30.12.2021
Redakce

Celý turnaj jsme podávali týmový výkon, říká trenér ročníku 2011 Čihák

Naděje Dynama v úterý ovládly prestižní Bartoňův memoriál, ve kterém si došly pro vítězství suverénním způsobem. Z pěti zápasů čtyři vyhrály a v pátém prohrály po nájezdech. S výkonem svých svěřenců byl spokojený trenér Richard Čihák, který hodnotí nejen celý turnaj.

Čtyři vítězství, jedna prohra po nájezdech. Zní to jako velmi jednoznačná jízda.
Nemyslím si, že by to byla jednoznačná jízda. Všichni soupeři byli kvalitní. První zápas s Hradcem jsme se rozjížděli velice pomalu, ale kluci ve druhé dvacetiminutovce zabrali a srovnali stav z 1:3 na 3:3. Nájezdy už jsou potom loterie, Hradec byl šťastnější. V dalších zápasech to byly jednoznačné výsledky, ale Poruba ani Zlín klukům nedali nic zadarmo. Předvedli jsme týmový výkon.

V čem byla největší síla týmu?
Největší síla mančaftu vznikla už díky soustředění v Českých Budějovicích, které jsme měli zajištěné díky vedení Dynama a také šéftrenérovi Petru Hemskému. Tam se tvořil kádr a tehdy jsme klukům řekli poprvé o Bartoňově memoriálu, který je v Pardubicích top. Tam jsme si dali za cíl vyhrát tento turnaj a začali jsme na tom tvrdě pracovat. Síla byla v dovednostech i bojovnosti, v posledních deseti minutách jsme soupeře vždy přebruslili i přetlačili fyzicky.

Nejlepším obráncem turnaje byl zvolen Adam Pavliš. Jak hodnotíš jeho výkon?
Adam byl posilou z Poličky, se kterou dlouhodobě v rámci krajské úrovně spolupracujeme. Na svůj věk je velice vyspělý hráč, má přehled o hře, dokáže hru zrychlit, podržet kotouč, přesně nahrát, a hlavně i zaútočit. Přirovnávám ho k Marku Židlickému. Za mě perfektní výkon, nebylo mu co vytknout.

Existuje něco, v čem jsi viděl nějaké rezervy?
I když kluci vyhráli, já nejsem nikdy naprosto spokojený s výkonem, což vědí. Za mě je to aktivní napadání, kde jsme se drželi zpátky. Kluci si chtěli dát gól, u rozhodnutých stavů, chápu to, ale my chceme jít stylem aktivního napadání pořád, nepustit soupeře z pásma. V některých fázích se nám to dařilo, v některých bohužel ne. Je to taková drobnost. U obránců ještě rychlejší rozehrávka a pohyb.

Bylo soustředění v Budějovicích reakcí na ten loňský rok, kdy se nemohlo pořádně trénovat? Chtěli jste mít kluky zase pohromadě?
Já si myslím, že ne. V Dynamu jsme trénovali dost. Klub nám zařídil super podmínky, tréninky na závodišti, které byly super. Důvod byl ten, že jsme se domlouvali s Petrem Hemským, co bychom mohli změnit, jak dát další impuls rodičům. Tohle byla dobrá cesta, že jsme schopni zajistit pro kluky kvalitní soustředění. V Bartoňově memoriálu to mělo vyústění. Kluci byli týden jenom spolu bez jakýchkoliv vnějších vlivů i rodičů. Mobilní telefon měli hodinu denně, což byla pro některé ze začátku tvrdá rána. Ale musím říct, že kluci se semknuli, vytvořila se dobrá parta a myslím, že tohle je cesta dál i pro další kategorie. Když tohle zavedeme, půjdeme jen dopředu.

Jak soustředění probíhalo?
Soustředění bylo poslední týden v srpnu. Měli jsme možnost trénovat v Českých Budějovicích - dvakrát denně na ledě, dva suché tréninky. Měli jsme zařízenou stravu, která byla námi kontrolována, takže kluci byli v profesionálním týdnu.

A co oslavy?
Oslavy na ledě byly mohutné, pro kluky to byl zážitek. Hlavně ten poslední zápas byl pro hodně kluků velice nervózní a bylo to na nich vidět. Sám jsem Bartoňův memoriál hrál před dvaceti lety a vím jaké to je. Bylo pak super vidět, jak kluci odpočítávají a pak jedou obejmout brankáře. Radost měli určitě i rodiče. V kabině to proběhlo, tak jak to proběhlo a v kabině to taky zůstane (směje se).

Jak jsi kluky uklidňoval při té nervozitě na střídačce?
Kluci byli nervózní jen ze začátku, pak to z nich opadlo a už hráli svoji hru. Člověk se je snaží podpořit, vysvětlovat situace. Celý tým táhnul celý turnaj za jeden provaz a bylo to vyvrcholení té čtyřměsíční práce. Chtěl bych také poděkovat vedení. Pan Heřman mi ráno volal, ptal se na stav hráčů, jak hrajeme. Potěšilo nás také to, že nejvyšší vedení se přišlo podívat na závěrečný zápas, ať už Dušan Salfický, pan Heřman nebo Petr Hemský jako můj přímý nadřízený. Klukům jsme to před zápasem vyřídili vzkazy, že jim přejí hodně štěstí do zápasu a vzkazuje, ať vyhrajeme. Za to jsme strašně rádi, je vidět že mládež našemu vedení není lhostejná. Dokonce nám přišli po zápase pogratulovat do kabiny. Chtěl bych také poděkovat rodičům, za to co dělají pro děti během celé sezony, a také Patrikovi Moučkovi, který dělá asistenta a Pavlu Mášovi, který zařídil vše okolo.