27.12.2023
Redakce

Dynamo skončilo na Memoriálu Jiřího Bartoně páté, turnaj ovládl Hradec

V Pardubicích se na konci roku tradičně konal Memoriál Jiřího Bartoně. Letošního 51. ročníku turnaje se účastnili hráči narození roku 2013 a mladší. Dynamu středeční skupinová fáze sice nevyšla podle představ, když prohrálo ve dvou zápasech ze tří, ale nakonec dokázalo ve čtvrtečních vyřazovacích bojích vytěžit alespoň slušné páté místo. Memoriál nakonec suverénně ovládli hokejisté Hradce Králové, kteří nenašli jediného přemožitele.

V letošním roce si v Memoriálu Jiřího Bartoně zahrálo celkem 8 týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. Ve středu 27. prosince proběhla skupinová fáze a ve čtvrtek 28. prosince se mančafty utkaly ve vyřazovacích bojích.

Středa 27. prosince (skupinová fáze)


SKUPINA A (enteria arena)

HC Dynamo Pardubice - Mountfield HK 3:7

Branky a nahrávky: 1. Divíšek, 5. Divíšek, 33. Koch (Divíšek) – 3. Junek (Mihulka), 3. Kraus (Junek), 10. Kraus (Hron), 19. Hron (Novák), 19. Novák (Hron), 20. Novák (Pouchlý), 23. Novák (TS)

Start zápasu mládežnickému výběru Dynama vyšel, když už v 54. vteřině otevřel skóre po pěkně provedené individuální akci zakončené obehráním brankáře Hradce a střelou do odkryté brány David Divíšek. Radost z vedení však dlouho netrvala, protože brzké vyrovnání zařídil za necelé dvě minuty Jan Junek, který byl klíčovým mužem i v následujícím gólu o 9 sekund později, kdy si pro změnu připsal asistenci. Davidu Divíškovi se ještě podařilo dát na 2:2, ale to bylo naposledy, kdy měly Pardubice body na dosah. Poté se spustila smršť branek Mountfieldu, počínaje trefou Vojtěcha Krause a gólem Filipa Nováka konče. Dynamo ještě ve 33. minutě výsledek zmírnilo, ale nepříjemné porážce 3:7 bohužel nezabránilo.

Piráti Chomutov - HC Olomouc 0:15

Branky a nahrávky: 1. Jarmar (Klos), 4. Vysoudil (Fric), 6. Krajíček (Jarmar), 14. Krajíček, 15. Sedláček (Jarmar, Konrád), 17. Jarmar (Kraváček), 20. Švestka (Konrád, Navrátil), 21. Sedláček (Vysoudil), 27. Konrád (Kraváček, Klos), 32. Vysoudil (Sedláček), 34. Krajíček, 35. Sedláček (Vysoudil), 37. Kraváček, 38. Sedláček (Kraváček), 39. Jarmar (Sedláček, Konrád)

Vánoční gólovou nadílku v podobě 15 gólů nadělila Olomouc chomutovským Pirátům. Bezbrankový stav netrval ani pětatřicet sekund. Jako první rozvlnil síť Sebastian Jarmar, jenž prostřelil brankáře soupeře v zápase ještě dvakrát. Hattrick zaznamenali kromě něj také Viktor Sedláček a Nicolas Krajíček. Úplné sesypání hráčů Chomutova přišlo po čtvrté trefě, kdy už bylo na jejich herním projevu zřejmé, že minimálně v tomto střetnutí na výkon olomouckých stačit nebudou.

HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc 2:4

Branky a nahrávky: 1. Boháč, 23. Šprync (Málek) – 16. Krajíček, 20. Jarmar, 22. Vysoudil (Koupilová), 38. Vysoudil (Kraváček)

