14.08.2016
Jan Hrabal

Mezinárodní hokej je hlavně o rychlosti, ví Matěj Blümel

PARDUBICE — Česká hokejová reprezentace do sedmnácti let byla pořádně vidět na mezinárodním turnaji pěti zemí v americkém Dallasu. Naši mladíci skončili druzí, když vyhráli tři ze čtyř zápasů. Mezi nejlepší střelce českého týmu se zařadil se třemi trefami také pardubický odchovanec Matěj Blümel. „Jsem unavený, ale cítím se dobře. Jako jediní jsme na turnaji odehráli čtyři zápasy ve čtyřech dnech. Bylo to náročné, ale zvládli jsme to,“ odfrkl si po skončení turnaje pardubický útočník.

Student Gymnázia Mozartova v Pardubicích vstřelil jeden gól Slovákům a pomohl tak k výhře 5:1, dvakrát se trefil do švýcarské sítě. Český národní tým tento duel ovládl 5:3. „Za vstřelené branky jsem pochopitelně rád, ale důležitější jsou výhry celého mužstva. Škoda, že se nám nepodařilo porazit Spojené státy americké, ale i tak je druhé místo pěkné,“ připomněl. K dalším výsledkům doplňme, že Česká republika porazila Slovensko 5:1 a v závěru, kdy hrála čtvrtý zápas ve čtyřech dnech, nestačila 1:6 na USA, vítěze celého turnaje.

„V Americe bylo o nás perfektně postaráno. Bydleli jsme poblíž Dallasu, před turnajem jsme měli možnost to tu poznat. Dokonce jsme navštívili kabinu Dallasu Stars, je nádherná. Zázemí mají skvělé. Mohl jsem se vyfotografovat s Alešem Hemským nebo Jamiem Bennem, to mi udělalo velikou radost. Rád bych ale doplnil, že Dynamo je členem Akademie ČSLH, i my máme zázemí na vynikající úrovni. Klub pro nás dělá první poslední,“ nechal se slyšet Matěj Blümel.

Pardubického talenta trefují pozvánky na reprezentační akce nyní týmu do sedmnácti let. Vloni hrál za „šestnáctku“, ve dvaceti utkáních vstřelil osm branek a přidal devět nahrávek. „Musím hlavně zlepšit koncovku, tady nemáte na domyšlení akce tři sekundy, ale kolikrát necelou jednu. Jakmile získám puk, musím vědět, co udělám. Protože, pokud se tak nestane, jsem ihned pod tlakem,“ řekl pardubický odchovanec a pokračoval: „V reprezentaci je obrovská parta, jsme jedna veliká rodina. Velmi se podporujeme, to je velmi cenné.“

Svou nejdelší reprezentační akci si podle svých slov užil, pryč byl od středy 3. srpna, do Pardubic se vrátil v neděli navečer… „Moc jsem se domů těšil, přece jen to byla dlouhá doba. Po celou dobu pobytu bylo o nás perfektně postaráno, reprezentační tým pracuje na velmi vysoké úrovni, nic nám nechybí. Teď si na chvíli odpočinu a vrhnu se do dalších tréninků, příští víkend hrajeme domácí turnaj!“ zahleděl se dopředu.

„Moc se těším na novou sezonu. Základem je uspět se starším dorostem v první fázi soutěže, tedy dostat se do vyšší skupiny. Věřím, že společně jako tým to dokážeme a uděláme i výsledek v play off. Dynamo jako organizace si ho zaslouží,“ doplnil Matěj Blümel.