27.09.2017
Jan Hrabal

Ročník 2010 vyhrál turnaj v České Lípě. Trenéři děkují rodičům za spolupráci

ČESKÁ LÍPA — Na krásný výsledek dosáhli o minulém víkendu hokejisté Dynama ročníku 2010. Parta trenérů Radka Velinského a Martina Šejby vyhrála všech osm utkání na turnaji v České Lípě a radovala se z celkového prvenství. Mladíci Dynama ovládli základní skupinu bez ztráty bodu, další tři výhry přidali v play off.

„Ročník je 2010 je druhý herní, čili kluci začali s minihokejem v minulé sezoně. Ten budou hrát ještě sezonu a půl, aby v prosinci roku 2019 přešli na velký hokej. Turnaj v České Lípě byl naším druhým vystoupením v letošní sezoně a zhodnotil naši loňskou práci. V ročníku 2010 máme devětadvacet hráčů, z nichž jsou dva brankáři. Pro tento turnaj jsme vybrali výběr nejlepších hráčů a to se projevilo i na konečném výsledku. Ročník 2010 patří početně mezi silnější ročníky,“ řekl hlavní trenér základny Dynama Martin Šejba.

Ročník 2010 na turnaji v České Lípě

Výsledky v základní skupině

  • HC Dynamo Pardubice – HC Slavoj Zbraslav 12:5
  • HC Dynamo Pardubice – HC Junior Mělník 15:2
  • HC Dynamo Pardubice – HC Slovan Louny 20:1
  • HC Dynamo Pardubice – HC Česká Lípa 10:2
  • HC Dynamo Pardubice – HC Poděbrady 11:4

Výsledky v play off

  • HC Dynamo Pardubice – HC Nymburský Lev 10:1
  • HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec 8:3
  • HC Dynamo Pardubice – HC Hvězda Praha 10:7

Konečné pořadí turnaje

  • 1. HC Dynamo Pardubice
  • 2. HC Hvězda Praha
  • 3. Bílí Tygři Liberec
  • 4. HC Slavia Praha
  • 5. HC Slovan Louny
  • 6. HC Slavoj Zbraslav
  • 7. HC Nymburský Lev
  • 8. HC Česká Lípa
  • 9. HC Slovan Ústí nad Labem
  • 10. HC Poděbrady
  • 11. HC Junior Mělník
  • 12. HC Děčín

„Máme velikou radost z celkového vítězství na turnaji hlavně kvůli dětem. Pro kolektiv je taková výhra důležitá. Dohromady jsme v konkurenci dalších jedenácti mužstev odehráli osm utkání a ve všech jsme vyhráli, jak v základní části, tak i v play off,“ navázal hlavní trenér ročníku 2010 Radek Velinský.

Turnaj v České Lípě byl podle nich skvěle organizovaný, výrazná je i pomoc rodičů malých dětí. „Pomáhají nám skvěle. Starají se o kluky, celkový jejich přístup k nim i k trenérům je parádní, skvěle se nám spolupracuje. Cítíme, že jsme všichni jedna parta, děckám nasmažili řízky, upekli bábovky, starali se o ně po celý turnaj. Když se ale šlo na zápas, tak bez řečí odešli z kabiny, abychom děckám předali rady na samotné utkání, takové součinnosti si vážíme,“ poznamenal Martin Šejba.

„Všichni se snažili podporovat celý tým, ne pouze jednotlivce. Lední hokej je kolektivní sport a je hezké cítit u této kategorie, že to tak i rodiče vnímají. I díky jejich podpoře kluci vyhráli celý turnaj. Je důležité už odmala v nich budovat touhu vyhrávat, pak je i vše více baví,“ pokračoval.

Oba trenéři se shodují, že podpora maminek a tatínků byla pro celkové turnajové vítězství velmi důležitá. „Pro děcka je prospěšné, když cítí podporu od svých nejbližších, tedy rodičů. Je super, že právě u tohoto ročníku rodiče nekřičí pouze na své dítě, ale skandují ‚Dynamo, Dynamo‘ a zaradují se ze vstřelené branky spoluhráče stejně jako když se prosadí jejich dítě. Našim klukům a budování party to ohromně pomáhá,“ řekl Martin Šejba.