Dynamo slavilo už po 32 vteřinách. Petr Boháč od modré čáry nahazoval před bránu, olomoucký brankář ovšem kotouč neviděl a propadl tak až za jeho záda. Pardubice držely stav 1:0 až do 16. minuty, kdy se Moravanům povedlo skórovat na 1:1. Nicolas Krajíček se dostal se spoluhráči do přečíslení tři na dva a mohl přihrávat, ale nakonec se rozhodl pro střelu z ostrého úhlu na bližší tyč, jíž gólmana Jakuba Vyskočila překvapil. Ještě v závěru první poloviny chybovalo Dynamo v rozehrávce, čehož zúročil Sebastian Jarmar precizním zakončením a otočením utkání na 2:1. V čase 21:28 Východočeši faulovali a v následném oslabení už po sedmi sekundách inkasovali. Rychlé snížení nicméně zajistil pardubický Adam Šprync, který vymetl pavouky z horního rohu branky. Dynamu už se ale nepovedlo na tuto trefu navázat a i přes několik velmi dobrých příležitostí nakonec padlo 2:4. Nejlepším hráčem zápasu byl za Pardubice zvolen brankář Vyskočil, který zlikvidoval nespočet nebezpečných střel a blýskl se spoustou pěkných zákroků. Rozjetý olomoucký vlak ale nezastavil.

Piráti Chomutov - Mountfield HK 1:24

Branky a nahrávky: 23. Mitev – 6. Hrachovina (Trenz), 7. Junek (Novák), 9. Hrachovina (Novák, Zillvar), 9. Hron (Junek), 9. Kraus (Junek), 10. Pochobradský (Dostál), 11. Kluban, 13. Kraus, 14. Junek (Kraus), 16. Mikulka, 17. Pouchlý, 19. Hrachovina (Zilvar), 19. Junek (Hron), 19. Junek (Hron, Kraus), 20. Dostál, 22. Hron (Pochobradský), 24. Hrachovina (Mikulka), 25. Junek (Hron), 26. Dostál (Kudyn, Trenz), 29. Kluban (Trenz), 29. Kluban (Dostál), 33. Kluban, 34. Dostál (Kluban), 40. Kraus (Kudyn)

Chomutov bude zkrátka chtít na 51. Bartoňův memoriál hodně rychle zapomenout. Po drtivé prohře 0:15 v souboji s Olomoucí rozsekal Piráty také Hradec Králové. Mountfield sice narozdíl od Moravanů v duelu inkasoval, ale zároveň nastřílel o 9 branek více a nakonec zvítězil obrovským rozdílem 24:1. Fantastickým výkon předvedl například sedmibodový Jan Junek (5+2) nebo pětibodoví Jakub Kluban (4+1), Vojtěch Kraus (3+2) a Filip Dostál (3+2).

Mountfield HK - HC Olomouc 3:0

Branky a nahrávky: 21. Kluban (Zilvar), 22. Trenz, 36. Junek

Na první gól v bitvě Mountfieldu s Olomoucí čekali diváci až do druhé půle. Hned na jejím začátku se ze slotu prosadil střelou pod víko hradecký forvard Jakub Kluban. Za krátkou chvíli se Východočeši trefili podruhé, tentokrát byl šťastlivcem Theodor Trenz, který skóroval po vydařeném individuálním průniku. Na konečných 3:0 ještě upravil 5 minut před koncem Jan Junek a v souboji prvního s druhým tak uspěl Hradec, jenž se tak stal vítězem skupiny A.

HC Dynamo Pardubice - Piráti Chomutov 18:0

Branky a nahrávky: 5. Macků, 6. Boháč, 8. Mynařík (Bílek), 9. Pavliš (Vadenknecht), 10. Divíšek (Koch), 14. Divíšek (Koch), 18. Šprync, 18. Koch, 20. Svatoš, 21. Šprync, 24. Vančura, 26. Šprync, 32. Málek, 32. Koch, 33. Bílek, 34. Koch, 40. Vagenknecht, 40. Divíšek

K rozdrcení Chomutova přispělo v posledním utkání skupinové fáze také Dynamo, které poprvé na turnaji udrželo čisté konto. Skóre v 5. minutě otevřel David Macků a poté se spustila gólová lavina. Hned o 40 sekund později skóroval z pravého kruhu na bližší tyč Petr Boháč, v 8. minutě poslal Pardubice do tříbrankového vedení Jiří Mynařík, v čase 09:37 si David Pavliš vyměnil puk s Michalem Vadenknechtem a ze slotu propálil gólmana a první desetiminutovku uzavřel pátou trefou svého týmu David Divíšek, který se prosadil po úspěšném individuálním průniku a později také dovršil hattrick. Ve zbylých 30 minutách dali Východočeši ještě 13 gólů. Piráti v podstatě v žádné fázi zápasu příliš Dynamo neohrozili a napovídá tomu i konečný výsledek 18:0. Pardubice si sice o medailové umístění nezahraje, avšak má alespoň šanci utkat se o páté nebo o sedmé místo na základě zítřejších ranních utkáních.


