07.08.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Pardubická premiéra se Radovanu Somíkovi povedla. Vstřelil gól

Parádní vstup do nového angažmá zaznamenal ve včerejším pohárovém utkání proti Spartě Praha pardubický útočník Radovan Somík. Třicetiletý forvard, který do Pardubic přišel z ruského Čerepovce, hned ve svém prvním zápase v novém působišti dokázal přesně zamířit mezi tři tyče. Ve 37. minutě utkání druhého kola Tipsport Hockey Cupu dostal od Martina Richtera před poloprázdnou brankou luxusní přihrávku, kterou svižně usměrnil mezi tři tyče. „Jsem moc spokojený, důležité je, že jsme vyhráli,“ prohlásil slovenský útočník po skončení napínavého utkání, ve kterém Pardubice porazily úřadujícího mistra 3:2.

Radovan Somík po parádní kombinaci zvyšoval na 3:0, nakonec se ale jednalo o vítězný gól. Poměrně jasně vyvíjející se zápas dokázala Sparta dvěma brankami zdramatizovat. I tak si ale téměř 1500 diváků na chrudimském stadionu s chutí zatleskalo po závěrečném hvizdu.

Stejně jako úvodní duel Tipsport Hockey Cupu se i včera hrálo ve velmi svižném tempu, které se mohlo směle měřit s některými zápasy O2 extraligy. „Bylo to až nad očekávání. Hlavně v první třetině se neustále jezdilo nahoru a dolů. Pak se začalo trošku více taktizovat. Podle mého názoru to bylo kvalitní utkání,“ ohlédl se za vítězným zápasem důrazný útočník.

A je tam! Radovan Somík právě vstřelil svou úvodní branku v dresu HC Moeller Pardubice.

Letní hokejová soutěž zatím plní očekávání. Oproti „obyčejným“ přátelským zápasům je zde opravdu o co hrát. „Je to dobrá věc, taková příprava je opravdu kvalitní. Kdyby se hrála jen přátelská utkání, tak to nebude asi takové. Pohárové zápasy mají úroveň, hraje se o něco,“ pozitivně hodnotil přínos znovuobnovené letní soutěže.

Podle Radovana Somíka není mínusem, že letní pohár hrají jen extraligové celky a Vsetín s Chomutovem… „V každé zemi to tak probíhá, že osmdesát procent přípravy hrajete proti ligovým mužstvům. Ale brzy jedeme do Švýcarska, kde budeme hrát se zahraničními kluby. To bude pro nás oživení. Je dobré si nyní oťukat soupeře,“ podotkl pracovitý křídelní útočník.

Gólová kombinace na 3:0 vyšla skvěle

Hráči HC Moeller Pardubice mají ještě jeden důležitý důvod, proč hrát srpnové zápasy naplno: v kádru Východočechů je velká konkurence a každý se chce udržet v budovaném mužstvu pro novou sezonu.

„Konkurence je pozitivní věc. Každý musí opravdu makat naplno. Je to pro dobro věci,“ zamyslel se Radovan Somík. Ten ve včerejší premiéře rozhodně nezklamal. Několikrát poměrně nebezpečně zavítal do obrany soupeře.

A rovněž gólově udeřil. Byl na konci pohledné kombinace, kdy od mantinelu naservíroval Tomáš Blažek gólovou přihrávku na volného Martina Richtera. Ten ale, jak se dalo očekávat, nenasměroval touš na branku, nýbrž na ještě lépe postaveného Radovana Somíka. Ten z voleje mrskl puk pod víko – 3:0.

„Takové kombinace nemáme ještě nacvičené, příprava na sezonu je v jiné fázi. Vyšlo to ale skvěle. Viděl jsem, že v posledním momentě si Martin Richter všiml, že tam stojím a dal mi to. Byla to krásná nahrávka do prázdné branky,“ popsal tento zaznamenání hodný moment. „Ani jsem na Martina nekřičel, viděl jsem, že mě zaregistroval.“

Mezi prvními gratulanty byli spoluhráči z pětky. Však se taky rychlou souhrou o vstřelenou branku zasloužili.

Radovan Somík dříve absentoval kvůli zdravotním obtížím. Ty by měly být již pryč. „V tréninku jedu dva týdny naplno. Stejně jsem odehrál i utkání se Spartou, tak snad už to bude v pořádku,“ pronesl s vírou.

„Nervózní jsem byl asi jako před každým prvním zápasem. Trénink je pochopitelně něco jiného než zápas. Jsem rád, že premiéru v pardubickém dresu mám za sebou a snad se do toho postupně dostanu,“ uzavřel Radovan Somík.