08.06.2007
Jan Hrabal

Každý den náročná etapa. Hráči brázdí kopce okolo Luhačovic

První polovinu soustředění brzy budou mít za sebou hokejisté HC Moeller Pardubice. V Luhačovicích sbírá více než třicítka hráčů síly na novou sezonu. Trenérská dvojice Miloš Říha – Pavel Rohlík připravila pro každého borce velice rozmanitý program, kterému vévodí cyklistické výjezdy do Hostýnsko-vsetínských vrchů. „Dopoledne se věnujeme cyklistice, třetí den je vždy volnější, kdy jedeme delší, ale ne tolik náročnou etapu. Odpoledne děláme kruhové tréninky a večer zakončujeme sportovními hrami a rehabilitací,“ přibližuje program v Luhačovicích trenér Miloš Říha.

Není to žádná sranda. Už o půl osmé ráno začíná denní program, který je naplánován až do večera. Volna mají hokejisté minimum, každý slastně kouká po každé možnosti odpočinku. „Nepřijeli jsme sem na žádnou dovolenou, ale nabrat kondici. Je to náš vrchol hrubé letní přípravy,“ upozorňuje pardubický kouč. Ten je známý náročným, ale zároveň velice přínosným systémem letní přípravy, z níž hráči čerpají energii v celé sezoně.

Dopoledne bývá ve znamení náročných etap na jízdních kolech. „Většinou se věnujeme kopcům. Vyjíždíme o půl deváté a celá etapa trvá zhruba dvě a půl hodiny. První den jsme najezdili padesát kilometrů, pak o deset více,“ tvrdí s úsměvem Miloš Říha.

Ten právě na dnešek naplánoval královskou etapu. Nejdelší a nejtěžší. Vedla na nejvyšší vrchol okolí. Každý si musel během náročného výjezdu sáhnout na dno. „V sobotu bude zase volnější den. Nechceme trávit celé dny na kolech,“ říká.

Připravit pořádný a prospěšný cyklistický výjezd není žádná selanka. Už den předem si Miloš Říha se svými spolupracovníky sedne nad mapu okolí a hledá optimální cestu pro příští den. „Máme poradu, na které si řekneme, co pojedeme. Pan vedoucí komplexu Radostová, kde bydlíme, je též cyklista, takže nám poskytuje cenné rady,“ konstatuje.

Důležité je naplánovat cestu pokud možno co nejméně po hlavních silnicích. Doprava je hustá a přináší nemálo rizik… „Jezdím vždy autem vepředu, máme majáček, abychom upozornili, že se za námi něco děje. Hlavně v zatáčkách a sjezdech z kopců zastavujeme auta a umírňujeme provoz. Na konci pelotonu jede tranzit, který řeší případné problémy. Máme v něm i rovnou věci na výměnu kola, aby každý mohl bez problémů absolvovat etapu celou,“ popisuje logistiku dopoledního programu.

„Takto jsme to organizovali i dříve, vždy předem si sprejem vyznačíme trasu i na silnicích, aby kluci věděli, kde mají odbočit. Dva vykřičníky na vozovce znamenají, že je nablízku nějaké potenciální nebezpečí, značíme i sjezdy na hlavní silnici,“ pokračuje Miloš Říha. Celá příprava je velice náročná a propracovaná.

Důležité nejen pro bezpečnost ale i pro tým je, že se hráči snaží jezdit v pelotonu a vzájemně si pomáhají. „Chceme, aby se kluci drželi pohromadě. Udržet provoz na silnicích není jednoduché. V kopcích se ale peloton vždy roztrhá. Není to ale tak dramatické, jako vloni. To jsme museli neustále na někoho čekat. Navíc tu máme mého kamaráda, který je cyklistou a všem pomůže. Ihned vyřeší problém, spraví kolo a ještě kluky dotáhne zpátky do pelotonu. Pracujeme jako tým,“ pochvaluje si šéf pardubické výpravy.

Miloš Říha je prozatím spokojen s přístupem hokejistů HC Moeller Pardubice k náročnému soustředění v Luhačovicích. „Nemáme s ničím problém. Už vloni makali kluci velice dobře, nyní, řekl bych, je to ještě lepší. Vloni jsme se hodně seznamovali s místními kopečky a někteří zaostávali. Letos jezdí skupina pohromadě,“ kvituje pardubický trenér. Že HC Moeller je jeden tým, dokazuje ještě jeden fakt. Na středeční výjezd se vydal i Libor Hovorka, kustod mužstva.

Fotogalerie z cyklistické etapy hráčů HC Moeller Pardubice ze soustředění v Luhačovicích