1.5.2007
(HoH)

Češi porazili i Američany. Skóre otevřel Petr Čáslava

To byl panečku parádní zápas! Čeští hokejoví reprezentanti jdou do další fáze mistrovství světa s plným počtem bodů. Ve třetím utkání základní skupiny dokázali porazit Spojené státy americké 4:3. Těsná výhra byla protkána řadou svízelnou momentů, ale naši reprezentanti prokázali v zápase svou velkou vnitřní sílu. Nejprve sice dovolili po svém vedení 3:1 vyrovnat Američanům na 3:3, aby v předposlední minutě dorazili svého soka. První branku utkání vstřelil obránce HC Moeller Pardubice Petr Čáslava.

Mistrovství světa v ledním hokeji 2007, 3. kolo, úterý 1.5.2007, Arena Mytišči

Česko

USA

4:3
1:0, 1:1, 2:2
Branky a nahrávky: 16:52 ČÁSLAVA (J. Hlinka, Výborný), 34:37 Irgl (Plekanec, Olesz), 47:51 Tenkrát (Marek), 58:52 Bednář (Marek) – 24:42 R. Suter (Stempniak, Kessel), 53:59 LaRose (Ballard), 55:37 Hutchinson (R. Suter, Kessel). Rozhodčí: Bulanov (Rus.) – Fonselius (Fin.), Karlberg (Švéd.). Vyloučení: 10:8, navíc Šmíd – Stempniak oba 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6100. Střely na branku: 24:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.
Česko: Čechmánek – Židlický, ČÁSLAVA, Michálek, Barinka, Hamr, Šmíd, Platil – P. SÝKORA, Výborný, J. Hlinka – Irgl, Plekanec, Olesz – Bednář, Marek, Tenkrát – Balaštík, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
USA: Grahame – Pothier, Ballard, Greene, R. Suter, E. Johnson, Alberts, Hutchinson, J. Johnson – Clark, P. Stastny, Cole – Backes, Stempniak, Arnason – Bochenski, Hall, Kessel – Petersen, LaRose, Davis. Trenér: Mike Sullivan.

Komentář

Jeden z nejnapínavějších zápasů letošního světového šampionátu nabídl velmi zajímavou podívanou, kterou lemovala častá vyloučení. Hned zkraje zápasu se čeští hokejoví reprezentanti museli ubránit dlouhé převaze soupeře pět na tři.

Skóre se tak prvně měnilo v závěru první třetiny. Americký kouč Mike Sullivan sice maloval svým svěřencům diagramy k tomu, aby pokryly snajpra Petra Sýkoru, ale američtí beci zapomněli po bravurní přihrávce od Jaroslava Hlinky na volného Petra Čáslavu před bránou. Ten lehce usměrnil kotouč do americké branky – 1:0.

Úvod druhého dějství se lépe povedl soupeři. Ten se prosadil při přesilovce. Rána Ryana Sutera si proklestila cestu do sítě přes tyč a odraz od Romana Čechmánka – 1:1. Američany vyrovnávající branka nabudila, v této fázi zápasu byli aktivnějším celkem. Češi ale těžili z rychlých přečíslení do otevřené obrany soupeře.

Ve 35. minutě se jeden z nich skvěle povedl. Rostislav Olesz v pádu přihrál do jízdy Zbyňku Irglovi, který v jízdě napálil puk přesně podél amerického gólmana k tyči – 2:1. Hned na to měl velkou šanci Jan Marek.

Poslední třetina nabídla nejvzrušenější podívanou. Ta odstartovala hromadnou bitkou u české branky, do které se zapojil i gólman Roman Čechmánek. Ten rohovnicky mlátil vyrážečkou do soupeře na něm. Výsledkem po vykrácení byla ovšem přesilovka pro Američany.

Čeští reprezentanti se v průběhu závěrečné dvacetiminutovky dostali do vedení 3:1. Jan Marek využil zaváhání americké obrany, předložil luxusní přihrávku Petru Tenkrátovi, který nemohl nedat.

Jenže vedení o dvě branky Čechy kapánek uspalo. Američané se nevzdali, nejprve snížili ve vlastním oslabení (!), aby v 56. minutě Andrewem Hutchinsonem vyrovnali! Naši reprezentanti ztratili dvougólové vedení během necelých dvou minut!

Zápas spěl do prodloužení, jenže! Čeští borci prokázali, že se nevzdávají. V předposlední minutě našel Jan Marek zpoza branky Jaroslava Bednáře, který obratně bruslí rozhodl. 4:3! Do osmifinálové skupiny tak Češi postupují se šesti body. Další zápas čeká na Česko ve čtvrtek.

Zápasy v sezóně

1. kolo, 27. 4. 2007
BLR - CZE
2:8
2. kolo, 29. 4. 2007
CZE - AUT
6:1
3. kolo, 1. 5. 2007
CZE - USA
4:3
4. kolo, 3. 5. 2007
GER - CZE
2:0
5. kolo, 5. 5. 2007
CZE - SVK
2:3
6. kolo, 6. 5. 2007
CZE - CAN
3:4p

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube