27.06.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Suchá příprava míří do svého finiše. Zakončí ji fyzické testy

Tento a příští týden pořádné dřiny. Pak konec a odjezd na zasloužený odpočinek před další etapou. Takový je v kostce program příštích dní hokejistů HC Moeller Pardubice. Do závěrečné fáze vstoupila jejich příprava na novou sezonu. Pardubičtí po návratu ze soustředění v Luhačovicích měli období zpestřené hlavně fotbalovými turnaji, ale nyní opět vše pokračuje naplno s obří zátěží. „Teď nás čeká závěr přípravy, poté odjedeme na dvoutýdenní dovolenou,“ informuje trenér HC Moeller Pardubice Miloš Říha.

Vrcholem každoročního „suchého“ snažení bývají lékařské testy. Na hokejisty pardubického Moelleru čekají i letos. „Na nich si ověřujeme, jak jsou hráči připraveni kondičně, co potřebují dotáhnout,“ pokračuje pardubický trenér.

„Tento test se skládá z půlminutové jízdy na rotopedu s maximálním závažím. Hráči je odebrána krev a lékaři z Prahy nám vyhodnotí všechny údaje a pošlou nám celý popis hokejisty, jak je trénován a připraven. Zjistíme jeho kapacitu, kolik má laktátu a další jeho údaje,“ popisuje způsob testování Miloš Říha.

Data o každém hokejistovi poté vyhodnotí odborní specialisté. „Samozřejmě nám doporučí, jak by se hráč ještě mohl zlepšit. Zjistíme tak, jak je na tom vytrvalostně, rychlostně a co bychom měli dotáhnout do konce,“ konstatuje. „Nezískáme úplný profil hráče, ale náhled kondice a trénovanosti rozhodně ano.“

Minulý týden sehráli pardubičtí hokejisté několik fotbalových zápasů. Nyní opět nabírají síly na novou sezonu.

Po fyzických testech odjedou hokejisté HC Moeller Pardubice na dovolené. „Po sezoně, kdy kluci odjeli, jsme nachystali přípravu na další sezonu. I já osobně odjedu na dovolenou, abych asi trošku odpočinul před novou sezonou,“ říká Miloš Říha. Bude to k moři? „To ještě uvidím,“ usmívá se.

Po tomto dvoutýdenním odpočinku čeká na hokejisty HC Moeller Pardubice další program – tentokrát už na ledě. „Letos pojedeme na dva týdny na soustředění do Přerova. Jen na sobotu a neděli přijedeme domů na krátký oddych,“ přibližuje další program kouč HC Moeller.

V Přerově sehrají Východočeši i dva přípravné zápasy. Nejprve 1. srpna s místním druholigovým mužstvem, o den později s prvoligisty z Prostějova. „Na to nám poté navazují první zápasy Českého hokejového poháru. Ten poté běží dál, rovněž máme v plánu přípravné zápasy ve Švýcarsku. Po návratu buď dohrajeme pohár, nebo se budeme snažit připravit v domácím prostředí,“ uzavírá Miloš Říha.