SKUPINA B (malá hala)

HC Prizma Riga – Pilsen Wolves 9:5

Branky a nahrávky: 2. Biezbardis, 8. Blumbergs (Biezbardis, Muncis), 11. Biezbardis, 21. Blumbergs (Lagzdinš, Muncis), 27. Lagzdinš (Robežnieks), 29. Biezbardis, 34. Biezbardis (Lagzdinš, Karsaks), 36. Lagzdinš, 39. Lagzdinš – 2. Hykl (Kalčík), 6. Handel, 30. Handel (Holeček, Nováček), 30. Handel (Nováček), 37. Hečko (Beranová, Otýs)

Ostrou porážku nadělil v prvním utkání také lotyšský tým Prizma Riga. První gól sice vstřelili v čase 01:51 plzeňští hokejisté, ale v euforii usnuli na vavřínech a o 8 vteřin později nechali ve vlastním pásmu úplně volného Dominika Biezbardise, který chyby využil a srovnal. Poté znovu převzali iniciativu Vlci, konkrétně Finn Handel, jenž uprchl celé defenzívě a tváří v tvář s gólman se nemýlil. Od té doby si už však Plzeň k vedení nečichla. Riga ještě v průběhu první poloviny zápas otočila a druhá půle již byla v její režii. Hrdinou duelu byl již zmiňovaný Biezbardis, autor čtyř branek a jedné asistence.

HC Verva Litvínov - HC Vítkovice Ridera 4:3 SN

Branky a nahrávky: 8. Škrabal, 33. Škrabal, 36. Trefný, rozh. náj. Škrabal – 9. Rek (Friedman, Hranec), 37. Číp (Kubáček, Gerda), 39. Rek (Hranec)

Dramatickou bitvu v malé hale sehráli mladíci Litvínova a Vítkovic. Verva šla do vedení v 8. minutě, kdy se prosadil Štěpán Škrabal. Ridera však po vydařené kombinaci v útočném pásmu relativně brzy vyrovnala. První polovina s sebou přinesla už pouze několik pološancí, další radost z gólu přišla až v čase 32:13. Ostravany potrestalo klasické sportovní pravidlo nedáš - dostaneš a střelcem byl znovu Škrabal. Ve 36. minutě litvínovští své vedení navýšili a už to vypadalo, že si tři body pohlídají. Vítkovice se však v závěru hecli a dokázali podruhé v duelu srovnat. Samostatné nájezdy nakonec ale přeci jen ovládla Verva.

HC Prizma Riga - HC Verva Litvínov 5:0

Branky a nahrávky: 12. Biezbardis (Alferov), 23. Biezbardis (Blumbergs), 26. Blumbergs (Biezbardis), 27. Lagzdinš, 27. Robežnieks (Lagzdinš)

Lotyšští hokejisté přesvědčili i ve svém druhém duelu, v němž se potkali s Litvínovem. První gól Rigy vstřelil i v tomto případě Dominik Biezbardis. Mladičký útočník v rychlosti nabruslil do levého kruhu, odkud razantně a precizně zakončil a otevřel tak skóre zápasu. V 15. minutě měla Verva velkou šanci na srovnání, když se do samostatného úniku dostal Štěpán Škrabal, brankáře však svými kličkami nerozhodil. Prizma navýšila až v druhé půli, konkrétněji ve 23. minutě, a to znovu díky Biezbardisovi, který znovu propálil gólmana z levého kruhu. Do závěrečné sirény rozvlnili Lotyši síť ještě třikrát a nakonec pohodlně přemohli Litvínov 5:0.

HC Vítkovice Ridera - Pilsen Wolves 4:6

Branky a nahrávky: 7. Gerda, 15. Rek (Hubáček), 21. Číp, 23. Rek – 6. Hečko (Holeček), 9. Hečko (Holeček), 13. Holeček, 34. Holeček, 35. Hečko, 38. Hečko

