21.05.2007
Jan Hrabal

Znovu naplno! Hokejistům HC Moeller Pardubice začal tvrdý dril

Dnes ráno zahájili hráči HC Moeller Pardubice hrubou část letní přípravy na novou sezonu. Po „náběhovém“ týdnu začal každý nabírat tvrdé tréninkové dávky, ze kterých bude čerpat po celý příští soutěžní ročník. „Sešli jsme se tady všichni kromě obránce Aleše Píši a hráčů národního mužstva,“ informoval krátce před polednem trenér HC Moeller Pardubice Miloš Říha. Ten chce program nejbližších dní zaměřit hlavně na objem s vysokou zátěží. Na všechny hráče čeká neoblíbené a zároveň nutné období před novou sezonu, ve které budou obhajovat vicemistrovskou pozici.

Letní příprava je všeobecně nejneoblíbenější část sezony pro každého hokejistu. To se všeobecně ví. Ale všichni si také uvědomují, že poctivá dřina v létě se vrací v podobě sil v závěru sezony, kdy energie kvapem ubývá. „Hokejista se při její hrubé části stává desetibojařem. Je to od rána do večera, není to pro nikoho příjemné, zvláště běhání, které obecně hokejisté nemají rádi. Ale pokud příprava proběhne dobře, tak z ní těží celou sezonu a pochopí, proč se to dělá,“ uvedl pardubický kouč.

Proto mnoho záleží na co nejpestřejším programu tak, aby se nutné zlo přeměnilo v nakonec relativně příjemně strávený čas. „Máme za sebou rozběhový týden, kterého se nezúčastnili starší hráči, dnes jsme začali naplno. Budou to náročné týdny, kdy budeme dělat velký objem s velkou zátěží tak, abychom mohli přistoupit ke speciálním věcem,“ přiblížil své záměry pro nejbližší období pardubický kouč.

„Těmi speciálními věcmi myslím sprinty, odrazy, švihy. Abychom se k tomuto dostali, tak musíme nejprve nabrat objem,“ doplnil ihned. To bude pokračovat až do prvního červnového týdne.

Pátého června totiž na Pardubické čeká soustředění v Luhačovicích, kde nabírali kondici i před rokem. „Tam se zaměříme na kolo a sílu. Dáme tam i herní varianty. Po soustředění dáme chvíli volno, v dalších čtrnácti dnech se budeme zaměřovat na rychlost, dynamiku a švihové věci,“ pokračoval s tím, že na začátku července čekají na hokejisty fyzické testy a po nich dvoutýdenní dovolená.

Pardubická kabina opět naplno ožila. Chybí v ní pouze reprezentanti a obránce Aleš Píša, jenž se během tohoto týdne vrátí z dovolené.

Zatím odpočívají i reprezentanti Petr Sýkora a Tomáš Rolinek. U nich ale není situace jednoznačná v souvislosti s jejich působením v pardubickém dresu… „Petr se rozhoduje, zda nepůjde do zámoří, nebo začne s námi trénovat. Pokud by začal, tak s námi půjde už na soustředění, Tomáš to samé, pokud půjde do ciziny, tak může s námi trénovat, pokud nepůjde, tak s ním počítáme na soustředění,“ informoval Miloš Říha.

S mužstvem trénuje i Miroslav Hlinka, jenž si v posledním přátelském utkání slovenské reprezentace na mistrovství světa poranil koleno. „Je po období klidu, měl by začít rozcvičovat a zatěžovat. Na soustředění už bude moci pracovat naplno,“ uvedl směrem ke kapitánovi pardubické družiny.

Prvně se do přípravy HC Moeller Pardubice zapojila nová akvizice v týmu – obránce Martin Richter. „S Martinem jsem pracoval v Karlových Varech, znám ho také ze začátku z Olomouce, kde on byl v generaci Ondřeje Kratěny, Michala Broše nebo Jana Tomajka. On patřil mezi silné hráči, kteří u nás i ve světě dokazují, že máme výborné hokejisty. Martin určitě posila bude, pokud se dobře připraví a dobře zapadne do kolektivu,“ okomentoval jeho příchod kouč.

„Vloni jsme udělali velké penzum práce, kluci ji stále mají v sobě. Letos bude o něco kratší, zaměřena na jiné věci. Ze začátku ale musíme do sebe dostat objem, abychom pak mohli dělat speciální věci, které máme připraveny. V nich se zaměříme na odrazy, švihy a krátké věci. Vše bude aktivní a rychlé, vyústí to do konce této části,“ dodal směrem k nastartovaném tréninkovému procesu Miloš Říha.