25.12.2015
Miroslav Vraný

Tým BARTH Racing se chystá na DAKAR 2016

PARDUBICE — V ročníku 2016 za tým BARTH Racing pojede nová sestava závodníků, která byla přijata na Dakar.

Hlavní postavou týmu bude legenda Dakaru David Pabiška, který jel Rallye Dakar již devětkrát a vždy rallye úspěšně dojel. Dakar 2016 bude jeho jubilejní desátý ročník a pojede ho na zcela novém motocyklu KTM. David letos jede bez přestávky již 26. sezonu v moto disciplíně enduro a cross country. David Pabiška získal mimo jiné, ocenění Světové ceny FAIR PLAY UNESCO za záchranu života 2000 a Cenu FAIR PLAY Českého olympijského výboru 2000 a 2013. Davidovým cílem na Dakaru 2016 je vylepšení dosavadního maxima, tedy 18. místa z roku 2014.

Tým BARTH Racing v roce 2016 pošle na Rallye Dakar dalšího nováčka, a to Rudolfa Lhotského, který závodí ve vytrvalostních závodech - FIM mistrovství světa a Evropy a Baja. V roce 2014 získal Rudolf titul Mistr Evropy a letos tento titul obhájil a stal se opět mistrem Evropy. Rudolf pojede svůj první Dakar na motocyklu KTM. Jeho cíl je umístit se mezi prvními třemi nováčky Dakaru v kategorii amatérů a do 20. místa celkově.

Na Dakaru 2016 pojede za tým BARTH Racing také matador a pětinásobný vítěz Rallye Dakar na čtyřkolce Josef Macháček, který v roce 2016 pojede na Buggy Optimus. Navigátora mu bude dělat další člen týmu BARTH Racing Martin Plechatý, který jel Rallye Dakar již dvakrát na čtyřkolce. Kromě Rallye Dakar se Martin Plechatý účastní na čtyřkolce i Evropských závodů jako třeba Řecko nebo Rallye Albania. Posledně zmiňovanou v roce 2012 a 2015 vyhrál. Martin se hlásil na Rallye Dakar 2016 se čtyřkolkou, ale z kapacitních důvodů byl odmítnut a přijat až na další ročník 2017. Proto se bude Dakaru 2016 účastnit jako navigátor v Buggy Josefa Macháčka. Jejich cílem je umístění do 30. místa mezi buginami.

Před odjezdem techniky do francouzského Le Havre na technické přejímky uspořádal tým BARTH Racing pro své fanoušky DAKAR Party. Akce se konala v úterý 17. listopadu 2015 v Pardubicích v novém showroomu značky Volkswagen společnosti Autocentrum BARTH. Hostům se představil kompletní jedenáctičlenný tým, který 29. prosince 2015 odletí do Jižní Ameriky. Bohatý program obsahoval mimo jiné prohlídku všech závodních strojů a veškeré techniky, ale také občerstvení ve stylu Dakar.

V pátek 20. listopadu 2015 úspěšně prošla veškerá technika technickými a administrativními přejímkami a byla naloděna na cestu do Jižní Ameriky.

Dosavadní úspěchy týmu BARTH Racing

Dakar 2015 – Argentina, Bolívie a Chile

  • 20. místo v kategorii motocyklů
  • 2. místo v kategorii nováčků
  • 8. místo v kategorii amatérů

Tým BARTH Racing

Závodní tým BARTH Racing vznikl ze zájmu a nadšení party pohodových lidí o motoristický sport. Tým BARTH Racing organizuje účast závodníků na motorkách, čtyřkolkách a v kategorii automobilů (bugy) na nejnáročnějších motoristických závodech v Čechách, po Evropě, ale i ve světě. Náš slogan je „… závody nás baví!“. Ti nejlepší jezdci týmu BARTH Racing reprezentují Českou republiku na nejnáročnější rallye světa, rallye DAKAR, která se každoročně koná v Jižní Americe. Naší vizí je vybudovat stabilní a silný závodní tým, který umožní nejlepším českým jezdcům reprezentovat Českou republiku, dosahovat vynikajících sportovních výkonů a který jim bude poskytovat profesionální týmové zázemí.

Skupina BARTH, která je významným partnerem pardubického hokejového klubu, pod svým názvem skrývá několik aktivit. Mezi ty největší patří společnost Autocentrum BARTH a reklamní agentura společnost BARTH – media. V roce 2014 se mezi aktivity skupiny BARTH přidal tým BARTH Racing a v roce 2015 to pak bylo spuštění půjčovny obytných vozů BARTH Caravan, otevření prodeje a půjčovny motocyklů značky Yamaha a také spuštění projektu půjčovny vozů BARTH Rent.