„Parta mezi rodiči je parádní, vzájemně se podporují a vnímají lední hokej jako kolektivní sport. Neexistuje něco jako závist, že Pepíček dal dva góly ale můj Honzík pouze jeden. Všichni táhneme za jeden provaz!“ nechal se slyšet Radek Velinský.

„Výhry na turnaji si vážíme, je pro nás cenný do další práce. Každý takový potřebujeme ve všech kategoriích. Je důležité vychovávat z hráčů vítězné typy a takové triumfy tomu jen napomáhají,“ doplnil.

Ročník 2010 má tréninky v pondělí, ve středu a ve čtvrtek na ledě. „Modelově máme každý týden stejný od začátku školního roku ve stejný čas, aby si rodiče mohli přizpůsobit i další program. První trénink po turnaji jsme měli v pondělí a hned bylo na nich vidět, že mají radost, že zvítězili. Slíbili jsme jim, že když budou dobře trénovat, tak si na konci zahrají hokej, což jsme splnili. To se pak hned lépe pracuje!“ spokojeně konstatoval hlavní trenér základny.

„V takto raném věku se snažíme v děckách rozvíjet hlavně bruslení a chceme v nich probouzet takovou zažranost do hry a chuť vítězit. U některých kluků nám chybí nejen chuť si zahrát, ale jít do utkání s tím, že ho chce vyhrát. Mít vidinu výhry je těžké pěstovat a snažíme se o to již v takto útlém věku. Pokud to mají kluci v sobě, hned má trenér jednodušší práci. Jsem rád, že právě toto se v ročníku 2010 daří. Vidět to bylo už na zmíněném turnaji v České Lípě, jak kluci vyhrávali a postupovali do play off a až do finále, tak touha pozvednout zlatavý pohár byla u nich čím dál víc silnější. Kluci se pak i sami vrací, jen sklopí hlavu a makají bránit, protože ví, že to pomůže celé partě. Tak to má vypadat u všech kategorií!“ pokračoval.

Vztah trenér – hráč je ve věku prvního stupně základních škol spíše kamarádský. „Do takto mladé kategorie patří přátelský přístup. Snažíme se, aby je tréninky bavily, aby děcka měla z ledního hokeje radost, to je nejdůležitější. Snažíme v rámci mezí s nimi ‚blbnout‘, aby si užila i legraci,“ uvedl Radek Velinský.

Spoustu srandy si užijí děti i na kurzu bruslení, který Dynamo pořádá každé pondělí a středu od 18.00 do 19.00 hodin. „Nábor do Dynama stále pokračuje. Dohnat jeden rok ztráty se v případě sportovně nadaných dětí dá. Děcka musí mít vlohy ke sportu, přirozeně vědět jak chytnout hokejku, pak není problém dohnat své zatím zkušenější kolegy,“ řekl Martin Šejba.

Patronem ročníku 2010 je zkušený obránce Petr Čáslava, ostatně jeho syn Tomáš je členem této druhé nejmladší herní kategorie. „Petr se snaží dle svých časových možností chodit navštěvovat naše tréninky, v této sezoně byl s námi již třikrát na ledě. Když přijde, zeptá se, s čím může pomoci a zapojí se do trénování. Obrovsky nám pomáhá, mluví s dětmi, snaží se radit nám i jim. I my sami se s ním bavíme, abychom aplikovali jeho bohaté zkušenosti i ze zahraničí. Spolupráce s ním je prospěšná,“ řekl Radek Velinský.

Sám hráč je rád, že v ročníku 2010 je výborná parta nejen mezi dětmi ale také mezi rodiči. „Na jeden den jsem se jel do České Lípy podívat, mezi všemi panovala přátelská a přející atmosféra, z toho mám radost. My rodiče bychom měli děckám hlavně pomáhat, aby se hokejem bavila. Rodič by měl být v první řadě oporou pro dítě,“ řekl Petr Čáslava, jenž si váží party, která se v ročníku 2010 vytvořila.