Čtvrté klání skupiny B se dá popsat slovy: dva proti všem. U všech gólů Vlků totiž byla pouze dvojice Kristián Hečko a Ondřej Holeček. Plzeňské duo chvílemi řádilo podobně jako legendární pittsburský tandem Jaromír Jágr a Mario Lemieux a oba navíc zaznamenali shodně čtyři body, v případě Hečka se jednalo o čtyři branky, u Holečka to byly dvě trefy a dvě asistence. První jmenovaný otevřel skóre v 6. minutě, kdy vyslal puk přesně do horního rohu gólmanské svatyně. Vítkovice sice do minuty srovnali, ale remíza dlouho nevydržela. Plzeň se v 9. minutě znovu ujala vedení a v čase 12:21 navýšila na 3:1. Ridera dokázala senzačně duel otočit ve svůj prospěch, ale dvojice Hečko, Holeček nakonec Vítkovice o vítězství přeci jen připravila. Na 4:4 nejprve dával k pravé tyči druhý zmíněný útočník a finální comeback a zároveň svůj hattrick poté zkompletoval Hečko a to precizní petelicí od modré čáry. Chvíli před konečnou sirénou se ještě ocitl v situaci jeden na jednoho a brankáře Kalouska znovu překonal.

HC Prizma Riga - HC Vítkovice Ridera 7:4

Branky a nahrávky: 5. Biezbardis, 18. Lagzdinš, 23. Lagzdinš, 29. Lagzdinš, 31. Biezbardis, 32. Lagzdinš, 35. Bartuls – 16. Číp, 16. Kolmánek, 29. Kubáček (Číp), 38. Hranec

Atraktivní přestřelku nabídlo střetnutí Rigy s Vítkovicemi. Potřetí v řadě otevřel střelecký účet Prizmy v utkání Dominik Biezbardis, tentokrát lišácky mezi betony brankáře Říhoška. Během 16. minuty pak řádili Ostravané. Alex Číp nejprve bekhendovou střelou z bezprostřední blízkosti dával na 1:1 a po vyhraném buly se dostal ke slovu také Jakub Kolmánek a poprvé v duelu tak zajistil svému týmu vedení. Následně se dvakrát prosadil Gustavs Lagzdinž, nejprve ukázal skvěle provedenou individuální akci a v druhém případě byl na konci nápadité kombinace v přesilové hře Rigy. V čase 28:08 vítkovičtí mladíci naposledy vyrovnali. Od té chvíle už ale dominoval lotyšský celek a mezi 29. a 35. minutou nastřílel čtyři góly po sobě. Vítkovice ještě v závěru zmírnily na rozdíl tří branek, konečné prohře 4:7 ovšem nezabránily.

HC Verva Litvínov - Pilsen Wolves 0:13

Branky a nahrávky: 1. Šmíd (Handel), 4. Handel, 6. Beranová (Hykl, Nováček), 14. Handel, 17. Říha (Handel, Nováček), 17. Holeček, 18. Říha (Handel), 18. Holeček (Beranová, Sedláček), 21. Holeček, 26. Hečko (Handel), 31. Holeček (Handel), 34. Netrh, 37. Sedláček (Netrh)

Litvínovu se závěr turnaje vůbec nepovedl. Už od první minuty prohrával s plzeňskými Vlky 0:1, a po 6 minutách dokonce o tři góly. Plzeň si své vedení s poklidem pohlídala až do konce a Vervu roznesla krutě 13:0. Kromě dua Ondřej Holeček (4+0) a Kristián Hečko (1+0) řádil v tomto duelu především také sedmibodový Finn Handel (2+5).


Čtvrtek 28. prosince (vyřazovací fáze)


Piráti Chomutov - HC Verva Litvínov 0:12

Branky a nahrávky: 8. Kysela, 13. Trefný (Král), 19. Škrabal, 22. Šverma (Ruml), 23. Škrabal, 26. Král, 29. Kysela, 35. Král, 39. Gavečiak (Šverma), 40. Beránek (Trefný), 41. Krtek, 42. Škrabal

Ani proti Litvínovu se Pirátům nepodařilo získat režii nad zápasem, a přestože se na první gól čekalo oproti ostatním utkáním Chomutova na turnaji relativně dlouho, Verva od první chvíle duelu vévodila. V 8. minutě změnil bezbrankový stav Adam Kysela. Litvínovští hokejisté prokázali ve svém útočném pásmu větší důraz, dokázali se v chaosu, který vznikl před brankou rychleji zorientovat a propálit chomutovského brankáře Haníka. V první třetině sice přidala Verva už jen jednu trefu a vypadalo to, že by Piráti možná mohli s výsledkem ještě něco udělat, ale druhá a třetí patnáctiminutovka, v nichž Litvínov skóroval shodně pětkrát, jasně potvrdila opak. Chomutov tak čekal zápas o sedmé místo, Verva si zahrála o pátou příčku.

