11.06.2015
(HoH)

Petr Čáslava končí v české hokejové reprezentaci

PARDUBICE — Letošní mistrovství světa u nás bylo poslední reprezentační akcí obránce Dynama Pardubice Petra Čáslavy. Pětatřicetiletý zadák nerozšíří svých 201 startů za národní tým, ve kterém vstřelil devět branek.

„Neříkám, že to nějak ve mně zrálo, ale člověk to pozná, když je soudný. Soupeři jsou rychlejší, na regeneraci potřebuju víc času. Z extraligy je hrozně těžké naskočit do takového rychlíku. Možná Euro Hockey Tour nebo přátelák, to se ještě dá. Ale mistrovství světa je prostě jiný level,“ řekl pardubický obránce, který je držitelem tří medailí ze světových šampionátů včetně zlata v roce 2010, pro Pardubický deník a MF DNES.

Petr Čáslava byl reprezentační stálicí. Objezdil všechny turnaje, když byl povolán, poprvé se ukázal na světovém šampionátu před osmi lety. Na osmi mistrovstvích světa odehrál dohromady 67 zápasů, v nich vsítil dva góly a přidal čtyři asistence.

Na letošním mistrovství naskočil do všech deseti utkání, český národní tým nakonec skončil na tuzemském šampionátu čtvrtý. Právě na něm překonal dvoustovkovou metu, na které zakončil svou uznáníhodnou kariéru v českém národním týmu.

Petr Čáslava je rád, že není jediným Pardubákem, který pravidelně reprezentuje. „Jsem rád, že je v národním týmu tolik našich kluků a doufám, že to bude platit i v budoucnu. Že tady vyrostou další mladí hráči a pak půjdou do světa. A budou v něm reprezentovat Dynamo. Snad to bude pokračovat,“ prohlásil obránce Dynama.

Východočeský tým se již více než měsíc poctivě připravuje na nový soutěžní ročník. V pondělí se k němu po třítýdenním odpočinku připojil i jeho kapitán. I on přivítal nedávný návrat Tomáše Rolinka do klubu, ve kterém kapitán mistrů světa z roku 2010 vyrostl do světového hokeje.

„Těší mě, že je Rolas zpátky, protože to je člověk, kterému záleží na týmu, a ne na nějakých osobních statistikách. Když to takhle bude, mužstvo vždycky bude mít úspěch. Je to platný hráč, takového my potřebujeme, nic nevypustí,“ prohlásil Petr Čáslava a s úsměvem doplnil: „Když hrál za Spartu, kolikrát jsem ho chtěl přetáhnout hokejkou. Jsem rád, že je zpátky tady.“