28.03.2007
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Sláva vítězům, čest poraženým!

Velké semifinále je za námi. HC Moeller Pardubice v něm přehrál HC Mountfield České Budějovice 4:1 na zápasy. Jihočechům dnes v Pardubicích skončila, naopak Pardubice se mohou těšit na finále snů s pražskou Spartou. Po zápase vládla v kabině HC Moeller slavnostní nálada, v té českobudějovické naopak smutek. Inu, tak to ve sportu bývá, že se jeden raduje a druhý smutní. Ale hráči Mountfieldu se nemají zač stydět, sehráli proti Moelleru velké zápasy, ve kterých byli nakonec o kousek lepší hráči Pardubic.

Dnešní utkání v beznadějně vyprodané ČEZ Areně vyhrály Pardubice 5:2. Sice prohrávaly, ale stihly v první třetině skóre otočit. Ve druhém dějství náskok navýšily a trpělivou hrou jej uhlídaly. Pardubický stadion sledoval velice zajímavou podívanou, její kvalitě přispěli rozhodčí. Jestliže po čtvrtém utkání negativně hodnotili výkon arbitrů prakticky všichni, tak dnes tomu bylo naopak. Vladimír Šindler a Martin Homola vyjma drobných přehmatů odřídili zápas na vysoké úrovni.

„Měli jsme poměrně dobrý nástup, dostali jsme se také do vedení. Škoda, že jsme jej neudrželi déle. Dopustili jsme se pár chyb, které soupeř potrestal. Celkově jsme neodehráli špatné utkání, cením si toho, že i za stavu 4:1 jsme to nezabalili, chtěli jsme s tím něco udělat,“ hodnotil zápas na tiskové konferenci trenér Českých Budějovic Josef Jandač.

„Dneska soupeř trestal naše chyby, my jsme sice vypracovali dost šancí, ale byli jsme v nich neefektivní. V tomto směru dopadla i celá série,“ doplnil ke svému hodnocení kouč Mountfieldu.

Trenér HC Moeller Miloš Říha přitakával: „Věděli jsme, že poslední krok je nejtěžší. České Budějovice se nevzdaly ani za stavu 4:1, hrály dneska opravdu výborně. Bohudík neproměňovaly šance. My jsme odskočili trpělivostí, disciplínou, čekali jsme na chyby soupeře a on je udělal. My jsme je potrestali, to bylo v zápase nesmírně důležité,“ okomentoval páté utkání semifinále.

„V celé sérii jsme narazili na vynikajícího soupeře, který má výborného trenéra. On udělá výbornou přípravu, taktiku. Tým byl výborně připraven a poskládán. Byl to pro nás nesmírně těžký soupeř. Asi rozhodlo to, že jsme se dostali do vedení 2:0 v sérii a pak jsme si velmi věřili,“ řekl Miloš Říha k celé sérii.

„Děkuji za kompliment,“ reagoval kouč HC Mountfield. „Rozhodující zápasy z mého pohledu bylo asi druhé a čtvrté utkání. Vyloženě se nám nepovedlo první utkání, to bylo pro mne nepochopitelné. Ale pak jsme se opravdu zvedli do druhého zápasu, bylo to pak velmi vyrovnané. Možná rozhodlo větší zkušenost soupeře, možná i důslednější trestání chyb,“ řekl.

„Obě mužstva hrála velmi korektně, série byla i po hokejové stránce výborná. Já bych touto cestou chtěl pogratulovat soupeři, aby se mu finále dařilo a drželo se ho sportovní štěstí, které potřebuje k výbornému výsledku,“ doplnil Josef Jandač.

Hráči dostanou volno, dlouhé ale nebude

Na hokejisty HC Moeller čeká krátké volno, podrobný program na finále se Spartou bude Miloš Říha se svými spolupracovníky teprve tvořit. „Dopředu před koncem série se to zkrátka nedělá. Čekali jsme na konec série, to se právě dneska stalo, teď budeme na programu pracovat. Určitě kluci dostanou volno, ale ne dlouhé, abychom se stihli řádně připravit na finále,“ řekl.

Hokejisté HC Moeller Pardubice si oslavy postupu do finále řádně užili.

Nad otázkou, co očekává od série HC Moeller Pardubice – HC Sparta Praha, se trochu pousmál: „Můj syn říká, že pokud hrajeme devatenáct zápasů, tak vyhrajeme titul. V Bratislavě jsme hráli devatenáct zápasů, vyhráli jsme titul. Pak dalších devatenáct. Vychází mi to na sedm zápasů,“ prohlásil šéf pardubické střídačky.

Po skončení tiskové konference šel osobně poblahopřát Josefu Jandačovi a poté podat si ruku se všemi hokejisty HC Mountfield České Budějovice do jejich kabiny. Totéž udělali v té pardubické Josef Jandač a sportovní manažer českobudějovického klubu Jaromír Látal.

FOTO: www.hokejcb.cz