HC Dynamo Pardubice - HC Vítkovice Ridera 10:5

Branky a nahrávky: 6. Kalousek (Koch), 16. Šprync (Vagenknecht), 21. Šprync (Vančura), 22. Vagenknecht, 24. Koch (Macků), 25. Vagenknecht (Šprync), 34. Šprync (Vagenknecht), 35. Divíšek (Koch), 40. Vagenknecht (Šprync) – 9. Novotný, 20. Kubáček (Novotný), 28. Kubáček (Gerda), 40. Číp (Gerda)

Dynamo vstoupilo do duelu raketově a chtělo diktovat tempo hry. Už ve 3. minutě zazvonila za brankářem Vítkovic Říhoškem tyč a v o tři minuty později se dostaly Pardubice do vedení. Klíčovou roli sehrál v tomto případě autor gólu Přemysl Kalousek, který hned po vystřídání pohotově najel do útočného pásma, převzal odražený puk a vyslal na vítkovickou svatyni nebezpečnou střelu. Kotouč dopadl až za branku, kam si v rychlosti najel Sebastian Koch a přihrál na levý kruh připravenému Kalouskovi, který se bekhendem z bezprostřední blízkosti nemýlil. Vítkovice se však po inkasovaném gólu zvedly, začaly více ohrožovat východočeskou defenzívu a v 9. minutě vyrovnaly. Od té chvíle se hrál hokej nahoru dolů a remízový stav byl prolomen až v 16. minutě, kdy poslal Dynamo do vedení Adam Šprync. Vyrovnaná bitva ale prozatím nekončila. Ridera získala v 17. minutě přesilovou hru, jíž sice nezúročila, ale okamžitě po jejím konci doputoval puk v útočném pásmu až k Tobiáši Kubáčkovi, který využil zastřeného výhledu pardubického gólmana Brůny a přesně do levého rohu branky zakončil. Teprve po této vítkovické trefě začali v zápase znovu dominovat hokejisté Dynama a poprvé se od Ostravanů odtrhli na rozdíl vyšší než jeden gól. Nejprve skóroval v čase 20:43 opět Adam Šprync, na nějž za necelou minutu navázal svým kouskem Michal Vagenknecht a od té doby už by pardubické mladíky nezastavila ani Velká čínská zeď. Pátou a šestou branku přidali ve 24. a 26. minutě Sebastian Koch a podruhé Michal Vagenknecht, a ačkoli se Moravanům povedlo v závěru druhého dějství snížit na 3:6, vítězství Pardubicím z kapes neukradli. Východočeský tým ještě přidal v poslední třetí třetině čtyři trefy, zatímco Ridera pouze dvě, a čekal ho tak souboj o páté místo. Vítkovice se musely spokojit s bitvou o příčku sedmou.

Semifinále: Mountfield HK - Pilsen Wolves 8:2

Branky a nahrávky: 14. Hron (Junek, Kraus), 22. Dostál, 30. Kluban, 36. Pouchlý (Hrachovina), 37. Mikulka (Kraus), 39. Pochobradský, 42. Kraus (Junek), 45. Kraus – 21. Handel, 23. Kalčík

První semifinále bylo v úvodních dvou třetinách velmi vyrovnané. Hradec se dostal po necelé čtvrthodině do vedení, když skóroval ve vlastním oslabení. Autorem branky byl Tomáš Hron, který zachoval tváří v tvář s gólmanem klidnou hlavu, jako zkušený matador jej objel a zakončil na bližší tyč. Plzeňskému Finnu Handelovi se podařilo na začátku druhého dějství střelou nad betony stav srovnat. Hradecký Filip Dostál vrátil svému týmu vedení hned o minutu později, ale hráč Vlků Adam Kalčík dal v čase 22:46 na 2:2. Teprve poté se z Východočechů stalo to nezastavitelné pendolino, na nějž byli diváci zvyklí ve skupinové fázi, a nasázeli Plzni dalších šest branek, přičemž pět z nich padlo až v závěrečné třetině. Mountfield se tak nakonec s relativní lehkostí probojoval do finále, Vlky čekal boj o bronz.

