16.05.2015
Jan Hrabal

Petr Čáslava odehraje 200. zápas za reprezentaci

PRAHA — Čeští hokejoví reprezentanti dokázali ve čtvrtek přehrát Finsko 5:3 ve čtvrtfinále Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji a v sobotním semifinále se od 15.15 hodin střetnou s Kanadou. Kapitán HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Petr Čáslava odehrál 199. utkání za český národní tým, dnes tedy oslaví 200. hokejové národní narozeniny.

„Jakub Nakládal mi to tady už deset dní připomíná, že když postoupíme do semifinále, tak to bude dvoustovka. O všem jsem tedy informován, ale abych se přiznal, tak na to vůbec nemyslím. Možná mi to jednou dojde, až budu bilancovat, ale teď je přednější uspět na mistrovství světa,“ prohlásil Petr Čáslava.

Česká hokejová reprezentace do semifinále probojovala skrze skvěle zvládnutou bitvu s Finskem. Seveřané sice v průběhu druhé třetiny vedli 2:1, ovšem Češi zápas otočili a s podporu sedmnáctitisícové varny v O2 areně dokázali Finy přemoci.

„Zápas jsme si moc užili, všichni máme obrovskou radost, že se nám podařilo postoupit do semifinále. Věděli jsme, že Finsko hraje hlavně výborně zezadu, ale přišlo mi, že jim nezachytal tolik brankář jako v předcházejících duelech,“ nechal se slyšet pardubický kapitán.

Podle něj zlomil vyrovnaný zápas Jaromír Jágr. Lední hokej je sice kolektivní, přichází v něm ale momenty, kde se může naplno projevit rozhodující síla jednotlivce. A český hrdina nosí číslo 68…

„On je neskutečný,“ s obdivným důrazem prohlásil Petr Čáslava a pokračoval: „Jaromír Jágr byl právě tím rozdílovým hráčem, nejen tím, že vstřelil dvě branky. Hrál obdivuhodně,“ chválil.

Celý tým se nyní těší na semifinále s Kanadou od 15.15 hodin ve vyprodané O2 areně. „Všichni se moc těšíme. Udělali jsme první krok k tomu, abychom doma získali medaili,“ prohlásil dnešní jubilant.

I díky fanouškům jsme otočili zápasy

Kanada je zatím na turnaji suverénní, podmanila si všechny zápasy, Českou republiku porazila v základní skupině 6:3. „Hrají super, všechno jim vychází, oni snad ani neprohrávali…“ zamyslel se Petr Čáslava.

„Jsou to ale lidi jako my, začíná se za stavu 0:0, nám by hodně pomohl první vstřelený gól. Musíme minimálně co nejdéle držet bezbrankový stav,“ plánoval zkušený zadák.

Český národní tým se může opřít o vynikající obecenstvo… „Kanaďané se určitě z toho nepodělají, ale nám fanoušci celé mistrovství pomáhají. Fandí i v době, kdy nám to třeba tolik nejde nebo dokonce prohráváme. Dodávají nám obrovskou sílu. I díky nim jsme otáčeli naše zápasy,“ nechal se slyšet Petr Čáslava.

Také on přivítal rozhodnutí Tomáše Plekance, který hned po vyřazení svého Montrealu pomalu ještě ve výstroji sednul do letadla a dorazil do Prahy pomoci české reprezentaci na tuzemském šampionátu.

„Je super, že je tady. Tomášova manželka Lucie čeká druhé dítě, ale on přiletí… Bude obrovskou posilou na ledě, je to výborný kluk do kabiny, jsme všichni moc rádi, že se takto rozhodl,“ doplnil Petr Čáslava.