19.06.2007
Jan Hrabal, foto Vladimír Škorpík a Jan Jedlička

Pardubice si oddechly, do NHL totiž mohlo odejít až pět hokejistů

Petr Sýkora, Ján Lašák, Tomáš Rolinek, Petr Čáslava a Aleš Píša. O tyto borce mohla být pardubická soupiska na novou sezonu chudší. O tuto pětici hokejistů měly totiž zájem kluby z NHL. HC Moeller ale všechny udržel. „Všichni pardubičtí fanoušci i my na klubu jsme si o půlnoci na 16. června zhluboka oddechli. Největší zájem byl o Petra Sýkoru, ale i ten zůstává v Pardubicích. Jeho rozhodnutí, stejně jako u ostatních hráčů, si velice ceníme,“ říká generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý. Jediným odchodem z této pětice je tedy hostování Petra Čáslavy v Severstalu Čerepovec.

Musely to být pořádné nervy. Až do půlnoci na 16. června mohl do NHL odejít kterýkoliv hokejista. „Vycházeli jsme pouze z oficiálních informací z NHL a registrace hráčů u jednotlivých klubů, který jsme věděli týden dopředu. Měl jsem z toho trošku hrůzu, když jsem viděl, co třeba probíhá na Spartě, kterou postihla stejná situace jako u nás po zisku titulu v roce 2005. Tehdy nám NHL rozebrala naše dva nejlepší hráče,“ pokračuje pardubický manažer.

Podle něj má ale Sparta Praha trochu výhodnější pozici oproti té pardubické před dvěma lety. „Je totiž schopna přivézt hráče podobného kalibru, který zatím nemá v NHL smlouvu – tím je útočník Petr Nedvěd. My jsme tenkrát tuto šanci neměli, protože tou dobou žádní hráči na trhu nebyli,“ konstatuje generální manažer HC Moeller Pardubice.

Nyní už je jasno: z Pardubic nikdo do NHL neodejde. „NHL byla pro hráče velkým lákadlem, ale také se prokázalo, že v zámoří šetří a platí jen vyzkoušené hráče. Nabídky klubů nebyly adekvátní tomu, co kluci požadovali. Plně to vyjadřuje současný vztah mezi Amerikou a Evropou, kde jiní hráči dostávají daleko horší podmínky, než Američané a Kanaďané,“ hledá Zbyněk Kusý důvody, proč nakonec Pardubické nepoznamená odchod do zámoří. Dalším je fakt, že se HC Moeller dokázal s těmito borci dohodnout, že pro ně bude výhodnější pokračovat na východě Čech.

Nakonec žádný z těchto borců, kteří vybojovali pro Pardubice stříbrné medaile, neodejde do NHL.

Pardubický manažer podle svých slov rovněž předpokládal, že některý ze zámořských klubů nabídne tak výhodný kontrakt Tomáši Rolinkovi, že odejde. „On totiž podával celoročně včetně mistrovství světa velmi kvalitní výkony,“ poznamenává. „Naštěstí se nic nestalo a nikdo do NHL neodchází.“

I když situace u Tomáše Rolinka není zcela jasná… „Tomáš má stále možnost odejít do Ruska, před sezonou podepsal novou čtyřletou smlouvu, ve které má klauzuli, že může jednu nebo dvě sezony působit v ruské lize. Samozřejmě z finančních důvodů,“ tvrdí Zbyněk Kusý.

„Věřím, že se nějak domluvíme a zůstane tu i na příští sezonu,“ přeje si generální manažer HC Moeller Pardubice. Podle něj by mělo být jasno ohledně dalšího působení hráče s číslem 60 do konce června.

Nadcházející sezona bude velice důležitá

Pardubický klub samozřejmě nezůstával chladným v jednání o případných náhradách za hráče, kteří mohli odejít. „Intenzivně jsme se zajímali o Jaroslava Balaštíka. Ale u něj si cením rozhodnutí zůstat ve Zlíně. Je to zkrátka patriot,“ říká Zbyněk Kusý.

„Dále jsme velmi intenzivně usilovali o obránce Richarda Stehlíka a útočníka Miloslava Hořavu, který odešel do ruské ligy. Byť máme možnosti nabídnout hráčům dobré podmínky, tak na Rusko zkrátka nemáme,“ doplňuje jedním dechem.

HC Moeller Pardubice chce v nové sezoně dát příležitosti i mladším ročníkům. „V přípravě je hodně takových hráčů, my chceme použít kluky z mládežnických zámořských soutěží v přípravných utkáních a A mužstvu. Zda se ale naplno uchytí, záleží na jejich výkonnosti. Jen věk okolo 20 let není nominační kritérium do A mužstva. Tím je jednoznačně výkonnost. Pokud starší hráč bude jednoznačně lepší, tak dostane přednost. Máme dohodu s Hradcem Králové, že tam budeme dávat hráče na rozehrání. Teď závisí, jak se o své místo poperou,“ tvrdí Zbyněk Kusý.

Pardubice se budou snažit s neoslabeným kádrem o odchody do NHL vybojovat účastnické místo v Evropské lize.

Sezona 2007/2008 bude velice důležitá – startuje totiž projekt Evropské ligy, ve které by mělo v obdobě fotbalové Ligy mistrů změřit síly 24 elitních mužstev starého kontinentu. Česká republika má vzhledem ke svému umístění na žebříčku IIHF možnost nominovat dvě mužstva. Podle úvodních návrhů by jím měl být vítěz play off a základní části.

„Nový ročník bude pro nás nesmírně důležitý, budeme hrát v dostavěné hale a chceme získat jednu z pozic, které budou kvalifikačním kritériem pro tuto soutěž. Je nutné si toto uvědomit. Taková soutěž by ale pardubickému hokeji a našemu městu rozhodně slušela,“ dodává Zbyněk Kusý.