Semifinále: HC Olomouc - HC Prizma Riga 3:2

Branky a nahrávky: 6. Ondrušek, 20. Jarmar, rozh. náj. Vysoudil – 7. Municis (Biezbardis), 45. Muncis

Olomoučtí vstupovali do duelu s Rigou s jednou prohra, Lotyši naopak ovládli skupinu B suverénně bez porážky. Skóre však jako první otevřeli Moravané. Bezbrankový stav zlomil na konci 6. minuty Tobiáš Ondrušek, který razantně vypálil od modré a propálil vše, co mu stálo v cestě. Riga ovšem velmi rychle, přesněji za 16 vteřin, srovnala a na další trefu se i přes velké množství obrovských šancí na obou stranách čekalo až do 20. minuty. Lotyšský tým se zazdil stoprocentní gólovou příležitost a Olomouc toto zaváhání rázem potrestala trefou Sebastiana Jarmara. Na koni byli Kohouti až do poslední vteřiny zápasu, ale právě v čase 44:59 zvládla Prizma skórovat a poslat tak klání do samostatných nájezdů. Výhru si však moravský celek sebrat nenechal a probojoval se díky rozhodujícímu nájezdu Tomáše Vysoudila do finále. Riga si zahrála o třetí místo.

Utkání o 5. místo: HC Dynamo Pardubice - HC Verva Litvínov 6:2

Branky a nahrávky: 5. Macků, 6. Koch, 14. Šprync (Vagenknecht) – 5. Vacula, 23. Vacula (Škrabal), 37. Divíšek (Koch), 44. Málek (Vagenknecht), 44. Koch

Bitva o pátou příčku začala ve velkém tempu, hned ve 14. a 49. vteřině se vylučovalo, v prvním případě na straně Dynama, v druhém na straně Vervy. První gól vypjatého střetnutí vsítil Litvínov, a to v 5. minutě, kdy si pardubický brankář Brůna holí nešťastně srazil střelu Maxe Vaculíka za svá záda. Pardubičtí mladíci ale ukázali prvotřídní mentalitu a během necelé minuty a půl zápas otočili. V čase 13:08 se dostali Východočeši do dvoubrankového vedení, když Adam Šprync z modré čáry skvěle prostřelil litvínovskou barikádu. Ve 23. minutě Verva opět trochu se štěstím snížila. Brůna držel puk po střele Škrabala, ale Vaculíkovi se znovu podařilo pardubického gólmana nachytat, kotouč mu vypíchnout a dostat ho za čáru. Litvínov sice poslal ve 35. minutě puk do sítě znovu, ale gól nebyl uznán kvůli hře vysokou holí. Poté začali hosté více riskovat, což Dynamo potrestalo a v čase 36:31 dalo na 4:2. Sebastian Koch rozjel protiútok, skvěle přihrál Davidu Divíškovi a ten v situaci jeden na jednoho chladnokrevně pod víko zakončoval. Od tohoto momentu už se nedařilo hokejistům Vervy dostat do zápasu a Pardubice jednoznačně dominovaly. V posledních dvou minutách duelu přidaly ještě pátou a šestou branku a zajistily si tak v 51. ročníku Memoriálu Jiřího Bartoně páté místo.

Utkání o 7. místo: Piráti Chomutov - HC Vítkovice Ridera 0:18

Branky a nahrávky: 5. Friedman (Gerda), 12. Rek (Kubáček), 13. Wágner (Novotný), 13. Číp (Rek, Friedman), 14. Gerda (Kubáček), 19. Kubáček (Novotný), 21. Rek (Kubáček), 23. Číp (Kubáček), 24. Wágner (Číp), 25. Novotný, 27. Kubáček (Pachl), 27. Friedman (Rek, Číp), 30. Novotný (Wágner), 32. Pachl (Kubáček), 34. Novotný, 41. Pachl, 45. Jedlička, 45. Kubáček

V utkání o 7. místo byly samozřejmě jasným favoritem Vítkovice vzhledem k tomu, že Chomutovu se nepodařilo na turnaji ani jednou zvítězit a Ostravané se této role chopili na jedničku s hvězdičkou. Hned v 5. minutě se dostali po gólu Jakuba Friedmana do vedení a jen v první třetině přidala Ridera další čtyři kousky. Nejproduktivnější bylo dějství druhé, kdy se moravský tým trefil osmkrát. V závěrečné patnáctiminutovce nastříleli Vítkovice znovu pět branek a s přehledem tak získali na turnaji sedmé místo. Piráti dle předpokladů skončili poslední.

