedli. Karlovarští však nic nevzdali, v závěrů vyrovnali, a následně rozhodli v prodloužení.

Dynamo se z porážky rychle oklepalo a ve čtvrtém utkání nic neponechalo náhodě. Po úvodní periodě, kdy rozhodčí rozdali dvacet trestných minut, se svěřenci trenéra Krále rozstříleli a dovedli utkání do vítězného konce, čímž si zajistili postup do čtvrtfinále.

Rekordní nadílka v play off

Pardubičtí se během série proti Energii zapsali do historie. Gólová kanonáda na domácím ledě vyústila ke konečnému výsledku 11:3 a Pardubice se staly prvním celkem play-off nejvyšší soutěže, jenž nastřílel jedenáct branek v jednom utkání. Rekordní nadílku do sítě Varů režírovala především formace kolem Tomáše Zohorny. Navrátilec z Kontinentální hokejové ligy se podílel na pěti brankách, kanadský útočník Anthony Camara přispěl rovněž pěti kanadskými body, v závěsu za nimi byl pak rychlík Marek Ďaloga, který zaznamenal čtyři asistence.

Zkušený střelec Kosťa

Během vítězné série na sebe upoutal pozornost také běloruský forvard Andrej Kosticyn. V nabité sestavě mladých hráčů si našel své místo ve čtvrté lajně, společně se zkušenými hráči nastupoval v přesilové hře a stal se nejlepším střelcem celé série proti Karlovým Varům. Bývalý hokejista NHL odpověděl kritikům ve velkém stylu, ve čtyřech kláních vsítil tři branky, a v tabulce produktivity se s pěti body umístil na třetí příčce za dvojící Camara – Zohorna.

Kuriózní vyloučení

Závěrečné měření v Karlových Varech přineslo zajímavou situaci na trestné lavici. Vyhrocená bitva nabídla v prvním dějství dvacet trestných minut a několik šarvátek. Nevídaná situace přišla v poslední části hry. Za seknutí mezi nohy vyfasoval kapitán Skuhravý 5 + 10 minut do konce, o několik minut později trestal rozhodčí dvakrát v řadě gólmana Novotného, který se snažil v brankovišti rozhodit clonící útočníky sekáním. Na trestné lavici se tak sešla trojice Energetiků zastupující trestané hráče, což udivilo i samotné rozhodčí.

Dvojité zkoumání na videu

Ve třetím zápase Dynamo nebylo daleko od toho, aby uspělo a odjíždělo ze západu Čech o den dříve. Rozhodující gól Martina Kohouta byl totiž nejprve zkoumán na videu pro úmyslné kopnutí nohou, to sudí po konzultaci s videorozhodčím vyloučili. Následně si pardubická střídačka vyžádala trenérskou výzvu, rozhodčí zkoumali vyrovnávající branku podruhé, ale došli ke stejnému závěru a gól po několika minutách potvrdili.

Milník Skuhravého

Snížení stavu série na 1:2 z pohledu Energie bylo sladkou tečkou pro karlovarského kapitána Václava Skuhravého. Ten v sobotním souboji nastoupil do 1000. zápasu v Tipsport extralize. Svůj debut v nejvyšší české soutěži prožil dvaačtyřicetiletý srdcař v roce 1999, tehdy ještě nebyl na světě pardubický bek Michal Hrádek, Milanu Kloučkovi byl jeden rok a Tomáš Zohorna se proháněl se svými bratry na rybníku v Chotěboři.