19.04.2022
Ondřej Hudec

Hokej v číslech: Obranná hra Dynama měla rezervy

Pardubické Dynamo před sezonou určitě mířilo na mety nejvyšší. Mezi nejlepšími se drželo téměř celou základní část, bohužel ke konci sezony přišel úpadek formy, který Pardubice odsoudil na 5. místo. V play off následně vypadly ve čtvrtfinále s Českými Budějovicemi. Jak vypadala sezona z pohledu statistik? Po ofenzívě Dynama si rozebereme i hru směrem do obrany.

Defenzívu Pardubic v základní části si rozdělíme, stejně jako u útoku, na hru 5 na 5, ve které se odehraje velká většina času v utkání, a na hru v početní nevýhodě, která podobně jako přesilové hry má poměrně důležitou roli.

Zatímco v útoku byly Pardubice jedním z nejlepších týmů základní části, směrem do obrany mělo Dynamo poměrně rezervy, když si soupeři vytvořili šance na 2,3 očekávaných gólů za 60 minut hry 5 na 5. Zároveň Dynamo inkasovalo 2,2 gólů za stejný čas. V obou kategoriích tedy patřily Pardubice do horší poloviny tabulky, když se řadily konkrétně na 10., respektive 9. místo.

V limitování střeleckých pokusů se však Dynamu dařilo nadprůměrně, když soupeři měli v průměru 51 pokusů za 60 minut, což byl pátý nejmenší počet. Oproti jiným týmům ale Pardubice poměrně často nechávaly soupeře střílet z prostoru slotu, odkud měli soupeři 18 pokusů za stejný čas, když horších bylo pouze pět týmů.

Stejně jako u útočné fáze si rozebereme defenzivní hru Pardubic i více dopodrobna. V útoku jsme chválili pardubickou kreativitu, když si Dynamo tvořilo z přihrávek jedny z nejlepších příležitostí. Lehce na extraligovým průměrem pak v této činnosti bylo i defenzivně, kdy soupeři měli šestý nejmenší počet očekávaných gólů po přihrávkách.

Soupeřům povolilo Dynamo pouze 29 přihrávek na střely za 60 minut, a deset z nich do prostoru slotu, když šlo v tomto ohledu zhruba o průměrný výkon. Problémy však Dynamo mělo z eliminací křižných pasů do slotu, kdy sice jde v přepočtu na 60 minut pouze o čtyři takové přihrávky, ty však bývají velice nebezpečné, a často gólové. A v tomto směru byly horší pouze čtyři týmy.

Další situací, ze které padají při hře 5 na 5 góly velice často, jsou rychlé útoky soupeřů. Ani v tomto směru nebyly Pardubice defenzivně kompaktní a soupeřů dovolily více šancí z těchto situací pouze tři týmy, dva z nich jsou navíc Zlín a Kladno. Podobně pak mělo Dynamo problémy i s vlastní rozehrávkou pod tlakem soupeřů, když po úspěšném napadání měli protivníci páté největší šance.

Speciální formace na oslabení pak podobně jako celá defenzivní hra Pardubic, zapadly do extraligového podprůměru. Dynamo totiž v početní nevýhodě povolilo soupeřům šance na 7,4 očekávaných gólů za 60 minut a opět se nacházelo mezi horšími týmy.

Soupeři měl za hodinu hry v početní výhodě proti Dynamu 103 střeleckých pokusů a z toho 45 pokusů z oblasti slotu, když Pardubice patřily v obou případech do nejhorší pětky týmů. Zároveň ale Pardubice inkasovaly pouze 5,5 gólů, což je po Plzni druhý nejlepší výkon. Děkovat za to pak mohou především brankářům, kteří měli v oslabení čtvrtou nejlepší úspěšnost zákroků, a to 88,6 %.

Právě výkony brankářů v celé sezoně, a především Dominika Frodla, byly velice kvalitní a řadily se mezi nejlepší v celé soutěži. Při hře 5 na 5 Dominik Frodl čelil v přepočtu na 60 minut 2,3 očekávaným gólům, inkasoval jich však za stejný čas 1,9. V celkovém součtu pak inkasoval o deset gólů méně, než byla očekávání, což ho řadí na třetí místo.

V součtu všech herních situací měl Dominik Frodl úspěšnost zákroků 91,4 %, když v porovnání s průměrem chytil o 5,9 gólů navíc. Čelil v průměru 2,9 očekávaným gólům za 60 minut a inkasoval 2,4. V porovnání právě s očekáváním pak byl Frodl v základní části nejlepším brankářem, když inkasoval o 18,3 gólů méně a rozdíl mezi ním a druhým nejlepším Ondřejem Kacetlem byl šest gólů. To je stejný rozdíl než mezi druhým a 12. nejlepším výkonem. Dá se tedy konstatovat, že Dominik Frodl byl jedním z nejdůležitějších mužů v sestavě Dynama.