Pilsen Wolves - HC Prizma Riga (utkání o 3. místo, malá hala) 8:7

Branky a nahrávky: 7. Holeček, 12. Kalčík, 22. Kalčík (Holeček), 25. Handel (Hykl), 32. Netrh (Handel), 36. Šmíd (Kalčík), 41. Holeček (Říha), 42. Netrh – 17. Biezbardis (Muncis), 20. Lagzdinš (Robežnieks), 25. Biezbardis, 30. Blumbergs (Lagzdinš), 35. Lagzdinš (Gazukins), 44. Lagzdinš (Juša), 45. Biezbardis (Robežnieks, Lagzdinš)

Atraktivní přestřelku a kočkovanou nabídl vyhrocený duel o bronzovou medaili, kde se Plzeň dostala celkem pětkrát do vedení a čtyřikrát o něj přišla. Nejdříve se Vlci trefili v 7. a 12. minutě, kdy se v první řadě blýskl skvělým individuálním průnikem jeden z nejproduktivnějších útočníků celého turnaje Ondřej Holeček a následně skóroval svým pokusem o nahození také Adam Kalčík. Riga ale vstoupila do druhé třetiny skvěle a během pěti minut dala na 2:2. Kalčík a Holeček se postarali o plzeňský gól na 3:2, ale za 24 sekund bylo díky Dominiku Biezbardisovi znovu srovnáno. Finn Handel poslal v čase 24:36 Vlky znovu do vedení, ale v závěru druhého dějství Prizma využila velké nekoncentrovanosti Západočechů v defenzívě a změnila stav na 4:4. Na začátku třetí třetiny vedla Plzeň už počtvrté v duelu a znovu se nechala o vedení připravit. Úplně poslední vyrovnání Lotyšů v zápase zajistil Gustavs Lagzdinš, který si na své střele vybil veškerou svou zlobu a nechytatelně zavěsil pod horní tyč. Poté přišly tři rychlé góly plzeňských hokejistů, Prizma dokázala v poslední minutě a půl snížit na 7:8, ale na další vyrovnání už jí chyběl čas. Vlci si tak po zaznění závěrečné sirény hlasitě oddechli a mohli začít oslavovat ubojované třetí místo na 51. ročníku Memoriálu Jiřího Bartoně.

Mountfield HK - HC Olomouc (finále, enteria arena) 9:2

Branky a nahrávky: 4. Kluban, 8. Junek (Pochobradský), 17. Hrachovina, 22. Kraus (Junek), 23. Hron, 23. Hrachovina (Kluban), 35. Junek (Trenz), 38. Dostál (Pochobradský), 40. Hron (Pochobradský) – 9. Vysoudil, 30. Krajíček (Švestka)

Mountfield už ve skupině dokázal Olomouc jednou porazit a úkol zněl jasně: poklidnou výhru 3:0 zopakovat. Už ve 4. minutě se Východočeši chopili vedení díky skvělé poziční hře a výběru prostoru Jakuba Klubana, který si pohotově najel pro puk do slotu a vyslal střelu přesně mezi betony nejlepšího brankáře turnaje Dominika Absolona. V čase 07:59 zvýšili královehradečtí hokejisté na 2:0, ale Kohouti rázem vývoj znovu zdramatizovali tvrdou trefou Tomáše Vysoudila na 1:2. Dlouho byl finálový duel velmi vyrovnaný a na obou stranách mohla padnout branka každou chvílí. Chleba se lámal až v 17. minutě, kdy relativně dlouhé čekání na gól přerušil hradecký Matyáš Hrachovina, který na dvakrát dostal puk do sítě. Poté už si Mountfield své vedení s naprostým poklidem pohlídal a Moravany příliš k ničemu nepustil. Finále nakonec skončilo krutým a drtivým vítězstvím východočeského celku 9:2. Hradec se tak stal šampionem 51. ročníku Memoriálu Jiřího Bartoně.


Konečné umístění

1. místo: Mountfield HK
2. místo: HC Olomouc
3. místo: Pilsen Wolves
4. místo: HC Prizma Riga
5. místo: HC Dynamo Pardubice
6. místo: HC Verva Litvínov
7. místo: HC Vítkovice Ridera
8. místo: Piráti Chomutov

Individuální ocenění

Nejlepší brankář: Dominik Absolon (HC Olomouc)
Nejlepší obránce: Daniel Pavliš (HC Dynamo Pardubice)
Nejlepší útočník: Tomáš Hron (Mountfield HK)